Gå videre til innhold
Ny utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur kaster et skeivt blikk på arkitekturen

Pressemelding -

Ny utstilling på Nasjonalmuseet – Arkitektur kaster et skeivt blikk på arkitekturen

Fredag 23. september åpner «Inn i fellesskapet» i Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen. Utstillingen er Nasjonalmuseets bidrag til Oslo arkitekturtriennale 2022 og en del av museets program for Skeivt kulturår.

Pressevisning holdes onsdag 21. september kl. 11 med kuratorer og kunst- og arkitekturkollektivet MYCKET til stede. Påmelding til rannveig.falkenberg-arell@nasjonalmuseet.no innen tirsdag 20. september kl. 12.

Utstillingen «Inn i fellesskapet» handler om fellesskap og utenforskap. Hvordan har ideer om fellesskap preget arkitektur og byutvikling? Hva er det som får oss til å føle oss trygge i et rom? Kan arkitekturen bidra til å skape relasjoner til andre? Hva slags betydning har felleskap i skeive miljøer?

MYCKET lager skeiv nattklubb i Sverre Fehns paviljong
Utstillingen i Nasjonalmuseet – Arkitektur er todelt. I paviljongen er det svenske kunst- og arkitekturkollektivet MYCKET invitert til å lage en interaktiv installasjon som forvandler rommet til et skeivt og lekent sted med historiske tilbakeblikk.

MYCKET knytter ideen om felleskap, det å finne sitt «community», til en tid, et sted og en arkitektur: Den skeive nattklubben. Med utgangspunkt i egne erfaringer og forskning på skeive rom og skeiv nattklubbarkitektur har gruppen de siste ti årene arbeidet med å skape interaktive verk og klubbkonsepter.

Fra kjernefamilien til «homoblokker»
I Bucher-salen vises eksempler fra de siste 70 årene på hvordan ideer om fellesskap har preget arkitektur og byutvikling. Hvem har blitt inkludert og hvem har blitt ekskludert? Hvordan ser byutviklingen ut fra skeive, feministiske og andre marginaliserte perspektiver?

Etterkrigstidens boligbygging dreide seg i hovedsak om å huse og verne om kjernefamilien. Først utover 1960- og 70-tallet begynte en å tenke mer inkluderende og variert. Blant prosjektene som vises er OBOS-blokkene på Enerhaugen i Oslo, på folkemunne kjent som «homoblokkene». Dette var det første OBOS-prosjektet der enslige fikk kjøpe leiligheter. Også boligområdene Svartlamon i Trondheim, Selegrend utenfor Bergen og Lambertseter i Oslo presenteres.

Stonewall Nation: En skeiv utopi
Flere internasjonale perspektiver er med. I et eget rom i Buchersalen vises Sille Storihles film og forskningsmateriale om Stonewall Nation-prosjektet til aktivisten Don Jackson. Jackson foreslo på 1960-tallet at en gruppe homofile skulle flytte til lille Alpine County i Californias ørken for å få stemmeflertall og skape et lokalsamfunn på egne premisser.

Det feministiske arkitektkollektivet Matrix tilbød i 1980-tallets London gratis arkitekturtjenester til marginaliserte grupper. I tillegg presenteres arbeidet til Phyllis Birkby, den lesbiske arkitekten, fotografen og filmkunstneren som kjempet for å øke bevisstheten om hvem sine behov som får plass i arkitekturen, og hvordan dette formes av utdanningsinstitusjonene.

Program for åpningshelgen på Nasjonalmuseet – Arkitektur
Lørdag 24. september kommer britiske Jos Boys for å fortelle om arbeidet sitt som en del av Matrix. Den amerikanske arkitekten Joel Sanders foreleser om skeiv arkitektur samme dag. Begge foredragene vil bli strømmet på nasjonalmuseet.no. Hele arrangementsprogrammet for utstillingen finnes her.

«Inn i fellesskapet» står til 29. januar 2023. Det vil bli laget en digital 3D-versjon av utstillingen. For mer informasjon, intervjuer o.l. kontakt presseansvarlig Rannveig Falkenberg-Arell, rannveig.falkenberg-arell@nasjonalmuseet.no/ 41 47 95 44.

Oslo arkitekturtriennale er en festival og arena for utforsking, som i 2022 går fra 22. september til 30. oktober. Triennalen avholdes hver tredje høst i Oslo. Nasjonalmuseet er et av triennalens hovedmedlemmer, sammen med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, DOGA, Oslo Arkitektforening, Norske arkitekters landsforening og Oslo Business Region. Årets triennale, «Oppdrag nabolag», utforsker hvordan vi former stedene vi deler – og hvordan vi kan gjøre dem bedre. Fullt program her.

I åpningshelgen har også triennalen et tettpakket program, inkludert åpning og fest på Oslo nabolagslab, som Gamle Munch kalles i festivaldagene. Samme sted blir det internasjonalt åpningsseminar, kunstprosjektet The Ledger in the Sun og samtale med sir Peter Cook og Kjetil Trædal Thorsen. På Folketeateret finner Arkitekturdagen sted, og på Deichman i Bjørvika blir det seminar om interiøret.

Skeivt kulturår 2022 er et initiativ fra Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv for å markere at det i 2022 er 50 år siden avkriminaliseringene av homofili i Norge.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544