Pressemelding -
Fra gotisk mystikk til arkitektur, samtidskunst og ny nordisk estetikk - dette er våren i Nasjonalmuseet
Våren i Nasjonalmuseet byr på alt fra gotisk mystikk til ny nordisk estetikk. I tillegg kan besøkende oppleve arkitektur i verdensklasse og samtidskunst fra ledende norske kunstnere. Bli med på et inspirerende halvår fylt med utstillinger, seminarer, kunstnersamtaler, verksteder og vandreutstillinger i inn- og utland!
- Vi er stolte av å presentere et vårprogram med et rikt spenn. Vi har utstillinger som «Gothic Modern. Fra mørke til lys», med stemningsfulle og følelsesintense kunstverk fra den moderne og eldre kunsthistorien, og med eksepsjonelle lån fra en lang rekke viktige europeiske samlinger, sier direktør i Nasjonalmuseet Ingrid Røynesdal.
-Denne våren har vi også flere utstillinger med ulike perspektiver på arkitektur. I mai åpner vi for eksempel den store, tverrfaglige utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted». Her blir det et bredt arrangementsprogram der publikum selv kan delta og bli bedre kjent med en estetisk tendens som har satt sterkt preg på arkitektur, kunsthåndverk og matkultur de siste tiårene, fortsetter Røynesdal.
Skjeletter og soloppganger
I årets første, store kunsthistoriske utstilling får man utforske mindre kjente sider av velkjente navn som Edvard Munch, Vincent van Gogh og Käthe Kollwitz sammen med verk fra middelalderen og renessansen. Kunstverkene i "Gothic Modern. Fra mørke til lys» favner hele følelsesspekteret, fra det dystre og makabre til lys og håp. Utstillingen tar for seg hvordan kunstnere på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet hentet inspirasjon fra middelalderen til å skildre grunnleggende menneskelige erfaringer som død, tro og tvil, lidenskap og seksualitet.
Utstillingen, som samler flere hundre kunstverk, er blitt til i samarbeid mellom Ateneum i Helsinki, Albertina i Wien og Nasjonalmuseet. I tillegg til viktige verk fra samlingene til disse tre museene, viser «Gothic Modern» verk fra en rekke sentrale europeiske museer som Van Gogh-museet og Tate. Utstillingen åpnet i Helsinki tidligere i høst, og har allerede fått positiv omtale i internasjonale medier som The Guardian og The New York Times.
Arnold Böcklins "Selvportrett med døden som spiller fele" (1872) er et av de mange verkene som lånes til utstillingen. © Alte Nationalgalerie, Staatliche Museen zu Berlin. Foto: Andreas Kilger.
Norsk samtidskunst i Lyshallen
Gjennom fire tiår har A K Dolven (født 1953) markert seg i samtidskunsten i Norge. Hun har også arbeidet og stilt ut mye internasjonalt. "A K Dolven. amasone" i Lyshallen blir Dolvens første retrospektive utstilling, og samler kunstverk fra hele karrieren, fra 1980-tallet fram til i dag. Dolven arbeider med både maleri, video, lyd, skulptur og performance, og utstillingen viser et tverrsnitt av et kunstnerskap der natur, landskap, tid, kropp og mellommenneskelige relasjoner står sentralt.
A K Dolven. Foto: Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli
Arkitektur, fotografi, kunsthåndverk – og mat
I mai åpner hele tre utstillinger som på ulikt vis dreier seg om arkitektur.
Endelig er det igjen klart for en utstilling i Villa Stenersen. Kunstneren Espen Gleditsch (f. 1983) utforsker fotografiets rolle i formidling av kunst- og arkitekturhistorien. I «Espen Gleditsch. Sanatorium Stenersen» inngår Villa Stenersen for første gang i en skreddersydd kunstnerisk sammenheng, der huset i seg selv blir en direkte del av utstillingen.
Møter mellom samtid og arkitekturhistorie blir det også i utstillingen «Stamina. Kari Nissen Brodtkorb i møte med fire forgjengere». Kari Nissen Brodtkorb (f. 1942) er en av Norges mest prisbelønte arkitekter, med Stranden på Aker Brygge i Oslo som et hovedarbeid. I utstillingen møtes Nissen Brodtkorbs bygninger og arbeidene til hennes forgjengere Lilla Hansen, Kirsten Sand, Kirsten Sinding-Larsen og Maja Melandsø – arkitekter som drev egen praksis og var anerkjente i sin samtid, men som det finnes få spor av i museer og arkiver.
Arkitektur er også et av elementene i den store utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted». Med utgangspunkt i den nye nordiske matbevegelsen, ser utstillingen på begrepet «ny nordisk» som en bred kulturell og estetisk tendens som omfatter arkitektur, design, kunsthåndverk, samtidskunst og matkultur. Til utstillingen har arkitektkontoret Dyvik Kahlen tegnet en paviljong som skal oppføres på plassen foran Nasjonalmuseet, med landskapsarkitektur basert på lokal flora designet av SLA. Her vil det gjennom sommeren være et levende arrangementsprogram med verksteder, foredrag, måltider og bålkaffe. I tillegg kan publikum omkring i landet delta på arrangementer knyttet til utstillingstematikken gjennom året.
Strikk, global kunst og fotografi fra samlingen
Nasjonalmuseets rike samling presenteres over nær 90 rom i museet. For å vise mer av samlingen byttes enkeltverk jevnlig, og i 2025 vil publikum også få se flere helt nye rompresentasjoner. Et rom med global samtidskunst og identitet, kjønn og etnisitet som tema åpner allerede i november 2024, og følges opp av et rom dedikert til samtidsfotografi, med hovedvekt på 1980- og 90-tallet. Det blir også en ny presentasjon som viser den rike håndstrikktradisjonen i Norge fra 1700-tallet frem til i dag.
Daglige arrangementer
Hvert år tilbyr Nasjonalmuseet flere tusen omvisninger, arrangementer og verksteder for små og store. Også denne våren blir det et fullspekket program med foredrag, kunstnersamtaler og konserter. Her kan publikum fordype seg i kunstnerskap, smake på den nordiske matkunsten, prøve ut forskjellige kunstneriske teknikker, eller komme tett på kunsten i studiesalen. Året byr på en rekke seminarer og konferanser med forskere fra inn- og utland, hvor temaer som hyttekultur, samlingsarbeid og performancekunst står på agendaen.
Også denne våren blir det Senfredag, Nasjonalmuseets faste arrangement for unge der museet forvandles til en pulserende klubb med DJs, artister og skreddersydde omvisninger. Nytt av året er en egen kveld dedikert til eksperimentell mote og design.
Nasjonalmuseet er et sted for hele familien, med aktiviteter i samlingspresentasjonen og familieverksteder hver helg og i ferier. I tillegg til det populære interaktive verkstedet Urskogen Silva, kan man i 2025 glede seg til en egen kunstdag for barn, hvor lek og kreativitet står i fokus. Museet tilbyr også aktiviteter for skoler, og har tilbud til skolefritidsordningen i ferier. For alle under 18 år er inngang til museet alltid gratis.
Landsomfattende og internasjonale turneer og store utlån
Utstillingene «Else Hagen. Mellom mennesker og «Skakke folkedrakter» fortsetter sine turneer i 2025. «Else Hagen. Mellom mennesker» vises i Nasjonalmuseet frem til 26. januar, og reiser deretter videre til Kunstsilo i Kristiansand. «Skakke folkedrakter» åpner på Bomuldsfabriken i Arendal 16. januar, før den skal videre til Hordaland Kunstsenter i Bergen og Hadeland Folkemuseum i Gran.
Den kritikerroste «Harriet Backer. Hvert atom er farge» har allerede vært vist i Nasjonalmuseet, Nationalmuseum i Stockholm og Musée d’Orsay i Paris. I februar avslutter utstillingen sin turné på Kode i Bergen. Nasjonalmuseets store utstilling «Britta Marakatt Labba. Sylkvasse sting» åpnet i Kiruna i oktober 2024, og i mai står Moderna Museet i Stockholm for tur.
Musée d’Orsay følger opp suksessen med Harriet Backer med et annet av norsk malerihistories store navn når de i mars åpner «Christian Krohg, Le peuple du nord». Utstillingen er blitt til i nært samarbeid med Nasjonalmuseet, som låner ut hovedverk som Albertine hos politilegen og Kampen for tilværelsen.