Gå videre til innhold
Nasjonalmuseet. Foto Iwan Baan
Nasjonalmuseet. Foto Iwan Baan

Pressemelding -

Nasjonalmuseet får inntil en million årlig til design, mote og kunsthåndverk

I 30 år har Nasjonalmuseet og Stiftelsen Scheibler samarbeidet om utdelingen av Stiftelsen Scheiblers priser i design, mote og kunsthåndverk. Fra og med 2024 får Nasjonalmuseet inntil en million kroner i året fra stiftelsen til arbeid innenfor disse fagfeltene.

- Vi er veldig glade for at Stiftelsen Scheibler har tatt initiativ til en langvarig avtale med Nasjonalmuseet om å styrke museets arbeid på disse fagområdene. Avtalen gir oss forutsigbarhet og anerkjenner det gode samarbeidet vi har hatt med Stiftelsen Scheibler gjennom mange år, sier direktør i Nasjonalmuseet, Ingrid Røynesdal.

Midlene fra Stiftelsen Scheibler skal brukes til utstillinger i Nasjonalmuseet, publikasjoner og innkjøp av verk. I 2024 har museet fått 300.000 kroner til publikasjonen Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet og 700.000 kroner til utstillingen Ny nordisk. Mat, estetikk og sted som åpner 22. mai 2025.

Langvarig samarbeid
Nasjonalmuseet har det faglige ansvaret for valg av prisvinnere til Stiftelsen Scheiblers priser i design, mote og kunsthåndverk. De to prisene på 250.000 kroner veksler mellom fagfeltene design, mote og kunsthåndverk fra år til år. Prisene gis utøvere som utmerker seg på sitt felt og bidrar til å stimulere til faglig utvikling.

- Samarbeidet med Nasjonalmuseet har gjennom årene vært tett og godt og helt avgjørende for utvelgelsen av prisvinnere til Stiftelsen Scheiblers årlige priser i design, mote og kunsthåndverk. Med den nye avtalen tar vi et enda større ansvar for disse fagfeltene, sier styreleder i Stiftelsen Scheibler, Erik Garaas.

    Stiftelsen Scheibler har tidligere støttet utstillinger og publikasjoner i Nasjonalmuseet om kjente designere som Per Spook, Grete Prytz Kittelsen, Norway Says, Sven Ivar Dysthe og Terje Ekstrøm. En orkestrert opplevelse, designinstallasjonen av den Londonbaserte norske duoen Hunting & Narud i rom 24 i samlingspresentasjonen, er også finansiert av Stiftelsen Scheibler.

      Fakta om avtalen

      • Nytt samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Stiftelsen Scheibler om årlige midler på inntil en million kroner per år, fra 2024.
      • Avtalen er knyttet til fagområdene design, mote og kunsthåndverk, og formålet med avtalen er å styrke Nasjonalmuseets arbeid på disse feltene.
      • 2024: Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet (publikasjon); 300.000 kroner.
        Ny nordisk. Mat, estetikk og sted (utstilling); 700.000 kroner.

      Ta kontakt med birgitte.lie@nasjonalmuseet.no for mer informasjon.

      Om Stiftelsen Scheibler
      Stiftelsen Scheibler er en allmennyttig stiftelse som i år deler ut mer enn 18 millioner kroner til sosiale og kulturelle formål, hovedsakelig i Oslo-området. Familien Scheibler var eier av W. C. Fabritius & Sønner AS som i sin tid var Norges største grafiske bedrift. De opprettet flere stiftelser som nå er samlet i Stiftelsen Scheibler. Gjennom salg av Fabritius-konsernet fikk Stiftelsen Scheibler en kapital som er forvaltet videre og danner grunnlaget for de årlige utdelingene.

      Les mer om Stiftelsen Scheibler

      Emner

      Kategorier

      Kontakter

      Birgitte Lie

      Birgitte Lie

      Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189

      Relatert innhold

      Studio Sløyd, «Monty», 2023 © Studio Sløyd Foto: Simen Øvergaard

      En halv million til design og kunsthåndverk

      Designerne i Studio Sløyd og kunsthåndverkeren Elin Hedberg tildeles Stiftelsen Scheiblers priser i design, mote og kunsthåndverk 2024.
      - Stiftelsen Scheiblers priser er en av de største utmerkelsene av sitt slag i Norden. Nasjonalmuseet er glade for å være rammen rundt utdelingen og samtidig bidra med vår faglighet i juryeringen. Gjennom 30 år har først Kunstindustrimuseet, så Nasjonalmuseet

      Foto: Selection of Couture Houses Media Images. Collection: Diktats. Owner: Antoine Bucher and Nicolas Montagne

      Oppdag en annen side av mote

      Utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» tar deg med på en annerledes reise gjennom motehistorien.

      «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet»
      Nasjonalmuseet, Galleri grafikk og tegning (2. etasje)
      19. oktober 2024 – 23. mars 2025

      Illustrasjoner, brev, fakturaer og invitasjoner til motevisninger er en del av moteindustrien som fort blir kastet og glemt. I utstilling