Gå videre til innhold
Nasjonalmuseet viser film på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF)

Pressemelding -

Nasjonalmuseet viser film på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF)

Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst» tyvåpner utstillingen med arrangementsserien SIDESPRANG og viser tre filmer under årets filmfestival i Tromsø.

- Med SIDESPRANG flytter Nasjonalmuseet bokstavelig talt ut av Oslo. Dette er en arrangementsserie som viser ny og engasjerende kunst på små og store steder i Norge. Vi er stolte av å være med i årets TIFF-program og gleder oss til å vise de første smakebitene fra åpningsutstillingen til både filmentusiaster, tromsøværinger og alle som liker å se god film digitalt hjemme i stua, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Onsdag 20. januar og torsdag 21. januar presenterer SIDESPRANG i samarbeid med TIFF tre filmer av tre kunstnere fra utstillingen «Jeg kaller det kunst». Onsdag vises filmene på utekinoen Winter Cinema i hjertet av Tromsø, mens torsdag får hele Norge se filmene og møte kunstnerne digitalt på YouTube. Den digitale visningen er del av TIFF Digital-program og tilgjengelig på YouTube i 24 timer. Begge visningene er gratis.

Filmene som vises er «The Only Story» av Uma Feed Tjelta, «Den tatoverte solen» av Shwan Dler Qaradaki og «Name my dream» av Mahlet Ogbe Habte. Med hver sin bakgrunn forteller kunstnerne og filmskaperne historier som kan kjennes fjerne for noen, samtidig som de tar opp universelle temaer som Umas jakt etter tilhørighet i «The Only Story», Shwans kjærlighet til sin mor i «Den tatoverte solen» og den sterke medfølelsen som Mahlets sønn kjenner i «Name my dream».

Kunstnerne

Uma Feed Tjelta (38)
I filmen «The Only Story» står den godtatte norske, lykkelige adopsjonshistorien for fall. Her blir vi med Uma på reise til Sør-Korea, landet hun ble adoptert fra.

Uma Feed Tjelta er utdannet skuespiller ved NSKI Høyskole og har jobbet som scenekunstner i en årrekke.

Mahlet Ogbe Habte (48)
Da Mahlet begynte å eksperimentere med små skjeletter liggende i vann for filmen sin, vekket det en sterk medfølelse i hennes ni år gamle sønn. I filmen «Name my dream» får vi se hvilke følger dette får for nettene hans.

Mahlet Ogbe Habte er en regissør, skribent og lydkunstner opprinnelig fra Eritrea-Etiopia.

Shwan Dler Qaradaki (43)
I «Den tatoverte solen» forteller Shwan om sin relasjon til moren og oppfordrer tilskuerne til å revurdere visse oppfatninger om kvinner i Midtøsten.

Shwan Dler Qaradaki er en kunstner, opprinnelig fra Kurdistan. Arbeidene hans har vunnet en rekke priser, blant annet Kistefos kunstpris under Høstutstillingen i 2020, og er blitt vist på både solo- og gruppeutstillinger i Norge og utlandet.

TIFF
Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) viser utfordrende kvalitetsfilm fra hele verden for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum. 18.-24. januar 2021 arrangeres festivalen for 31. gang.

SIDESPRANG
SIDESPRANG er en arrangementsserie som finner sted i 2020–21 og er en forsmak på Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst». Fram til det nye museumsbygget står klart og utstillingen åpner i 2022, tar Nasjonalmuseet med seg kunstnere fra utstillingen til by og bygd i Norge. SIDESPRANG i Tromsø er femte arrangement i serien.

«Jeg kaller det kunst»
«Jeg kaller det kunst» er første utstilling som skal fylle Lyshallen når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2022. Utstillingen utforsker hva som er utenfor og innenfor i kunsten og er den største presentasjonen av samtidskunst i Norge noensinne med verk av nærmere 150 kunstnere og kunstnergrupper.

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544