Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Detalj Girjegumpi (foto: Nasjonalmuseet/Ina Wesenberg)

Girjegumpi. Samisk arkitekturbibliotek

Med Girjegumpi skaper arkitekten og kunstneren Joar Nango et møterom om samisk arkitektur. Nangos nomadiske verk stilles nå ut i Nasjonalmuseet – arkitektur.

Da Joar Nango studerte ble han overrasket over hvor lite samisk arkitektur det var på arkitektpensumet. Som en reaksjon begynte han å samle. I dag består arkitekturbibliotek hans av over 400 bøker.

Verket omfatter både et biblio

Jimmie Durham, "Stone Top" (2003), Foto: Håkon Bergseth, Teknisk museum

Sand i maskineriet. Nasjonalmuseet på Teknisk Museum

I utstillingen Sand i maskineriet skapes uventede møter mellom kunst og teknologi.
Kunstverk fra Nasjonalmuseets samling sniker seg inn i Teknisk museums utstillinger fra 30. september. De 27 verkene skaper resonans og trigger undring og refleksjon, som stille kommentarer til temaene i den faste utstillingen.
Selv om sandkorn er bittesmå, kan de stoppe hele maskineriet. Det kan være irritere

Invitasjon: Nasjonalmuseet lanserer åpningsdato

Invitasjon: Nasjonalmuseet lanserer åpningsdato

Nasjonalmuseet holder pressetreff i Lyshallen, på toppen av det nye Nasjonalmuseet, fredag 11. juni klokken 12.30-13.00.
Direktør Karin Hindsbo og kulturminister Abid Raja presenterer Nasjonalmuseets åpningsdato.Vennligst meld på journalist/fotograf til presse@nasjonalmuseet.no innen fredag 11. juni klokken 10.00.Media bes møte på Museumsplassen senest klokken 12.15.
Lanseringen av åpningsda

Beate Hølmebakk, «Hus for en ung kvinne I», 1995. Fra Virginia-serien. Foto: Nasjonalmuseet

Fire hus. Fire kvinner. Beate Hølmebakks arkitektur basert på litterære skikkelser


Beate Hølmebakks Virginia-serie (1995–2000) består av tegninger og modeller til fire hus som tar utgangspunkt i tolkning av fire litterære kvinneskikkelser.
De forseggjorte blyant- og tusjtegningene er blant norsk arkitekturhistories hovedverk innen sjangeren papirarkitektur og ble kjøpt inn til Nasjonalmuseet i 2020. Papirarkitektur er prosjekter som kun finnes som tegning og ikke er men

Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" er et av kunstverkene som skal ut på reise i år

Nasjonalmuseets program for 2021: Kunsten kommer hjem

I år tar Nasjonalmuseet høydepunkter fra samlingen ut i landet. Tidemand og Gudes "Brudeferd i Hardanger" skal besøke et sykehjem, et asylmottak og et fengsel, og J.C. Dahls "Fra Stalheim" stilles ut på Stalheim Hotel i Voss.

Undersøkelser ved Nasjonalmuseet gir ny kunnskap om verdens mest kjente moderne maleri. Foto Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

Kan kun være malet af en gal Mand!


En gang i tiden har noen skrevet «Kan kun være malet af en gal Mand!» på førsteutgaven av Edvard Munchs Skrik. Nye undersøkelser ved Nasjonalmuseet konkludere med at det var Edvard Munch selv som gjorde dette.

Skrik er et av verdens mest kjente malerier, malt av en av verdens mest kjente malere. Påskriften som skjuler seg i maleriets røde himmel har fått mindre oppmerksomhet.
Før d

Vis mer