Gå videre til innhold
Foto: Jörg Wiesner / Den Norske Opera og Ballett
Foto: Jörg Wiesner / Den Norske Opera og Ballett

Pressemelding -

Opplev Brudeferd i Hardanger som ballett i Lyshallen

Denne våren kommer det ikoniske maleriet Brudeferd i Hardanger til liv som ballett i et storstilt samarbeid mellom Den Norske Opera & Ballett og Nasjonalmuseet.

For 170 år siden ble det laget en dansk ballettforestilling som var inspirert av Tidemand og Gudes kjente verk Brudeferd i Hardanger (1848). Nå vises et utdrag av den opprinnelige balletten for aller første gang i Norge sammen med en nytolkning. Bak forestillingen står koreografene Dinna Bjørn og Melissa Hough, kostymene er designet av kunstneren Ahmed Umar. Forestillingen har premiere 8. mars, og med dette danser Nasjonalballetten i det nye Nasjonalmuseet for første gang.

– Når våre to institusjoner endelig lager en forestilling sammen, er det dialog som er nøkkelen – mellom bildekunsten og dansen, mellom tradisjonen og det nyskapte, og mellom de ulike ideene om «det norske», sier ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera & Ballett.  

– Tenk at et av de mest kjente maleriene i Nasjonalmuseet i sin tid var inspirasjon for en populær ballett! Vi gleder oss veldig over samarbeidet med Nasjonalballetten i Lyshallen, og ikke minst til å vise en glemt, men viktig del av historien om Brudeferd i Hardanger, sier Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal.  
  

Gjenskaping og nytolkning

Forestillingen berører temaer som tilhørighet, utenforskap – og kjærlighet. I første del gjenskaper Dinna Bjørn partier av August Bournonvilles originalballett. Den presenteres med en innspilling av komponist Holger Simon Paullis (1810–1891) originale musikk, som ikke har blitt framført siden forestillingen sist ble vist i 1929. Nykoreograferte del to er laget av Melissa Hough, med musikk komponert av Peter Baden. 

Produksjonen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Den Norske Opera & Ballett, og er en del av Nasjonalballettens satsing Artemisia. Navnet er hentet fra maleren Artemisia Gentileschi som også er representert i Nasjonalmuseets samlingspresentasjon.  


Originalballetten
Skaperen av originalballetten, den danske koreografen August Bournonville (1805–1879), har en sentral plass i internasjonal balletthistorie og dansk kulturliv. Ballettforestillingen ble oppført første gang i 1853 ved Det Kongelige Teater i København, og ble framført hele 173 ganger. I Norge har dette verket aldri blitt satt opp i sin originale versjon, sannsynligvis fordi den ble sett på som en dansk tolkning av «det norske» i en tid da det var sterke krefter for at landet skulle bli en egen nasjon. Norge var på denne tiden i union med Sverige, og før dette i union med Danmark.  

En rekonstruksjon av balletten, koreografert av Flemming Flindt, ble imidlertid vist i Den Norske Opera i 1982.  

Sentrale kunstnere

Dinna Bjørn, koreograf  
Dinna Bjørn (f. 1947, Danmark) er ballettdanser, koreograf, Bournonville-ekspert, og æresprofessor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun var tidligere ballettsjef ved Nasjonalballetten i Norge (1990–2002) og ved Den finske Nasjonalballetten (2001–08).

Bjørn er for tiden Bournonville-konsulent for Det Kongelige Teaters Balletskole i København. Hun er fast Bournonville-pedagog og instruktør ved The European School of Ballet i Amsterdam. I 2023 mottok hun The Lifetime Achievement Reward i Cattolica, Italia for sitt arbeid med formidling av Bournonville-tradisjonen til yngre generasjoner.

Melissa Hough, koreograf 
Melissa Hough (f. 1985, USA) er solist ved Nasjonalballetten, og koreograf. Hun har tidligere vært førstesolist ved Boston Ballet og Houston Ballet. Hough begynte i Nasjonalballetten i 2013, og ble utnevnt til solist i 2014. I 2017 ble hun tildelt Skipsreder Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris for innsatsen som solist og koreograf i Norge. 

Som koreograf har Hough laget koreografi i Norge og USA, både på oppdrag og på eget initiativ. Hun har tidligere koreografert ballettene Epic Short (2016), Bout of the Imperfect Pearl (2019), og 5 Ballerinas (2020). I 2023 regisserte og koreograferte hun kortfilmen Diary 20.


Ahmed Umar, kostymedesigner
Ahmed Umar (f. 1988, Sudan) har en master i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2016. Han arbeider innenfor ulike materialer og uttrykksformer.

Umars kunst har blitt vist ved blant annet Sydney-biennalen og Nasjonalmuseet (2020), og i soloutstillingen Glowing Phalanges ved Kunstnernes Hus i Oslo og Bergen Kunsthall (2023). Ved Valdres Folkemuseum vises for tiden hans egendesignede bunad (2018), med elementer fra Sudan og Hallingdal. Umars skulpturer inngår i utsmykkingen i det nye regjeringskvartalet i Oslo. Verkene hans er kjøpt inn blant annet til Nasjonalmuseet, Drammens Museum og Oslo kommunes kunstsamling.  

Peter Baden, komponist/lyddesign
Peter Baden (f. 1979, Norge) er komponist og musikkprodusent. Han har hatt det musikalske ansvaret for forestillinger ved blant annet Nationaltheatret og Den Nationale Scene, vunnet flere Heddapriser, og skrevet bestillingsverk for Ultimafestivalen, Festspillene i Bergen og Nord-Norge, og forestillinger for Den Norske Opera & Ballett. 

Badens komposisjoner for orkestre har blitt framført av blant annet Bergen Filharmoniske Orkester og Kammersymphonie Berlin. Han har laget musikk til film, TV og flere Netflix-serier, blant annet «Julestorm» (2022) og «Midtsommernatt» (2024). Baden har laget musikken til Nasjonalmuseets nye audioguide. 


Dansere 
I Dinna Bjørns versjon av Bournonvilles Brudeferden i Hardanger danser Nasjonalballettens Xander Parish, Ricardo Castellanos, Leonardo Basilio, Daniela Cabrera og Sonia Vinograd. 

I Melissa Houghs nyskapte ballett danser Nasjonalballettens Yolanda Correa, Idun Sofie Bækken, Daniela Cabrera, Leonardo Basilio, Ricardo Castellanos og Patrick Blomberg sammen med Kristian Alm, tidligere solist i Nasjonalballetten, og Hallgrim Hansegård og Marnie Fiebig, som begge er del av dansekompaniet FRIKAR. Billettpriser:  

Kr 400 (ordinær billett)  
Kr 200 (personer under 18 år)  
Kr 200 (medlemmer av Nasjonalmuseet og abonnenter ved Den Norske Opera & Ballett)

Billetter kan kjøpes på nasjonalmuseet.no fra 2. februar

Pressekontakter:
Nasjonalmuseet: Simen Helsvig simen.joachim.helsvig@nasjonalmuseet.no 91764327
Den Norske Opera og Ballett: Oda Tømte oda.tomte@operaen.no 97148917

Related links

Emner

Kontakter

Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327