Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

Her ser vi  Bjørn Winsnes foto av Geir Grungs Røldal- Suldal kraftanlegg. ca 1967.

​1. september åpner ny utstilling i Hvelvet i Nasjonalmuseet – Arkitektur. «Utsnitt: Bjørn Winsnes fotografier» viser hvordan kunstfotografiet inspirerte norsk arkitekturfotografi.

Utstillingen peker på hvordan fotograf Winsnes allerede på 1950-tallet utforsket arkitektonisk form for å uttrykke seg kunstnerisk. Det viste han gjennom fotografier av kjente verk av arkitekter som Erling Viksjø, Eliassen, Lund og Slaatto og Geir Grung. Vi ønsker pressen velkommen til en førvisning 31.august kl.13. Påmelding til kurator og prosjektleder Talette Rørvik Simonsen tlf 482 10 195.

Ny utstilling i Nasjonalgalleriet: «Rastløse gester. Verk fra Hubert Loosers samling»

Nasjonalgalleriets utstillingsprogram står i år i den amerikanske kunstens tegn. Først ut var grafikkutstillingen «The Great Graphic Boom». Nå følger «Rastløse gester. Verk fra Hubert Loosers samling» med maleri, skulptur, tegning og grafikk skapt av noen av 1900-tallets meste kjente kunstnere. Velkommen til pressevisning torsdag 22. juni kl. 11. Looser vil være til stede under visningen.

Lars Paalgard & Oddvar Daren, Humus Line, (1984). Installasjonsfoto, Museet for samtidskunst, 2016. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Kunstkritikerprisen 2016 går til Nasjonalmuseets utstilling «Stille revolt»

Kunstkritikerprisen 2016 tildeles Nasjonalmuseet, avd. Museet for samtidskunst ved kurator Ingvild Krogvig, for utstillingen «Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 70- og 80-tallet». Prisen blir delt ut under et arrangement torsdag 1. juni kl. 18.00–20.00 i Mellomstasjonen på Vestbanen.

Du kan utforske Nasjonalmuseets samling på en ny måte. Foto: Nasjonalmuseet

Kunstig intelligens ser på Nasjonalmuseets samling

Nasjonalmuseet tar i bruk kunstig intelligens for å gi et nytt perspektiv på samlingen. Algoritmer analyserer likhetstrekk i bildene og visualiserer dette i Nasjonalmuseets nettsted. Her kan du se hele samlinger under ett, vandre rundt i nabolag i samlingene, eller zoome inn på detaljer i enkeltverk.

Til Oslo: Vasif Kortun (TYR), Anda Rottenberg (POL) og Barnabás Bencsik (UNG).

Seminar: Grip friheten! Billedkunst og ytringsfrihet i dagens Europa

Nasjonalmuseet og Oslo Freedom Forum inviterer til seminar om billedkunstens utfordringer som kanal for frie ytringer i dagens Europa. Seminaret inviterer til en selvkritisk refleksjon over hvorvidt vi europeere har tatt ytringsfriheten for gitt, slik at vi nesten ikke merker det når vi står overfor situasjoner der den begrenses, om det er på en subtil eller mer åpenlys måte.

Siri Aurdal, Bølgelengder – rekomponert, Vigelandsparken, 2016. Foto: Galleri Riis / Vegard Kleven

Innkjøp: Siri Aurdals Bølgelengder til Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet kjøper Siri Aurdals monumentale verk Bølgelengder. Denne uken åpner Venezia-biennalen hvor Siri Aurdal viser et nytt verk i denne serien, laget spesielt til utstillingen i den nordiske paviljongen.

Eirik Kydland. Foto: Rune Mortensen

Ny kommunikasjonsdirektør i Nasjonalmuseet

Eirik Kydland er ansatt som kommunikasjonsdirektør i Nasjonalmuseet. Kydland har bred erfaring fra kommunikasjonsfaglig arbeid og som journalist og redaktør. De siste årene har Kydland vært kommunikasjonssjef ved KODE Kunstmuseene i Bergen.

– Dette er en kjempespennende stilling. Jeg takker for tilliten og ser virkelig frem til å bli kjent med mine nye kolleger og tre inn i en så stor og vi

​Sommerutstillingen i Nasjonalmuseet – Arkitektur som åpner 9. juni viser: Hva kjennetegner norsk arkitektur mellom 2011 og 2016?

En flytende utleiehytte i havnebassenget i Oslo, minnested på Utøya, og et besøkssenter for hulemalerier som graver seg nennsomt inn i landskapet i Lascaux, Frankrike, tegnet av Snøhetta. Dette er noen av prosjektene publikum får se i «Et sted å være. Norsk samtidsarkitektur 2011–2016». Førvisning for pressen 8. juni kl. 12.00. Påmelding til pressesjef Elise Lund, elise.lund@nasjonalmuseet.no

Nasjonalgalleriet. Foto: Nasjonalmuseet

Kvalitetssikringsrapporten om Nasjonalgalleriets fremtid

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har denne uken mottatt kvalitetssikringsrapporten om framtidig bruk av statens eiendommer og bygningsmasse i Tullinløkka-området. Dette er en oppfølging av den konseptvalgutredningen som Statsbygg fikk utarbeidet med anbefalinger for bruk av Nasjonalgalleriet og resten av området. Det er denne konseptvalgutredningen som nå er kvalitetssikret av eksterne akt

​Tori Wrånes med sin første store separatutstilling i Norge

Velkommen til utstillingen «Tori Wrånes. Hot Pocket» som åpner 21. april i Museet for samtidskunst. Førvisning for pressen onsdag 19. april kl. 11.00. Påmelding til pressesjef elise.lund@nasjonalmuseet.no «Hot Pocket» er den første store presentasjonen av Tori Wrånes’(f. 1978) kunst. I utstillingsperioden blir det også verdenspremiere på performancen «Sirkling».

Vis mer