Gå videre til innhold
Dronning Sonja klipte snoren, som ble holdt av direktør Karin Hindsbo og konferansier Iman Meskini. Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet
Dronning Sonja klipte snoren, som ble holdt av direktør Karin Hindsbo og konferansier Iman Meskini. Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet

Pressemelding -

Nasjonalmuseet er åpnet

Lørdag 11. juni åpnet Nasjonalmuseet. Nå er hele Norges samling av kunst, arkitektur og design samlet i Nordens største museum.

- Dette museet er bygget for å vare i mange hundre år. Her skal vi i Nasjonalmuseet på best mulig måte utføre vårt samfunnsoppdrag: Å utvikle, forvalte, forske på, tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design, sier direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo. - Her skal hele Norge, og alle som besøker Oslo, få oppleve samlingen og skiftende utstillinger fra inn- og utland.

Åpningsseremonien fant sted på Museumsplassen foran hovedinngangen til museet. Her var det taler av direktør Karin Hindsbo, statsminister Jonas Gahr Støre, rådsmedlem Maja Kristine Jåma fra Sametinget og Hennes Majestet Dronning Sonja. Programmet bestod også av musikalske innslag fra Marja Mortensson og Beharie.


Samisk kunst er sterkt representert i Nasjonalmuseet, noe også Maja Kristine Jåma fra Sametinget påpekte. - Jeg er imponert over den krafta våre samiske kunstnere skaper og får delt, så Maja Kristine Jåma fra Sametinget. - Samisk kunst er i vinden nå, men den må ikke blåse bort så vi mister den.

Statsminister Jonas Gahr Støre hevet blikket og tok for seg de lange linjene. - Det er 185 år siden Stortinget vedtok et nasjonalt museum i Oslo. Og det er nesten 20 år siden det ble vedtatt å bygge et nytt bygg, sa statsminister Jonas Gahr Støre. - Nasjonalmuseet formidler fortellingen om hvem vi er, sa statsministeren.

Hennes Majestet Dronning Sonja var med å legge grunnsteinen til Nasjonalmuseet i 2016, og det var hun som i dag klipte snoren og dermed markerte at Nasjonalmuseet er åpent. 

- Da jeg hadde stiftet bekjentskap med dette bygget for første gang, tenkte jeg: Wow!, sa dronningen. 
- I dag får vi alle et nytt hus og kunsten et nytt hjem. Det er storslått og intimt på samme tid. Emner

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544

Relatert innhold