Gå videre til innhold
Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet
Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Pressemelding -

Ny utstilling på Nasjonalmuseet - Arkitektur: Scandinavian design og USA 1890-1980

Nasjonalmuseet - Arkitektur
18. mars - 7. august 2022


Utstillingen Scandinavian design og USA 1890-1980 undersøker forholdet mellom skandinavisk og amerikansk design i det 20. århundre.

Her tematiseres kulturutveksling på tvers av Atlanteren over en periode på nitti år.

- De fleste vil trolig finne en leke, et møbel, eller et klesplagg de kjenner igjen, sier direktør ved Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo.
- Denne utstillingen er resultatet av et transatlantisk turné- og forskningssamarbeid mellom fire store museer, noe som igjen reflekterer temaet i utstillingen. Her går vi i dybden på begrepet Scandinavian Design sammen med kolleger fra Sverige og USA

Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum i Stockholm og Nasjonalmuseet i Oslo har samarbeidet om denne vandreutstillingen. Første stoppested var Stockholm i høst. Etter at utstillingen har vært i Oslo, skal den videre til Los Angeles.

Begrepet Scandinavian Design ble introdusert gjennom den store utstillingen «Design in Scandinavia» som turnerte USA og Canada i årene 1954 til 1957. Populariteten til Scandinavian design ble fulgt av en økt interesse for Skandinavia som turistmål. SAS sine reklameplakater fra 1960-tallet viser skandinaviske designobjekter sammen med drømmen om transatlantiske reiser. 

Skandinavisk design ble av mange amerikanere sett på som et ideelt samspill mellom håndverk og produksjon. Men på slutten av 1950-tallet endret rollene seg. Amerikanerne banet vei for en ny studiobasert håndverksrevolusjon innen møbler, smykkekunst, verkstedkeramikk og veving. 

- En ting som er gledelig med denne utstillingen er den høye kvinneandelen i utvalget gjennom hele tidsperioden, helt tilbake til 1890. Dette var aldri et mål i seg selv, men kom til gjennom arbeidet med utstillingen, sier kurator formidling Gudrun Eidsvik.I forbindelse med utstillingen har det blitt gitt en bok. Scandinavian Design og USA 1890-1980 undersøker hvordan ideer og design fra Norden har påvirket amerikansk materiell kultur, og omvendt hvordan amerikansk innflytelse har påvirket nordisk design. De temaer som utforskes, er migrasjon og kulturarv, diplomati og handle, utdannelse og faglig utveksling samt design for en sosialt og materielt bærekraftig fremtid. Boken har ti bidrag fra Norden og USA. Redaktører er Denise Hagströmer, Nasjonalmuseet og Helena Kåberg, Nationalmuseum, Stockholm

Mer om boken


Kurator samling og utstilling:

Denise Hagströmer, Bobbye Tigerman, Monica Obniski og Helena Kåberg

Kurator formidling:

Gudrun Eidsvik og Brynhild Slaatto

Samlingsmedarbeider:
Thomas Flor

Utstillingsdesign:

the design kollektiv.

Grafisk design:
Metric.

Utstillingen er en samproduksjon og turné mellom Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum i Stockholm og Nasjonalmuseet.

Scandinavian Design og USA 1890–1980 er muliggjort av betydelig støtte fra våre samarbeidspartnere Terra Foundation for American Art (turné- og utstillingssponsor) og Henry Luce Foundation. Prosjektet har også mottatt sjenerøse tilskudd fra Nordisk kulturkontakt.

Related links

Emner

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358