Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Ny utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur kaster et skeivt blikk på arkitekturen

Ny utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur kaster et skeivt blikk på arkitekturen

Fredag 23. september åpner «Inn i fellesskapet» i Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen. Utstillingen er Nasjonalmuseets bidrag til Oslo arkitekturtriennale 2022 og en del av museets program for Skeivt kulturår. Blant de utstilte er det svenske kunst- og arkitekturkollektivet MYCKET, boligprosjekter fra Oslo, Trondheim og Bergensområdet, Sille Storihle, Matrix og Phyllis Birkby.

Giovanni Battista Piranesi, «Hengebroen», Imaginære fengsler nr. VII (1761)

Ny utstilling følger sporene til 1700-tallskunstneren Piranesi

Hva har Star Wars-byen Coruscant, arkitekten Le Corbusier og kunstneren Robert Delaunay til felles? De er alle inspirert av den italienske kunstneren Giovanni Battista Piranesi (1720–1778). 9. september åpner utstillingen «Piranesi og det moderne» i Nasjonalmuseet.

Theodor Kittelsen, Skogtroll, 1891 eller 1892. Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Østenfor sol og vestenfor måne

Utstillingen viser et utvalg av Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens tegninger som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe samlet inn og skrev ned disse eventyrene som bygger på muntlig fortellertradisjon. Arbeidet ble viktig i den norske nasjonsbyggingen.
Werenskiolds og Kittelsens tegninger ble trykt i de første illustrerte

Dronning Sonja klipte snoren, som ble holdt av direktør Karin Hindsbo og konferansier Iman Meskini. Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet er åpnet

Lørdag 11. juni åpnet Nasjonalmuseet. Nå er hele Norges samling av kunst, arkitektur og design samlet i Nordens største museum.
- Dette museet er bygget for å vare i mange hundre år. Her skal vi i Nasjonalmuseet på best mulig måte utføre vårt samfunnsoppdrag: Å utvikle, forvalte, forske på, tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design, sier direktør for N

Det nye Nasjonalmuseet ligger sentralt i Oslo, og inneholder hele Norges samling av kunst, kunsthåndverk, arkitektur og design. Lørdag 11. juni åpner dørene for publikum. (Foto: Iwan Baan)

Nasjonalmuseet åpner snart!

Hennes Majestet Dronning Sonja klipper snoren når det nye Nasjonalmuseet åpner 11. juni 2022.
Norges nye nasjonalmuseum åpner lørdag 11. juni klokken 13.00. Her kan man oppleve eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst, alt samlet under samme tak.
Før åpningen blir det en markering på Museumsplassen foran museet fra klokken 12.00. Det blir musikk, taler og

Foto: Iwan Baan

Ordførere får sniktitt i Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet åpner 11. juni. I den anledning har Nasjonalmuseet i samarbeid med Oslo kommune, invitert til markering i Oslo 7. juni –i henholdsvis Nasjonalmuseet og Oslo Rådhus.
Mellom 12.00 og 15.00 vil 250 ordførere fra hele landet få en sniktitt på det nye museet og mulighet til å finne verk fra sine hjemtrakter.
Nasjonalmuseets samling rommer 400.000 gjenstander. I samlingen finnes i

Vinnere av Stiftelsen Scheiblers priser i design og kunsthåndverk 2021

Vinnere av Stiftelsen Scheiblers priser i design og kunsthåndverk 2021

Stiftelsen Scheibler har i samarbeid med Nasjonalmuseet gleden av å invitere pressen til utdelingen av Scheiblers priser i design- og kunsthåndverk for 2021, hver på kr 250 000,-. Prisen i kunsthåndverk går til Olaf Tønnesland Hodne og prisen i design går til Vilde Hagelund.
- Stiftelsen Scheiblers priser innen design og kunsthåndverk har siden 1993 årlig blitt utdelt, først i Kunstindustrimuse

«Det nye Nasjonalmuseet», Orfeus forlag/Nasjonalmuseet. Redaktør: Audun Vinger. Formgitt av Kørner & Ludvigsen. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Ny utgivelse: Det nye Nasjonalmuseet

Boka "Det nye Nasjonalmuseet" utgis nå av forlaget Orfeus og Nasjonalmuseet i forbindelse med åpningen av det nye museet. Redaktør og hovedforfatter er Audun Vinger. Boka inneholder blant annet intervjuer med kunstnerne Ahmed Umar og Maria Pasenau, og tekster av Vigdis Hjorth og Bjørn Hatterud.

Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Ny utstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur: Scandinavian design og USA 1890-1980

Nasjonalmuseet - Arkitektur
18. mars - 7. august 2022

Utstillingen Scandinavian design og USA 1890-1980 undersøker forholdet mellom skandinavisk og amerikansk design i det 20. århundre.
Her tematiseres kulturutveksling på tvers av Atlanteren over en periode på nitti år.
- De fleste vil trolig finne en leke, et møbel, eller et klesplagg de kjenner igjen, sier direktør ved Nasjonalmu

Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Invitasjon: pressevisning Scandinavian Design & USA 1890-1980

Nasjonalmuseet - Arkitektur
18. mars – 7. august
Pressevisning onsdag 16. mars, 11.00-13.00

I denne utstillingen får vi oppleve nesten hundre år med design. Dette er uttrykk som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA.
Utstillingen er fylt med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær samt møbler. Utstillingen byr på både gjenkjennelse og overra

Vis mer