Gå videre til innhold
Unge norske arkitekter møter våren med fuglesang og skreddersøm

Pressemelding -

Unge norske arkitekter møter våren med fuglesang og skreddersøm

PRESSEVISNING: Pressen inviteres til å se utstillingen «Under 40. Ung norsk arkitektur 2013» tirsdag 30. april (mens vi legger siste finish) og torsdag 2. mai. Ring eller send e-post for avtale (kontaktinformasjon nedenfor).

Utstillingsåpning 2. mai kl. 18.00 ved president i Norske arkitekters landsforbund, Kim Skaara.  Utstillingen står fra 3. mai til 8./29. september 2013.


Hva kjennetegner generasjonen av unge, norske arkitekter, og hvordan posisjonerer de seg i det norske og internasjonale landskapet? Hvem er disse arkitektene, og hva er de opptatt av? På hvilke måter skaper og former de noe nytt, og i hvilken grad vil de prege framtidens arkitektur? 

Utstillingen «Under 40. Ung norsk arkitektur 2013» presenterer elleve unge arkitektkontorer med partnere under 40 år: Her er blant annet en 50 kvadratmeter stor arkitektonisk installasjon – «Kroppsrom» – skreddersydd til menneskekroppen og til utstillingen, 100 fuglekasser med fuglesang fra sårbare arter, frøplantestasjon, byggeklossworkshop, en transformert Shellstasjon i Karasjok, havnepromenade med sjøstemning og interiørkonsept med tverrfaglig perspektiv.

Kontorene som er representert er: Atelier Oslo, CTRL+N, Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), Huus og Heim Arkitektur, Eriksen Skajaa Arkitekter, Lala Tøyen, MDH Arkitekter, Rodeo Arkitekter, Superunion Architects, SFOSL og Tyin tegnestue Arkitekter.

Det norske fagmiljøet er lite, og båndene er tette. Kontorene i utstillingen har ulik tilnærming til arkitektur, men bygger på felles erfaringer og felles framtid. Det ene utstillingsrommet er derfor utformet som en liten by, der de elleve arkitektkontorene har innredet hver sin modul med modeller, fotografier, video, tegninger og installasjoner.

Alle kontorene ble også invitert til å utvikle et konsept for en rominstallasjon i Ulltveit-Moe-paviljongen, Sverre Fehns karakteristiske utstillingsrom. De to som ble valgt ut – «Hus for et utvalg norske fugler» av Huus og Heim Arkitektur og «Kroppsrom» av Atelier Oslo – spiller umiddelbart på våre sanser: den ene i form av lyd, den andre i undersøkelsen av kroppens møte med arkitektur. Begge installasjonene berører temaer og problemstillinger knyttet til bærekraft, klimaproblematikk og vårt forhold til natur og rom. 

Dette er temaer mange av dagens unge arkitekter er opptatt av. Andre fellestrekk er en høy grad av internasjonalisering, en selvfølgelig bruk av digitale verktøy som knapt fantes for ti år siden, samt en sterk bevissthet om arkitektens rolle i spennet mellom estetikk og funksjon.

Utstillingen undersøker hvorvidt dagens unge arkitekter skiller seg fra sine forgjengere og de vi gjerne betegner som post Fehn-generasjonen. Den viser hvordan de dokumenterer i hvilke deler av markedet de unge skaffer seg fotfeste, og hvordan de danner seg nisjer for å skaffe oppdrag.

Utstillingen er delt i to. Presentasjonen av de elleve kontorene i Buchersalen står til og med 8. september, mens installasjonene i Ulltveit-Moe- paviljongen vises fram til 29. september.


Utstillingens kurator: Anne Marit Lunde, anne.lunde@nasjonalmuseet.no, tlf: 97530962.

Prosjektleder: Nina Frang Høyum, nina.hoyum@nasjonalmuseet.no, tlf: 48034852.

Utstillingsarkitekt: Line Kaasine.

Utstillingen ledsages av en utstillingskatalog, med artikler av blant annet Lisbet Harboe (AHO) og kurator Anne Marit Lunde.


Related links

Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544