Gå videre til innhold
Foto: Iwan Baan
Foto: Iwan Baan

Pressemelding -

Nasjonalmuseet åpner dørene

Lørdag 11. juni åpner Nasjonalmuseet dørene for publikum. Hele Norges samling av kunst, arkitektur og design får et felles hjem.

– Med det nye bygget har Norge fått et museum i verdensklasse. Det er et moderne museumsbygg med klassiske kvaliteter, med vakre og holdbare materialer, og med et perspektiv på flere hundre år. Bygget gir oss mulighet til å stille ut mer av samlingen enn noen gang før, og vi kan vise skiftende utstillinger av helt nye formater og av internasjonal skala. Dette er et hus som skal invitere til aktivitet, kreativitet og deltakelse, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Foto: Iwan Baan

Museet har mer enn dobbelt så mye utstillingsareal enn i Nasjonalmuseets tidligere visningssteder til sammen. Rundt 6,500 verk fra samlingen av eldre, moderne og samtidig kunst, arkitektur, kunsthåndverk og design vises i en samlingspresentasjon som spenner over 86 rom og to etasjer. På toppet av museet ligger Lyshallen, den spektakulære hallen for skiftende utstillinger. Lyshallen er kledd i marmorglass, og kan lyses opp fra innsiden på kveldstid. I det nye museet finner du også flere spise- og serveringssteder, museumsbutikk, en luftig takterrasse, flotte formidlingsverksteder og et stort kunstbibliotek.

– I en kultur der bilder deles og brukes konstant, men også misbrukes og manipuleres, representerer museet et viktig sted for diskusjoner om bilders makt. Museet kan også tilby avkobling, ro og refleksjon. Vår visjon er å gjøre kunsten tilgjengelig for alle og for den enkelte, og å reflektere samfunnet og tiden vi lever i. Lykkes vi med dette mener vi at museet kan bli samfunnets viktigste møteplass, sier Karin Hindsbo.


Nasjonalmuseet er tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk (arkitektkontor: Kleihues + Schuwerk), og er bygget av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Foto: Iwan Baan

Utstillinger

Samlingen

Permanent

Samlingspresentasjonen består av rundt 6.500 utvalgte verk fra Norges største samling av kunst, arkitektur og design – fra oldtiden og frem til i dag. Her møter du ikoniske verk, men også overraskelser og grensesprengende uttrykk som har vært med på å forme våre liv og det samfunnet vi lever i. Våre mest kjente og kjære malerier, gjenstander vi har vokst opp med, og arkitektur vi har elsket eller diskutert.

Presentasjonen er kronologisk og viser de store linjene i norsk billedkunst-, design- og kunsthåndverkshistorie, sammen med sentrale utenlandske verk fra samlingen.

Det legges til rette for deltakelse, dialog og refleksjon. For eksempel er benkene i samlingspresentasjonen mer enn bare benker. I dem finner du ulike gjenstander og samtalekort som kan gi nye tilnærminger til kunsten.

Jeg kaller det kunst

11. juni–11. september

Jeg kaller det kunst er åpningsutstillingen i Lyshallen, det store rommet for skiftende utstillinger på toppen av det nye Nasjonalmuseet. Utstillingen er en stor mønstring av samtidskunst i Norge, med 147 kunstnere og kunstnergrupper og verk som spenner fra musikk og video til teater og maleri. Kunstnerne er valgt ut gjennom åpen innsending og oppsøkende reiser rundt omkring i Norge. Verkene i utstillingen tar opp temaer som identitet, tilhørighet, nasjonalitet og demokrati. Hva er god kunst? Og hvem bestemmer?


Jeg kaller det kunst tar i bruk hele Lyshallen og strekker seg ut på museets takterrasse. I tillegg til verkene som vises i Lyshallen inkluderer utstillingen også publikasjoner og et omfattende aktivitetsprogram, med ukentlige arrangementer med performancer, konserter og filmvisninger.

Østenfor sol og vestenfor måne

11. juni–30. desember

Utstillingen viser et utvalg av Erik Werenskiold og Theodor Kittelsens tegninger som ble laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe samlet inn og skrev ned disse eventyrene, som bygger på muntlig fortellertradisjon. Werenskiolds og Kittelsens tegninger ble trykt i de første illustrerte eventyrbøkene for barn i Norge, og ble utgitt på et nordisk forlag i København i 1879–1887.


I museets samling er det nærmere 500 eventyrtegninger. De utgjør en sentral del av den norske kulturarven. Mange av tegningene er lysømfintlige og stilles derfor sjelden ut.


Utstillingen er spesielt tilrettelagt for barn og familier. Her møter du Askeladden, prinsesser, skumle troll og eventyrlige dyr.

Søylerommet.The Fredriksen Family Collection

Åpner 11. juni 2022

Søylerommet byr på arbeider skapt av banebrytende internasjonale kunstnere som i hovedsak ikke har vært representert i Nasjonalmuseet før nå. Samlet utgjør disse verkene et mangfold av uttrykk, strategier og posisjoner, som utvider museets fortellinger om samtiden og vår nære fortid. 

Flere av kunstnerne som vises i utstillingen, har kjempet for å bli anerkjente. Noen fordi de har hatt «feil» kjønn, legning eller kulturell bakgrunn, andre fordi de har arbeidet med kunstneriske strategier som har brutt med etablerte normer. Tidsmessig spenner verkene over nesten hundre år, fra 1920-tallet og frem til i dag. Blant kunstnerne finner du blant andre Georgia O'Keeffe, Sheila Hicks, Simone Leigh og Lynette Yiadom-Boakye.

Kommende utstillingsprogram 2022

Piranesi og det moderne

8. september 2022–8. januar 2023

Den italienske kunstneren Giovanni Battista Piranesi (1720–1778) er best kjent for sine etsninger der han fremstiller byer, ruiner og fengselsscener. Piranesis visjoner har hatt stor påvirkning på moderne fotografi, film, maleri, litteratur og arkitektur. Utstillingen Piranesi og det moderne viser disse forbindelsene ved å presentere Piranesis trykk fra 1700-tallet sammen med verk av kunstnere og arkitekter som Julie Mehretu og Rem Koolhaas, og filmer som Metropolis og Star Wars.

Oslo Arkitekturtriennale

21. september 2022–29. januar 2023

I 2022 har Oslo Arkitekturtriennale temaet «Oppdrag nabolag - (Re)former for fellesskap». Nasjonalmuseets bidrag til triennalen handler om fellesskap og utenforskap. Utstillingen i Nasjonalmuseet – Arkitektur viser en rekke eksempler fra de siste 70 årene på hvordan ideer om fellesskap har preget arkitektur og byutvikling.

Som en del av utstillingen har Nasjonalmuseet invitert det svenske arkitekturkollektivet MYCKET til å lage en stedsspesifikk installasjon som vil transformere deler av museumsbygget på Bankplassen. Med utgangspunkt i egne erfaringer og forskning på skeive rom og skeiv nattklubbarkitektur har gruppen de siste ti årene arbeidet med å skape lekne og performative verk og klubbkonsepter basert på hva de kaller for en «queer-dyke-maximalist»-estetikk.

Utstillingen er en del av Skeivt kulturår 2022.

Fredriksen Family Commission. Laure Prouvost

3. november 2022–12. februar 2023

Fredriksen Family Commission er en utstillingsserie der internasjonale kunstnere inviteres til å lage et verk eller installasjon spesielt for Lyshallen, og undersøke mulighetene det unike rommet byr på. Med Fredriksen Family Commission vil Nasjonalmuseet gi publikum sterke kunstopplevelser med internasjonale kunstnere som ikke har hatt større presentasjoner i Norden tidligere. Utstillingene vil vises hvert andre år.


Første kunstner ut er franske Laure Prouvost (f. 1978), som er en av vår tids mest fremtredende kunstnere. Prouvost er særlig kjent for sine fantasirike installasjoner med skulpturer, objekter og videoer som omslutter tilskueren. Hun kombinerer personlige minner med kunstneriske og litterære referanser, og verkene preges ofte av en absurd humor.

Grayson Perry

10. november 2022–26. mars 2023

Dette blir den aller første solopresentasjonen av den britiske kunstneren Grayson Perry (f. 1960) i Norge. Gjennom sitt skråblikk på identitet, kjønnsroller, klasse og britisk kultur har Perry blitt en kjent og folkekjær kunstner i Storbritannia og internasjonalt. Utstillingen i Lyshallen presenterer keramiske arbeider, bildetepper og skulpturer fra 1980-årene og fram til i dag.

Fakta om Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

  • Nasjonalmuseet er slått sammen av de tidligere institusjonene Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger.
  • Samlingen teller rundt 400 000 gjenstander, og dekker områdene kunst, arkitektur og design.
  • Det nye bygget blir på rett under 55.000 m2 (bruttoareal).
  • 13 000 m2 er viet faste og skiftende utstillinger. Det er betydelig mer enn museets tidligere visningssteder til sammen, og mer enn i museer som Rijksmuseum og Guggenheim Bilbao.
  • Museet er tegnet av Klaus Schuwerk (arkitektkontor: Kleihues + Schuwerk), og er bygget av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet.
  • Det nye Nasjonalmuseet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet, som innebærer strenge miljøforpliktelser. Bygget skal blant annet tilfredsstille et energinivå tilsvarende passivhus.

Se pressekonferansen her

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544

Relatert innhold