Pressemelding -
1. september åpner ny utstilling i Hvelvet i Nasjonalmuseet – Arkitektur. «Utsnitt: Bjørn Winsnes fotografier» viser hvordan kunstfotografiet inspirerte norsk arkitekturfotografi.
Utstillingen peker på hvordan fotograf Bjørn Winsnes (1925–2012) allerede på 1950-tallet utforsket arkitektonisk form for å uttrykke seg kunstnerisk. Den viser blant annet fotografier av kjente verk av arkitekter som Erling Viksjø, Eliassen og Lambertz-Nilssen, Lund og Slaatto og Geir Grung. Vi ønsker pressen velkommen til en førvisning 31. august kl. 13.00.Påmelding til kurator og prosjektleder Talette Rørvik Simonsen, tlf. 482 10 195.
Mens andre arkitekturfotografer ga oversiktlig dokumentasjon av bygninger, fremhevet Winsnes’ komposisjoner, arkitekturens plastiske former og taktile overflater, som i Geir Grungs ikoniske kraftstasjoner i betong i Røldal- og Suldalvassdraget.
Winsnes var den viktigste norske representanten for en kunstnerisk retning i arkitekturfotografiet, som gjorde seg gjeldende i Europa fra 1950-årene. Han var inspirert av blant andre kunstneren Gunnar S. Gundersen. Ved å fremheve denne fotografen, som hittil har fått lite oppmerksomhet, kaster utstillingen nytt lys på norsk arkitekturfotografi i 1950- og 60-årene.
Fotografiet som selvstendig kunstart
Allerede fra midten av 50-tallet fremmet Winsnes fotografiet som selvstendig kunstart sammen med en gruppe fotografer som Kjell Sten Tollefsen, Berit Pettersen, Liv Ellingsen, Ivar Øiesvold og Jo Benkow.
Winsnes var den første fotografen som mottok Statens kunstnerstipend. Han var også med på å etablere Forbundet Frie Fotografer i 1974.
Utstillingen står til 14. januar 2018.
For flere pressebilder, kontakt pressevakt Matias Helgheim, matias.helgheim@nasjonalmuseet.no tlf. 482 22 871.