Gå videre til innhold
Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" er et av kunstverkene som skal ut på reise i år
Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" er et av kunstverkene som skal ut på reise i år

Pressemelding -

Nasjonalmuseets program for 2021: Kunsten kommer hjem

To omfattende norgesturnéer og flere utstillinger skal gi publikum unike kunstopplevelser i 2021

– Vi skal vise frem kunsten i nord og i sør, til fjells, i bygda, på togstasjonen, under havoverflaten og bak fengselsmurene, sier Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo.

I år viser Nasjonalmuseet verk fra samlingen på helt nye steder. Samlingen består av over 400.000 gjenstander. Her finnes grensesprengende samtidskunst, men også kjente og kjære ikoner som har vært med på å forme samfunnet vi lever i.

– Det er Nasjonalmuseets oppgave å gjøre kunsten tilgjengelig for alle og hver enkelt. Før det nye museet åpner i 2022, skal vi vise at Nasjonalmuseet er hele landets museum, og at samlingen kan oppleves på nye måter og på andre steder enn man er vant til, sier Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo.

Kunsten kommer hjem

I 2021 skal en rekke av Nasjonalmuseets verk reise gjennom landet før samlingen kommer til sitt nye hjem i det nye Nasjonalmuseet. I hvert av landets fylker vil minst ett av Nasjonalmuseets hovedverk bli stilt ut på steder hvor det har en spesiell, lokal tilhørighet. Enten ved at det ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. For eksempel vil J. C. Dahls «Fra Stalheim» besøke Stalheim Hotel i Voss, Harriet Backers «Blått interiør» vil besøke Holmestrand, Harald Sohlbergs «Gate i Røros» skal til Røros og Máret Ánne Saras «Pile o´ Sápmi Supreme» kommer til Kautokeino.

– Kunsten er på vei til sitt nye hjem i Nasjonalmuseet, men den hører også hjemme ute blant folk. Med årets program, som vi kaller «Kunsten kommer hjem», ønsker vi å skape en lokal stolthet og forsterke tilknytningen til vår felles kulturarv, sier Hindsbo.

Brudeferd i Halden fengsel

Et av verkene som skal ut på norgesturné er Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger. Maleriet vil blant annet dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, på et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel. Ved å bryte med tradisjonelle oppfatninger om hvor og hvordan kunst skal kunne vises, ønsker Nasjonalmuseet å vise rollen kunsten spiller i våre liv.

- På hvert av stoppestedene er det duket for helt spesielle, intime og personlige møter med et av Norges aller største kunstverk. Vi prøver å finne møteplasser og en kontekst som tilfører noe utover det som skjer innenfor maleriets rammer, sier Hindsbo.

Publikum inviteres inn

Mandag 12. april fikk kulturminister Abid Raja bære inn noen av de første gjenstandene som skal stilles ut i det nye museet, når det står klart i 2022. Fra slutten av mai og ut året vil publikum også bli invitert inn i små grupper for å få en sniktitt i utstillingsrom og publikumsområder. Mer informasjon om dette vil bli publisert på Nasjonalmuseets hjemmesider.

En sentral del av programmet for 2021 er fire store samarbeidsutstillinger med De kongelige samlinger, Blaafarveværket, Kunstnernes Hus og Teknisk Museum. Aldri før har så mange hovedverk fra samlingen blitt vist utenfor Nasjonalmuseet. Teknisk Museum viser også Nasjonalmuseets vandreutstilling "Gerhard Munthe. Eventyrlige interiører".

På Nasjonalmuseet – Arkitektur vil det i 2021 vises følgende utstillinger: "Bevegelser i betong. Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne", "Fire hus. Fire kvinner. Beate Hølmebakks arkitektur basert på litterære skikkelser", og en presentasjon av Joar Nangos nomadiske bibliotek "Girjegumpi".

Related links

Emner

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327

Relatert innhold