Gå videre til innhold
Foto: Selection of Couture Houses Media Images. Collection: Diktats. Owner: Antoine Bucher and Nicolas Montagne
Foto: Selection of Couture Houses Media Images. Collection: Diktats. Owner: Antoine Bucher and Nicolas Montagne

Pressemelding -

Oppdag en annen side av mote

Utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» tar deg med på en annerledes reise gjennom motehistorien.

«Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet»
Nasjonalmuseet, Galleri grafikk og tegning (2. etasje)
19. oktober 2024 – 23. mars 2025

Pressevisning: Torsdag 17. oktober kl. 13-15
Vi ber om påmelding til mari.arntzen@nasjonalmuseet.no innen onsdag 16. oktober kl. 12.00.

Illustrasjoner, brev, fakturaer og invitasjoner til motevisninger er en del av moteindustrien som fort blir kastet og glemt. I utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» kan du åpne skuffer og fordype deg i mer enn 500 dokumenter og objekter fra motehus som Dior, Balenciaga og Hermès, og designere som Jean Charles de Castelbajac, Yohji Yamamoto og Martin Margiela.

«Med sitt mangfoldige materiale, gir denne utstillingen nye perspektiver på mote», sier kurator Hanne Eide.

«Installasjonen gir assosiasjoner til arkivet og inviterer publikum til å utforske samlinger med ulike former for efemera, og oppdage verdien og rollen dette materialet spiller i og utenfor moteindustrien», sier gjestekurator Marco Pecorari.

Døgnfluer
Begrepet efemera var opprinnelig brukt for å beskrive døgnfluers korte levetid. Sent på 1800-tallet ble samlinger av fotografier, dokumenter og andre objekter med tilsynelatende liten betydning, omtalt som efemerert materiale.

I dag brukes begrepet for å beskrive objekter, ofte trykksaker, som kastes etter bruk. Flere samlere har likevel beholdt disse på grunn av personlig eller profesjonell tilknytning til objektet, for eksempel håndskrevne fakturaer av Marie Antoinette eller fanziner fra undergrunnsmiljøer.

Faktura til tegning
«Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» viser efemerert materiale fra seks ulike offentlige og private samlere i USA, Frankrike og Norge. Her kan du oppdage alt fra unike kataloger, invitasjoner, fakturaer og illustrasjoner fra 1700-tallet og fram til i dag. Utstillingen inneholder også et utvalg av objekter og dokumenter fra dokumentasjonsarkivet ved Nasjonalmuseet. Deler av materialet har aldri blitt vist før.

Motearkiv
Utstillingen er laget i samarbeid med samlere og gjestekurator Marco Pecorari, og tar utgangspunkt i Pecoraris forskning på motearkiv og hans bok «Fashion Remains: Rethinking Ephemera in the Archive» (Bloomsbury 2021). Med utstillingen følger katalogen «Ephemeral Matters. Into the Fashion Archive» (Nasjonalmuseet, 2024) og et arrangementsprogram med foredrag, samtale, pop-up og film.

Samlingene
Palais Galliera, musée de la Mode de Paris, Paris Musées, er et motemuseum som har samlinger med rundt 200 000 verk, bestående av blant annet klær, foto, tegninger og arkivmateriale.
Diktats er en bokhandler etablert av samlerne og historikerne Antoine Bucher og Nicolas Montagne. De er spesialisert i sjeldne trykksaker fra 1700-tallet frem til midten av 1900-tallet.
RareBooksParis ble grunnlagt av Gregory Brooks, og er en nettbokhandel som samler og selger sjeldne bøker og trykksaker.
Queer Zine Archive Project er en ideell organisasjon opprettet i 2003 av LHBTQ+-aktivist, grafisk designer og arkivar Milo Miller i samarbeid med historiker Christopher Wilde.
International Library of Fashion Research (ILFR) ble grunnlagt av Elise By Olsen i 2020 og er presentert i Nasjonalmuseets lokaler. Samlingen inneholder mer enn 15 000 fysiske objekter, fra bøker, tidsskrifter og andre historiske dokumenter.
Nasjonalmuseets forskningsbibliotek og dokumentasjonsarkiv forvalter en samling av efemerte gjenstander knyttet til utviklingen av norsk motehistorie.

Til stede under pressevisningen er Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal, kurator Hanne Eide og kurator formidling Stine Olstad.

Emner

Kategorier

Kontakter

Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969