Gå videre til innhold
Vinnere av Stiftelsen Scheiblers priser i design og kunsthåndverk 2021

Pressemelding -

Vinnere av Stiftelsen Scheiblers priser i design og kunsthåndverk 2021

Stiftelsen Scheibler har i samarbeid med Nasjonalmuseet gleden av å invitere pressen til utdelingen av Scheiblers priser i design- og kunsthåndverk for 2021, hver på kr 250 000,-. Prisen i kunsthåndverk går til Olaf Tønnesland Hodne og prisen i design går til Vilde Hagelund.

- Stiftelsen Scheiblers priser innen design og kunsthåndverk har siden 1993 årlig blitt utdelt, først i Kunstindustrimuseet, siden i Nasjonalmuseet. Prisene har pengemessig vært de største i sitt slag og bidratt markant til å støtte utviklingen av design og kunsthåndverk i Norge i nesten 30 år, sier seniorforsker ved Nasjonalmuseet, Widar Halén.

Utdelingen finner sted tirsdag 26. april kl. 12.00 i Nasjonalmuseet - Arkitektur, Bankplassen 3 i Oslo.

Prisvinnerne vil være til stede og tilgjengelige for intervjuer etter at prisutdelingen har funnet sted.

Kontaktinfo for påmelding presse er nederst i pressemeldingen.


Om prisvinnerne:


Olaf Tønnesland Hodne er smykkekunstner som anvender og utvikler en eldgammel teknikk for sliping av stener som få samtidskunstnere mestrer i dag.

Under bearbeidelsen av stenen fokuserer han på spor av den geologiske prosessen som den har gjennomgått. Han setter gjennom sitt arbeid også spørsmålstegn ved forståelsen av «ekthet» – som når den molekylære strukturen er identisk i den ekte og i den kunstig lagete stenen.

Titlene på hans arbeider varierer mellom «skjold» og «vindu», temaer som har vært gjentagende i hans verk. Gjennomskinnelige krystaller kalles «vinduer», mens de opake mineralene heter «skjold». Det identitetsskapende formspråket i heraldikk og våpenskjold er inspirasjonskilder til Hodnes smykkekunst.

Hodne har BA og MA i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo i 2019 og fra Hiko Mizuno College of Jewellery i Osaka, Japan. Hodne har i sin relativt korte karriere allerede deltatt i et 30-talls utstillinger, bla i München Jewelry Week, og han er innkjøpt av Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

olafhodne.no


Vilde Hagelund
eksperimenterer i grenselandet mellom design, kunst og håndverk. Hun er en begavet designer av vår tid, med møbler som sin spesialitet. Vilde Hagelund har et nært og unikt forhold til materialet – oftest tre.

Gjennom sitt arbeid stiller hun spørsmålstegn ved det etablerte og om produkter som vi omgir oss med til daglig. I tillegg til materiale, så er hun opptatt av form og funksjon. Bruk- og kast mentaliteten i samfunnet opptar henne sterkt. Gjennom å anvende en kombinasjon av nytenkning, håndverk og materialkunnskap ønsker hun å tilby et alternativ til masseproduserte varer.

Hagelund har bachelor i multimedia-teknologi og design fra Universitetet i Agder, og en bachelor og master i produktdesign fra OsloMet. Hun hadde praksis hos Andreas Engesvik, hvor hun blant annet var med på å designe pleddet «Helle», inspirert av helleristninger, for Fram Oslo, og stuebordene «Pall» i heltre eik for Tonning & Stryn. I 2019 ble hun tildelt Norsk Industris Designstipend og jobbet i praksis hos utemøbelprodusenten Vestre. Samme år fikk hun DOGA-merket som årets nykommer i design med prosjektet Objectum – 60 objekter på 60 dager. Som et resultat av utforskingen ble skålene «Remissus», inspirert av vanndråper, og bordet «Pedestal» utviklet.

Etter fullført praksis har hun jobbet videre med produkter basert på Objectum med teknikk, form og kunnskap. Hun har utviklet en ny serie av både fatene Remissus for The Ode To, bordene Pedestal og skapet Armarium, laget av Møbelverkstedet Produksjon AS. Prototypen av lampen Silva ble høsten 2021 utstilt i New York under Sight Unseen Norway x New York og produsert av West Elm, mens oppbevaringsbordet Arka har hun designet sammen med Kathrine Hovind og laget på eget verksted.

vhagelund.com


Om Stiftelsen Scheibler
Stiftelsen Scheiblers formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak. Styret i stiftelsen innvilger støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Stiftelsen deler også ut noen priser.

Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritius-konsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler.

Styrets faglige rådgiver for utvelgelse av kandidater til priser i design og kunsthåndverk er Widar Halén, seniorforsker ved Nasjonalmuseet.

widar.halen@nasjonalmuseet.no

Kontaktperson i Stiftelsen Scheibler er Jeanette Persson

jeanette.persson@scheibler.no


www.scheibler.no

Emner

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 91676358