Gå videre til innhold
Elise By Olsen med pressekontakt Else Thorenfeldt, går gjennom materialet. (Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet)
Elise By Olsen med pressekontakt Else Thorenfeldt, går gjennom materialet. (Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet)

Pressemelding -

Torsdag 1. desember åpner International Library of Fashion Research (ILFR) i Nasjonalmuseets lokaler. Motebiblioteket er gratis og åpent for alle.

International Library of Fashion Research inneholder 10.000 bøker, magasiner, kataloger, lookbooks samt andre trykksaker. Motebiblioteket utvides kontinuerlig med donasjoner fra aktører i moteverdenen.

Åpningen markeres med et todagers program 29. og 30. november med flere internasjonale gjester.

I 2020 lanserte Elise By Olsen (f. 1999) International Library of Fashion Research (ILFR) – et uavhengig motebibliotek basert på en større donasjon fra den avdøde amerikanske kulturteoretikeren Steven Mark Klein. Materialet består av bøker, magasiner, kataloger, lookbooks, invitasjoner, illustrasjoner og annet trykt materiale. Mye av materialet er tilgjengelig på ILFRs nettsider.

Samme år flyttet International Library of Fashion Research (ILFR) inn i Nasjonalmuseets lokaler i Stasjonsmesterboligen ved Aker Brygge.

I 2021 inngikk Nasjonalmuseet og motebiblioteket en samarbeidsavtale. Tre prosjekter er allerede realisert som et resultat av denne avtalen. Dette gjelder blant annet Fashion Research Symposium som ble avholdt over to dager i Nasjonalmuseet i september. Symposiet samlet 170 studenter, bransjefolk, akademikere og andre interesserte.

International Library of Fashion Research har som ambisjon om å bli verdens mest omfattende depot for motepublikasjoner og dokumentasjon knyttet til moteindustrien. Motebiblioteket skal fungere som en gratis og tilgjengelig ressurs for profesjonelle aktører, forskere, studenter, bransjefolk og amatørentusiaster.

– Arkiv er i vinden, og det er stor etterspørsel etter denne type materiale, ikke minst fra motefirmaene selv. Derfor er det viktig at kunnskapsinstitusjoner som Nasjonalmuseet får mulighet til å komme med sine perspektiver og vinklinger
, sier direktør for Nasjonalmuseet Karin Hindsbo.

Bibliotekets samling vokser raskt og har siden åpning mottatt betydelige donasjoner fra flere prestisje-aktører; det franske motehuset Hermès, den internasjonale magasindistributøren KD Presse, det japanske motehuset Comme des Garçons og det anerkjente designbyrået M/M (Paris).

Bibliotekets interiør er realisert i samarbeid med arkitekt og professor Vesma McQuillan og studenter ved Westerdals/Høyskolen Kristiania. Hyllene er ved den Italienske designduoen Formafantasma for Hem, og er laget av resirkulert aluminium fra Hydro. Tekstilet i gardinene kommer fra Kvadrat Textiles. Bordene og vitrinene er bygget på plassen i resirkulert MDF og vitrinene kommer fra Nasjonalmuseet – Arkitektur.

International Library of Fashion Research (ILFR)
Åpent 12.00 – 18.00 tirsdag - fredag
Nasjonalmuseet, Stasjonsmesterboligen


Pressekontakt:
Else Thorenfeldt
else@fashionresearchlibrary.com/0047 916 44 888

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358