Gå videre til innhold
    PER LINE • STILLHETENS ARKITEKT- Utstilling i Hvelvet, Nasjonalmuseet — Arkitektur:

Pressemelding -

PER LINE • STILLHETENS ARKITEKT- Utstilling i Hvelvet, Nasjonalmuseet — Arkitektur:

PER LINE • STILLHETENS ARKITEKT- Utstilling i Hvelvet, Nasjonalmuseet — Arkitektur:

Utstillingsperiode: 17. august–21. oktober 2012. Utstillingsåpning: 16. august kl. 18.00

Utstillingen viser arbeider av jærarkitekten Per Line. Gjennom sine stillferdige og tidløse prosjekter fremstår Line som en tolker og fornyer av norsk tradisjon.

 «Om vi skal kunne bringe stedets atmosfære og stemning videre, nytter det ikke med kopiering. Bare gjennom å tolke det gamle ved å gjendikte det, kan vi bevare noe av stedets unike kvalitet».

 Ordene stammer fra arkitekten Per Line (1936–1997) og er betegnende for hans arbeider og tankegods: en stillferdig og tidløs arkitektur, formet i pakt med naturen og med mennesket i sentrum. Lines respekt for den eksisterende og regionale jærske byggeskikken, hans evne til å bygge bro mellom gammel og ny arkitektur, og hans intuitive forståelse for den konteksten han bygger i, er betydningsfull i så vel lokal som nasjonal sammenheng.

 

I dag, femten år etter hans død, er mange av hans tanker aktualisert og på dagsorden både i nasjonal og internasjonal sammenheng med tanke på økologi, kortreiste materialer, enkle byggeteknikker og lokal byggeskikk.

 Den stillferdige arkitekturen Line gjerne forbindes med, vekker den dag i dag beundring med sitt tidløse og identitetsskapende uttrykk. Per Line er arkitekten bak blant annet rehabiliteringen av Hå gamle prestegård og Friluftshuset på Orre.

 I 1992 mottar Per Line treprisen for sin innsats. Utmerkelser og byggeskikkpriser fra flere kommuner i landsdelen, Time kommunes kulturvernpris i 1994, og Rogaland fylkeskommunes miljøpris i 1995 bekrefter hans innsats som arkitekt ytterligere.

 Utstillingen vises i Hvelvet i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Den er produsert av Hå gamle prestegard og presenteres i samarbeid med Nasjonalmuseet. Utstillingen viser åtte utvalgte prosjekter fra Per Lines produksjon, arbeidsmodeller og lysbilder av Lines arbeider sett gjennom hans egne øyne. Katalogen supplerer prosjektene med tegninger og ytterligere bilder tatt av den anerkjente fotografen Rasmus Norlander. 

Kurator og formgiver av utstilling og katalog: Ådne Trodahl, Prosjektleder ved Nasjonalmuseet: Anne Marit Lunde.

For ytterligere informasjon, kontakt kurator Ådne Trodahl på 99232316 eller trodahl@gmail.com evt.prosjektleder Anne Marit Lunde på 975930962 eller anne.lunde@nasjonalmuseet.no

 

 

 

 

 

Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544