Gå videre til innhold
Harriet Backer presenteres i en stor utstilling i Lyshallen i 2023. Harriet Backer, "Barnedåp i Tanum Kirke", 1892. Foto Nasjonalmuseet
Harriet Backer presenteres i en stor utstilling i Lyshallen i 2023. Harriet Backer, "Barnedåp i Tanum Kirke", 1892. Foto Nasjonalmuseet

Pressemelding -

Dette er Nasjonalmuseets utstillingsprogram i 2023

Louise Bourgeois, Harriet Backer og Peter Paul Rubens er noen av kunstnerne publikum får møte i Nasjonalmuseet i 2023. Utstillingsåret byr også på norsk kunsthåndverk, et nytt blikk på arkitekturtegninger, en utstilling som dykker ned i ullens historie, og mye mer.

- Nasjonalmuseet har hatt et sterkt åpningsår, med kritikerroste utstillinger og et besøkstall på 700 000 siden juni. Nå er vi stolte av å presentere et utstillingsprogram for 2023 som virkelig viser et stort spenn, fra samtid til historisk, fra norsk til internasjonalt, og med både kunst, arkitektur, design og kunsthåndverk, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Utstillingsåret åpner med den amerikanske kunstneren Carroll Dunham. En utstilling med verk fra hans mangfoldige grafiske produksjon åpner 3. februar. Samme måned fylles museet av både klassisk og sjangeroverskridende musikk, med utstillingen Mestermøter. Her stilles strykeinstrumenter fra legendariske instrumentmakere som Stradivari ut sammen med verk fra museets samling. Det blir også konserter og arrangementer med noen av Norges fremste musikere. Våren 2023 kan man også stifte bekjentskap med Norges første kubist Thorvald Hellesen i den hittil største presentasjonen av denne maleren som tilbrakte store deler av livet blant den moderne kunstens pionérer i Paris.

I Lyshallen vil det også i 2023 være mulig å se de kritikerroste utstillingene med kunstnerne Grayson Perry og Laure Prouvost, som vises frem til februar og mars. I mai åpner to nye utstillinger med internasjonale kunstnere i Lyshallen. Her får man oppleve en nyskapende og annerledes retrospektiv utstilling med den verdenskjente kunstneren Louise Bourgeois, der verk fra hele hennes lange karriere møter verk av 50 kunstnere med et tidsspenn på nærmere hundre år. I mai åpner også en eksperimentell designutstilling med den internasjonalt kjente italienske duoen Formafantasma, som tar for seg den sammenvevde historien til mennesket og sauen. Skakke folkedrakter dykker ned i håndverket og historiene rundt bunader, kofter og folkedrakter. Den turnerende utstillingen, der seks samtidskunstnere går i dialog med tradisjonshåndverkere og kunnskapsbærere, starter ferden på Valdres folkemuseum i juni. I Nasjonalmuseet åpner en utstilling som viser tegninger av gamle mestere som Bruegel og Rubens fra samlingene til Nasjonalmuseet og Det kongelige belgiske museum i Brussel.

Høsten i Nasjonalmuseet blir preget av to av de store navnene i norsk malerihistorie. Nasjonalmuseet er første stopp for en internasjonal vandreutstilling med Harriet Backer, der Nasjonalmuseet i samarbeid med KODE løfter frem det nyskapende ved Backers kunst og hennes sentrale rolle i norsk kulturliv. Norske kunsthåndverkeres årsutstilling tar pulsen på den materialbaserte kunsten i Norge. For første gang siden 2015 er Nasjonalmuseet vertskap for mønstringen. Høsten 2023 er det også tid for en ny utgave av Tegnetriennalen, som vises på ulike steder i Oslo. Nasjonalmuseets bidrag er en utstilling som tar utgangspunkt i Erik Werenskiolds illustrasjoner. Tegning blir det også i utstillingen Hånd og maskin. Arkitektoniske tegninger. Det blir en annerledes arkitekturutstilling, som tar utgangspunkt i arkitekturtegningen for å se på tendenser i samtidsarkitekturen.

Se en detaljert utstillingsoversikt på Nasjonalmuseets nettsted.

    Emner

    Kontakter

    Ole-Morten Fadnes

    Ole-Morten Fadnes

    Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
    Simen Joachim Helsvig

    Simen Joachim Helsvig

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
    Alv Hågård Gustavsen

    Alv Hågård Gustavsen

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
    Mari Grinde Arntzen

    Mari Grinde Arntzen

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
    Birgitte Lie

    Birgitte Lie

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
    Rannveig Falkenberg-Arell

    Rannveig Falkenberg-Arell

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544

    Relatert innhold