Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" er et av kunstverkene som skal ut på reise i år

Nasjonalmuseets program for 2021: Kunsten kommer hjem

I år tar Nasjonalmuseet høydepunkter fra samlingen ut i landet. Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" skal besøke et sykehjem, et asylmottak og et fengsel, og J.C. Dahls "Fra Stalheim" stilles ut på Stalheim Hotel i Voss.

Undersøkelser ved Nasjonalmuseet gir ny kunnskap om verdens mest kjente moderne maleri. Foto Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

Kan kun være malet af en gal Mand!


En gang i tiden har noen skrevet «Kan kun være malet af en gal Mand!» på førsteutgaven av Edvard Munchs Skrik. Nye undersøkelser ved Nasjonalmuseet konkludere med at det var Edvard Munch selv som gjorde dette.

Skrik er et av verdens mest kjente malerier, malt av en av verdens mest kjente malere. Påskriften som skjuler seg i maleriets røde himmel har fått mindre oppmerksomhet.
Før d

Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger» (1848) skal på norgesturné i 2021 før maleriet monteres i det nye Nasjonalmuseet.

Norge rundt med Nasjonalmuseet i 2021

Nasjonalmuseets program for 2021 handler om å flytte kunsten ut og invitere publikum inn. Kunstskatter skal på norgesturné, og det blir en rekke utstillinger på ulike visningssteder. I tillegg får publikum en historisk mulighet til å se det nye museet bli til.
- Nasjonalmuseet er hele Norges museum, og vi må alltid tenke nytt for å sikre at hele landet får oppleve kulturarven vi forvalter. Vi e

Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket og det nye Nasjonalmuseet åpner derfor først i 2022. (Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet)

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet utsatt til 2022

På grunn av forsinkelser i byggeprosjektet åpner det nye Nasjonalmuseet, som bygges på Vestbanen i Oslo, først i 2022.
Effekten av Covid-19, kombinert med forsinkelser i leveranser og montering av sikkerhetsdører, gjør at Statsbyggs ferdigstillelse av det nye Nasjonalmuseet har tatt lengre tid enn planlagt.
Nasjonalmuseet skulle etter planen ha overtatt den nye museumsbygningen fra Statsbygg

Prosjektleder Martin Eia-Revheim overleverer mulighetsstudien for Nasjonalgalleriet til kulturminister Abid Q. Raja. I bakgrunnen Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo og Sparebankstiftelsen DNBs direktør André Støylen.

En plan for å åpne, utvikle og verne Nasjonalgalleriet

Publikumsaktiviteter på grunnplanet, ny inngang fra Tullinløkka og utvikling av et tilbud byen ikke har fra før er blant forslagene til hvordan Nasjonalgalleriet kan brukes fremover.
Nasjonalgalleriet er blant landets viktigste bygninger, oppført som det første kunstmuseet i Norge. Dette er utgangspunkt for grepene som foreslås i mulighetsstudien som i dag ble overrakt kulturminister Abid Q. Ra

Nesten 150 kunstnere og kunstnergrupper skal fylle Lyshallen med samtidskunst når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2021.

Her er kunstnerne i Nasjonalmuseets åpningsutstilling

Her er navnene til de oppunder 150 kunstnerne og kunstnergruppene som er valgt ut til det nye Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst», som blir en stormønstring av samtidskunst i Norge.

Laure Prouvosts Security Gate (2019) kan ses som en poetisk kritikk av sikkerhetsslusene som de siste tiårene har inntatt museer, flyplasser og offentlige bygninger verden over. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)

Ny utstilling gir et sjeldent blikk inn i Nasjonalmuseets samlingsarbeid

Nasjonalmuseets sommerutstilling «En samling blir til. Kunst – Arkitektur – Design» tar tempen på ett års samlingsvirksomhet. Rundt 500 verk ble innlemmet i samlingen ifjor, nå løftes rundt 130 av disse arbeidene frem i utstillingen som åpner 19. juni. Her finner man alt fra fotside strikkekjoler til pastose malerier og tapte praktbygg. De nyeste verkene er fra 2019, det eldste fra 1555.

Fra Kunstnernes hus i Oslo. Foto: Jan Khur

​Nasjonalmuseet, Kunstnernes Hus og Astrup Fearnley Museet lanserer "Blikkåpner" i Oslo - et tiltak for å nå ungdommen.

Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet og Kunstnernes Hus lanserer i disse dager "Blikkåpner" i Oslo - et tiltak for å nå ungdom mellom 16 og 19 år. Femten ungdommer i denne aldersgruppen skal få mulighet til å formidle kunst til andre unge fra sitt eget perspektiv.
— Vi er nå i gang med å rekruttere ungdommer til programmet, og har søknadsfrist i august. Vi ønsker en sammensatt gruppe med ulik

Vis mer