Gå videre til innhold
Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger» (1848) skal på norgesturné i 2021 før maleriet monteres i det nye Nasjonalmuseet.
Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger» (1848) skal på norgesturné i 2021 før maleriet monteres i det nye Nasjonalmuseet.

Pressemelding -

Norge rundt med Nasjonalmuseet i 2021

Nasjonalmuseets program for 2021 handler om å flytte kunsten ut og invitere publikum inn. Kunstskatter skal på norgesturné, og det blir en rekke utstillinger på ulike visningssteder. I tillegg får publikum en historisk mulighet til å se det nye museet bli til.

- Nasjonalmuseet er hele Norges museum, og vi må alltid tenke nytt for å sikre at hele landet får oppleve kulturarven vi forvalter. Vi er glade for å presentere et utvidet program som skal gi publikum et godt tilbud i 2021. Flere av våre aller mest kjente og kjære verk vil dukke opp på uventede steder i løpet av året, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Hele Norge blir utstillingsvindu når Nasjonalmuseet i 2021 sender flere av våre aller største kunstskatter ut i landet. Blant annet skal Tidemand og Gudes Brudeferd i Hardanger ut på en lenge planlagt norgesturné. Det ikoniske maleriet skal vises på en rekke utradisjonelle steder over hele landet før det flytter inn i det nye museet.

Gjør samlingen tilgjengelig
I tillegg til å sende kunstverk på rundreise og korte besøk, vil Nasjonalmuseet samarbeide med flere visningssteder om en rekke utstillinger i løpet av det kommende året:

  • Nasjonalmuseet skal våren 2021 i samarbeid med De kongelige samlinger vise eldre og moderne kunst fra samlingspresentasjonen i Dronning Sonja Kunststall. Allerede i 1840-årene viste det daværende Nasjonalmuseet kunst på Slottet i påvente av eget bygg, så dette er et samarbeid med lange, historiske røtter.
  • I samme periode vil Kunstnernes Hus vise samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Nasjonalmuseet har opp gjennom årene kjøpt mange verk fra Høstutstillingen på Kunstnernes Hus, og dette er et godt sted å vise samtidskunst fra samlingen. Med parallelle utstillinger i Dronning Sonja Kunststall og Kunstnernes Hus kan publikum oppleve sentrale verk innenfor både eldre, moderne og samtidskunst i to utstillingssteder som bare ligger noen hundre meter fra hverandre i hovedstaden.
  • Nasjonalmuseets høydepunkter vil bli hovedutstillingen på Blaafarveværket i Åmot i Modum sommeren 2021, for å feire samarbeidet Blaafarveværket har hatt med Nasjonalmuseet siden 1978 for å fremme norsk gullalderkunst.
  • Nasjonalmuseet og Teknisk museum på Kjelsås i Oslo vil samarbeide om et eller flere utstillingsprosjekter sommeren/høsten 2021. Her er målet at museenes ulike samlinger skal utfylle hverandre, og sammen nå nye publikumsgrupper.

- Nasjonalmuseet setter stor pris på den gode samarbeidsviljen vi er blitt møtt med hos disse visningsstedene. Vi gleder oss til å få vise frem viktige verk fra samlingen vår for publikum, samtidig som vi jobber med å klargjøre det nye museet. Vi håper at publikum benytter anledningen til å se høydepunkter fra samlingen vår på nye steder, sier Hindsbo.

Publikum får se museet bli til
På grunn av forsinkelser i byggeprosjektet åpner det nye Nasjonalmuseet først i 2022. I løpet av 2021 åpner Nasjonalmuseet likevel opp og inviterer publikum inn i det nye museumsbygget. Her vil besøkende få en snikktitt inn i utstillingsrom og publikumsområder mens samlingen installeres. Publikum vil få adgang til museet utenom arbeidstid i mindre grupper.

- Arbeidet med å montere samlingsutstillingens over 5.000 verk i nesten 90 rom er en jobb vi ser frem til å starte. Vi ønsker å la publikum med egne øyne se hvordan det nye Nasjonalmuseet blir til. Dette er en historisk hendelse, som publikum vil få oppleve på nært hold, sier Karin Hindsbo.

Et bredt program

  • Nasjonalmuseet vil i 2021 fortsette å gi smakebiter fra åpningsutstillingen Jeg kaller det kunst rundt omkring i landet, under programserien Sidesprang. I løpet av vinteren og våren blir det arrangementer i Tromsø, Bergen og Oslo.
  • I Nasjonalmuseet – Arkitektur blir det et variert program gjennom hele 2021, med blant annet utstillingen Bevegelser i betong. Arkitekten Erling Viksjø og kunstnerne, samt et nyinnkjøpt verk av arkitekt Beate Hølmebakk.
  • Nasjonalmuseets vandreutstillinger Visuelle nabolag, Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen og Gerhard Munthe - Eventyrlige Interiører fortsetter sine turneer rundt omkring i landet i 2021, i Haugesund, Harstad, Søgne og Fauske.
  • Våren 2021 er Nasjonalmuseet vertskap for den nordiske paviljongen under den utsatte arkitekturbiennalen i Venezia. Utstillingen åpner 22. mai. Museet samarbeider her med det norske arkitektkontoret Helen & Hard.
  • I 2020 har Nasjonalmuseet hatt en rekke viktige utlån, blant annet Pablo Picasso. Suite 347 til både Henie Onstad Kunstsenter og KODE, Van Goghs Selvportrett til Van Gogh-museet i Amsterdam, samt Orazio og Artemisia Gentileschis Judit og tjenestekvinnen med Holofernes' hode til Rijksmuseum i Amsterdam og til The National Gallery, London. I 2021 fortsetter Nasjonalmuseet med utlån av verker til norske og internasjonale museer.
  • Nasjonalmuseet vil by på et omfattende formidlingstilbud, både digitalt og fysisk, gjennom hele 2021, med blant annet strømming fra konserveringsatelieret, historier fra museet, foredrag, 3D-omvisninger og en rekke andre arrangementer.

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358