Gå videre til innhold
Ufullførte reiser er tema for ny kunstutstilling

Pressemelding -

Ufullførte reiser er tema for ny kunstutstilling

Nasjonalmuseets nye utstilling Ufullførte reiser viser verk som alle på hver sin måte tematiserer «reiser» som ikke tar slutt, fra Kina til Amazonas. Arbeidene handler om reiser i overført forstand – den evige søken etter å finne seg selv og sin plass i verden, men også om spørsmål rundt migrasjon.

Utstillingen ”Ufullførte reiser” henter inspirasjon fra flere av Nasjonalmuseets nyervervelser: Isaac Juliens imponerende ni-kanals videoinstallasjon Ten Thousand Waves, et arbeid hvor historier fra Kinas fortid og nåtid veves sammen på en poetisk måte, Knut Åsdams uforglemmelige videoinstallasjon Abyss, hvor vi konfronteres med den rotløsheten som preger dagens omskiftelige storbyliv, Marine Hugonniers Travelling Amazonia som utforsker en aldri ferdigstilt ferdselsåre gjennom Amazonas, og Runo Lagomarsinos We all laughed at Christopher Columbus som henviser på en enda eldre og mer banebrytende reiserute. Utstillingen viser arbeider av seksten internasjonalt anerkjente kunstnere, og vi presenteres for mange forskjellige former for ”ufullførte” reiser – den uopphørlige jakten etter å finne seg selv og skape seg en plass her i verden, den reisen man legger ut på i dette øyemed, den evige, aldri tilfredsstilte dragningen mot ”begjærsobjekter” eller ”svunne øyeblikk”, migrantens uopphørlige forflytning kombinert med hans drøm om tilhørighet, og den umettelige trangen til å gjøre nye oppdagelser – med mulige negative konsekvenser som utbytting og kolonisering.

Det er hevdet at på 2000-tallet er vi alle blitt hybrider, som ikke lenger kan øse av en opprinnelig historie. Vi preges av ulike språk og uforenlige sosiale mønster. Tanken om en rotfestet identitet, en slags essens som er basert på hvor en er født, må derfor erstattes.

-Spørsmålet «Hvor kommer du fra?», burde derfor erstattes av «Hvor har du reist?» eller til og med «Hvor er du på vei?» Identiteten er en ennå ikke avsluttet reise. Utstillingens tittel, «Ufullførte reiser», kan ses som en utvidet metafor nettopp for identitet. Sier kurator Dr. Andrea Kroksnes. - Mange av de deltakende kunstnerne tar for seg spørsmålet om identitet som en eksplisitt geografisk, romlig ekspedisjon. Reisene deres til både virkelige og imaginære steder viser livet som en rastløs oppdagelsesreise i både bokstavelig og metaforisk forstand føyer ko-kurator og direktør for samtidskunst Sabrina van der Ley.

Kontaktpersoner: Kuratorer for utstillingen: Andrea Kroksnes (tlf. 93489793) og Sabrina van der Ley (tlf. 21982136).

Pressevisning onsdag 14. mars kl. 12 i Museet for samtidskunst, Bankplassen 4, Oslo. Påmelding elise.lund@nasjonalmuseet.no

Related links

Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
The National Museum of Art, Architecture and Design
Postboks 7014 St. Olavs plass, NO-0130 Oslo
www.nasjonalmuseet.no

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544

Relaterte events