Gå videre til innhold
Laure Prouvosts Security Gate (2019) kan ses som en poetisk kritikk av sikkerhetsslusene som de siste tiårene har inntatt museer, flyplasser og offentlige bygninger verden over. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)
Laure Prouvosts Security Gate (2019) kan ses som en poetisk kritikk av sikkerhetsslusene som de siste tiårene har inntatt museer, flyplasser og offentlige bygninger verden over. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)

Pressemelding -

Ny utstilling gir et sjeldent blikk inn i Nasjonalmuseets samlingsarbeid

Nasjonalmuseets sommerutstilling En samling blir til. Kunst – Arkitektur – Design tar tempen på ett års samlingsvirksomhet.

Rundt 500 kunstverk og objekter ble innlemmet i Nasjonalmuseets samling i 2019. Spennet er stort. Her finner man alt fra skjøre porselensfigurer, fjærlette hatter og fotside strikkekjoler til pastose malerier, tapte praktbygg og en teakradio. De ferskeste verkene er datert 2019, mens det eldste er fra 1555.

Nå løftes rundt 130 av disse arbeidene frem i utstillingen «En samling blir til», som åpner i Nasjonalmuseet – Arkitektur 19. juni. Blant kunstnerne finner man kjente navn som Ida Ekblad, Frida Orupabo, Laure Prouvost, Mari Slaattelid, Per Kleiva, Kari Mølstad, Ahmed Umar, Sofie Werenskiold, Anders Kjær, Admir Batlak, John Savio, Charlotte Wankel, Faig Ahmed og Ernst Kühn.

- Samlingen er Nasjonalmuseets ryggrad, dets kjernemuskulatur. Det er den som skal holde oss gående med hevet blikk. Det fantastiske med samlingen er at den aldri blir ferdig, og den trenger aktivt arbeid og omsorg til enhver tid, sier Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist.

Diskusjoner om hva museumssamlinger er, og hvordan de blir til, har fått fornyet aktualitet de siste årene. Spørsmål om representasjon og identitet er høyst aktuelle. Det samme gjelder interessen for de oversette eller glemte kapitlene i kunsthistorien.

Utstillingen «En samling blir til» gir et innblikk i nettopp noen av de faglige vurderingene, strategiene og det visuelle begjæret som bidrar til å forme Nasjonalmuseets samling.

- Mens vi venter på at det nye museet skal åpne, ser vi virkelig frem til å vise publikum en smakebit av det vi har samlet det siste året. Det er en vrimlende helhet, som nesten kan sammenlignes med et raritetskabinett, breddfullt av samlingens nyeste skatter. Det er bare å glede seg, sier Högkvist.

Utstillingen åpner for publikum 19. juni og står til 11. oktober. Kuratorer for utstillingen er Martin Braathen, Stina Högkvist, Ingvild Krogvig, Anne Sommerin Simonnæs og Møyfrid Tveit.

Pressevisning av utstillingen gjennomføres onsdag 17. juni klokken 11.00. Samlingsdirektør Stina Högkvist og utstillingens kuratorer viser pressen rundt i utstillingen, og er tilgjengelige for en-til-en-intervjuer.

Pressekontakt: Senior kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Fadnes, 932 56 211, olefa@nasjonalmuseet.no.

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544