Gå videre til innhold
Fra venstre: Cecilie Fredriksen, Kathrine Fredriksen, direktør i Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, og samlingsdirektør i Nasjonalmuseet, Stina Högkvist. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet
Fra venstre: Cecilie Fredriksen, Kathrine Fredriksen, direktør i Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, og samlingsdirektør i Nasjonalmuseet, Stina Högkvist. Foto: Morten Qvale / Nasjonalmuseet

Pressemelding -

Unik samarbeidsavtale klar for Nasjonalmuseet

Samarbeidsavtale med Fredriksen-familien skal tilføre det nye Nasjonalmuseet kunst i verdensklasse. 

Nasjonalmuseet har inngått en omfattende samarbeidsavtale med familien Fredriksen. Avtalen innebærer etablering av en unik samling moderne kunst, flere store utstillinger i det nye Nasjonalmuseet og et forskningsprogram. Samarbeidet er utviklet med søstrene Kathrine og Cecilie Fredriksen over lengre tid og har i første omgang en varighet på ti år fra det nye Nasjonalmuseet åpner i Oslo i 2020.

– Dette gir fantastiske muligheter og blir et betydelig løft for Nasjonalmuseet. Fredriksen-samarbeidet skal gi oss tilgang til en samling av nyere kunst i verdensklasse, en serie uforglemmelige utstillinger og satsning på forskning. Vi er utrolig glade for det store engasjementet familien viser. Gjennom et langsiktig samarbeid skal vi i fellesskap skape noe som er unikt for museet og som kan medvirke til internasjonal oppmerksomhet, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Tilfører Nasjonalmuseet enestående kunst
Samarbeidet vil gi Nasjonalmuseet tilgang til kunst som i dag ikke er representert i museets samling, med internasjonale verk fra etterkrigstiden og samtiden. Marlene Dumas, Agnes Martin, Philip Guston, Eva Hesse, Kerry James Marshall, Yayoi Kusama, Lynette Yiadom-Boakye, Julie Mehretu og Bruce Nauman er eksempler på kunstnere som allerede er kjøpt inn. Samlingen eies av familien Fredriksen, men gjøres tilgjengelig for Nasjonalmuseet gjennom langtidslån. Kunsten skal stilles ut i det nye Nasjonalmuseet, i et rom som vil bære navnet til Fredriksen-søstrenes mor, Inger Katharina Astrup Fredriksen (1950-2006).

– Kunstinteressen kommer fra vår mor, Inger Katharina Astrup Fredriksen. Mamma var en lidenskapelig og dyktig kunstsamler, og delte sitt engasjement med oss fra vi var små. Hun kom fra Astrup-slekten, og samlet mye av Nikolai Astrup, i tillegg til malerier fra store engelske og skandinaviske kunstnere. Gjennom samarbeidet med Nasjonalmuseet ønsker vi å ivareta og videreføre hennes lidenskap og generøsitet, slik at enda flere der ute får oppleve og ta del i kunstens verden, sier Kathrine Fredriksen.

Utstillinger og forskning
Sammen skal Nasjonalmuseet og Fredriksen også utvikle en serie utstillinger, «The Fredriksen Commissions». Her er tanken å hente internasjonale kunstnere til Norge for å utvikle stedspesifikke, unike utstillinger i Lyshallen i det nye Nasjonalmuseet. Den første av disse utstillingene planlegges i 2021, mens navnet på den første kunstneren vil offentliggjøres i 2020.

Fredriksen skal også bistå Nasjonalmuseet med å bli en forskningsinstitusjon av internasjonalt kaliber. Avtalens intensjon er å utvikle et doktorgradsprogram i samarbeid med en eller flere utdanningsinstitusjoner, med finansiering fra Fredriksen.

– De økonomiske ressursene er utvilsomt viktige, men det har også vært avgjørende at Fredriksen og museet skal utvikle disse prosjektene sammen. Det gir oss helt nye muligheter, som supplement til museets eksisterende samling og tilbud. Vi har hatt mange lange møter med Kathrine og Cecilie Fredriksen i snart to år for å diskutere kunst og form på samarbeidet. De er dedikerte og dyktige, og sammen skal vi utfordre hverandre og gjøre ting vi ikke hadde fått til alene. Som vi gleder oss! sier Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist.

Langsiktig perspektiv
I første omgang strekker avtalen seg til 2030, men Kathrine og Cecilie Fredriksen understreker at de har et langsiktig perspektiv på forpliktelsene til museet og det norske publikumet.

– Det nye Nasjonalmuseet viser Norges sterke satsing på kulturfeltet. Vår ambisjon er å bidra til at museets samling og utstillinger skal holde et svært høyt internasjonalt nivå. Vi har store forventninger til samarbeidet, og tror det vil gagne kunsten og ikke minst publikum, sier Cecilie Fredriksen. 

For mer informasjon, kontakt:
kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland, eirik.kydland@nasjonalmuseet.no, 48 12 30 17
kommunikasjonsrådgiver Hanne Marie Willoch, hanne.marie.willoch@nasjonalmuseet.no, 98 85 43 36

Emner


Nasjonalmuseet - Vi skaper nye generasjoner av kunstentusiaster

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544