Gå videre til innhold
Nesten 150 kunstnere og kunstnergrupper skal fylle Lyshallen med samtidskunst når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2021.
Nesten 150 kunstnere og kunstnergrupper skal fylle Lyshallen med samtidskunst når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2021.

Pressemelding -

Her er kunstnerne i Nasjonalmuseets åpningsutstilling

Åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst» blir en stormønstring av samtidskunst i Norge når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2021.

Nå slippes navnene til de oppunder 150 kunstnerne og kunstnergruppene på nasjonalmuseet.no og på Nasjonalmuseets Instagram.

De utvalgte har én ting felles - de er aldri tidligere kjøpt inn av Nasjonalmuseet. Ellers er de ulike på så mange måter: Alderen spenner fra 20-årene til 80-årene. Noen er etablerte kunstnere, andre helt ferske. Uttrykkene dekker hele spekteret fra maleri og foto, via skulpturer og tekstil, til musikk, video og performance.

Omfattende kartlegging av Kunst-Norge
I jakten på ny kunst og nye kunstnere har Nasjonalmuseets kuratorer saumfart landet fra Kristiansand til Kirkenes. I tillegg har museet mottatt bidrag fra over 1.000 kunstnere gjennom en åpen innsending.

- Vi har vært veldig opptatt av hva som slipper innenfor og hva som havner utenfor i kunstfeltet. Utfordringene har stått i kø i hele prosjektet. Ikke bare er det stort, men vi har møtt oss selv i døren når det gjelder våre vurderinger og interesser. Norge rommer mye mer enn selv hva vi, de såkalte ekspertene, kunne tenke oss, sier kurator Geir Haraldseth.

Gjør ting vi aldri har gjort før
Utstillingen vil fylle hele Lyshallen, det store rommet for skiftende utstillinger på toppen av det nye Nasjonalmuseet. Med et areal på 2.400 kvadratmeter og takhøyde på sju meter blir dette en unik opplevelse.

- Utstillingen kan ses i forhold til samlingsutstillingen, spesielt når du ser hvilken kunst som blir vist og hvordan denne kunsten blir vist. Vi gjør ting som Nasjonalmuseet aldri har gjort før, sier kurator Randi Godø.

Nasjonalmuseets samlingsutstilling, som består av kunst, arkitektur og design fra antikken og opp til vår tid, vil fylle 90 rom og 10.000 kvadratmeter i det nye Nasjonalmuseet.

Nasjonalmuseet utfordrer seg selv - og publikum
«Jeg kaller det kunst» blir en helt ny opplevelse som rokker ved bildet vi har av kunst, der Nasjonalmuseet går utenfor sin egen komfortsone og utfordrer seg selv i hva vi tenker er god kunst.

- Jeg ble utrolig glad og stolt da jeg så listen i sin helhet, den speiler den store spennvidden i norsk kunst. I åpningsutstillingen har vi jobbet på en helt ny måte og utfordret oss selv. Det er bare å glede seg - det gjør i hvert fall jeg, sier Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo.

«Jeg kaller det kunst» viser verk som angår deg og meg, og som tar opp viktige temaer i samfunnet: Identitet, tilhørighet, nasjonalitet og demokrati. Utstillingen setter det etablerte opp mot det alternative, det sterile mot det personlige, og det abstrakte mot det banale. Dette er en utstilling som kan provosere og glede, og som kanskje får deg til å se verden på en ny måte?

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211