Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger» (1848) skal på norgesturné i 2021 før maleriet monteres i det nye Nasjonalmuseet.

Norge rundt med Nasjonalmuseet i 2021

Nasjonalmuseets program for 2021 handler om å flytte kunsten ut og invitere publikum inn. Kunstskatter skal på norgesturné, og det blir en rekke utstillinger på ulike visningssteder. I tillegg får publikum en historisk mulighet til å se det nye museet bli til.
- Nasjonalmuseet er hele Norges museum, og vi må alltid tenke nytt for å sikre at hele landet får oppleve kulturarven vi forvalter. Vi e

Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket og det nye Nasjonalmuseet åpner derfor først i 2022. (Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet)

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet utsatt til 2022

På grunn av forsinkelser i byggeprosjektet åpner det nye Nasjonalmuseet, som bygges på Vestbanen i Oslo, først i 2022.
Effekten av Covid-19, kombinert med forsinkelser i leveranser og montering av sikkerhetsdører, gjør at Statsbyggs ferdigstillelse av det nye Nasjonalmuseet har tatt lengre tid enn planlagt.
Nasjonalmuseet skulle etter planen ha overtatt den nye museumsbygningen fra Statsbygg

Prosjektleder Martin Eia-Revheim overleverer mulighetsstudien for Nasjonalgalleriet til kulturminister Abid Q. Raja. I bakgrunnen Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo og Sparebankstiftelsen DNBs direktør André Støylen.

En plan for å åpne, utvikle og verne Nasjonalgalleriet

Publikumsaktiviteter på grunnplanet, ny inngang fra Tullinløkka og utvikling av et tilbud byen ikke har fra før er blant forslagene til hvordan Nasjonalgalleriet kan brukes fremover.
Nasjonalgalleriet er blant landets viktigste bygninger, oppført som det første kunstmuseet i Norge. Dette er utgangspunkt for grepene som foreslås i mulighetsstudien som i dag ble overrakt kulturminister Abid Q. Ra

Nesten 150 kunstnere og kunstnergrupper skal fylle Lyshallen med samtidskunst når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2021.

Her er kunstnerne i Nasjonalmuseets åpningsutstilling

Her er navnene til de oppunder 150 kunstnerne og kunstnergruppene som er valgt ut til det nye Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst», som blir en stormønstring av samtidskunst i Norge.

Laure Prouvosts Security Gate (2019) kan ses som en poetisk kritikk av sikkerhetsslusene som de siste tiårene har inntatt museer, flyplasser og offentlige bygninger verden over. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)

Ny utstilling gir et sjeldent blikk inn i Nasjonalmuseets samlingsarbeid

Nasjonalmuseets sommerutstilling «En samling blir til. Kunst – Arkitektur – Design» tar tempen på ett års samlingsvirksomhet. Rundt 500 verk ble innlemmet i samlingen ifjor, nå løftes rundt 130 av disse arbeidene frem i utstillingen som åpner 19. juni. Her finner man alt fra fotside strikkekjoler til pastose malerier og tapte praktbygg. De nyeste verkene er fra 2019, det eldste fra 1555.

Fra Kunstnernes hus i Oslo. Foto: Jan Khur

​Nasjonalmuseet, Kunstnernes Hus og Astrup Fearnley Museet lanserer "Blikkåpner" i Oslo - et tiltak for å nå ungdommen.

Nasjonalmuseet, Astrup Fearnley Museet og Kunstnernes Hus lanserer i disse dager "Blikkåpner" i Oslo - et tiltak for å nå ungdom mellom 16 og 19 år. Femten ungdommer i denne aldersgruppen skal få mulighet til å formidle kunst til andre unge fra sitt eget perspektiv.
— Vi er nå i gang med å rekruttere ungdommer til programmet, og har søknadsfrist i august. Vi ønsker en sammensatt gruppe med ulik

Nasjonalmuseet lanserer nytt digitalt kunstunivers

Nasjonalmuseet lanserer nytt digitalt kunstunivers

I dag lanseres Nasjonalmuseets digitale samling i ny versjon. Med den nye digitale løsningen blir hele Norges samling av kunst, arkitektur og design tilgjengelig for publikum på helt nye måter.

Det nye Nasjonalmuseet. Foto: MIR (illustrasjon) /Statsbygg

Nasjonalmuseet øker innkjøpsbudsjettet til 30 millioner kroner for å hjelpe kunstlivet i koronakrisen

Situasjonen knyttet til koronaviruset rammer norske kunstnere, kunsthåndverkere og designere hardt økonomisk. Som et ekstraordinært tiltak for å hjelpe et svært utsatt kunstliv, øker Nasjonalmuseet nå innkjøpsbudsjettet for 2020 til 30 millioner kroner. "Dette kan innebære et viktig og avgjørende økonomisk bidrag for mange i kunstfeltet i en kritisk tid", sier direktør Karin Hindsbo.

Akvarell av Trefoldighetskirken i  Oslo  i snø. 1850, tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno. Foto: Nasjonalmuseet/ Børre Høstland

​Lurer du på hvem som tegnet Trefoldighetskirken og mange andre kjente bygninger i Oslo?

Fredag 28. februar åpner Nasjonalmuseet - Arkitektur dørene til utstillingen «Wilhelm von Hanno – arkitekt og tegner i Christiania». Utstillingens hovedverk er Trefoldighetskirken (1849­–58), Grønland kirke (1864–69) og Norges geografiske oppmåling (1876–79) ved Slottsparken. Verkene på utstillingen har sjelden blitt vist offentlig tidligere.

Vis mer