Pressemelding -
Ny utstillingsserie og et sidesprang: «Rameaus nevøer» og «Jeg er telefonen din, og jeg elsker deg!»
Vi ønsker pressen velkommen til pressevisning i «Rameaus nevøer. Sofie Berntsen og Karl Holmqvist» tirsdag 4. november kl. 11.00 i Museet for samtidskunst. Påmelding: eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 469 501 02.
Sofie Berntsen og Karl Holmqvist er første kunstnere ut i den nye utstillingsserien «Rameaus nevøer» i Museet for samtidskunst. I serien stiller en yngre norsk samtidskunstner ut i dialog med en samtalepartner. Som et sidesprang til utstillingen presenteres prosjektet «Jeg er telefonen din, og jeg elsker deg!».
–Samtalen i «Rameaus nevøer» behøver
ikke inkludere en annen kunstner, dialogen kan like gjerne foregå med en
samling, en film eller et arkiv. Hver av utstillingene i serien vil altså ta
ulik form. Premisset ligger i dialogen med de norske kunstnerne, sier kurator for
utstillingen Stina Høgkvist.
De første nevøene ut: Sofie Berntsen og Karl Holmqvist
I seriens første utstilling gis ordet til to kunstnere og «nevøer» som tidligere ikke har samarbeidet, men som deler en interesse for hvordan språk, tekst, symmetri og klassifiseringssystemer kan bearbeides og gi mening som kunst. Begge har produsert flere nye verk til utstillingen.
Sofie Berntsen (f. 1968) bruker kunst- og vitenskapsbøker som underlag for flere av sine nye malerier. De nøye utvalgte bøkene finner hun på antikvariater. Hun anvender omslagene som lerret for olje- og pastellmalerier, der bare små umalte partier vitner om bokens egentlige karakter. I flere av Berntsens verk undersøker hun spiritualismens kobling til kunst og kunsthistorie. Hun trekker paralleller mellom den alternative vitenskapens eksistensberettigelse og kravet om kunstens autonomi.
Karl Holmqvist (f. 1964) inkluderer et bredt spektrum av medier i sin kunstneriske praksis, som blant annet performance, bøker, plakater, installasjoner og skulptur. Visuelt sett kan hans svart-hvite bildeverden minne om 1950- og -60-tallets konkrete poesi, der det typografiske arrangementet av teksten er like viktig for helhetsopplevelsen som fonetiske lydeffekter og ordenes faktiske betydning. Holmqvist har gitt ut et titalls bøker, men påpeker bestemt at han ikke er en poet. Han er en kunstner som skriver poesi.
Ett av verkene produsert til utstillingen er et samarbeid med den amerikanske gitaristen, musikeren og eksperimentelle komponisten Arto Lindsay (f. 1953). Sammen har de laget tolv nye lydverk. 21. januar holder Holmqvist og Lindsay en performance i Museet for samtidskunst.
Utstillingsserien Rameaus nevøer
«Rameaus nevøer» er en fortsettelse og videreutvikling av rekken separatutstillinger med sentrale norske samtidskunstnere som Matias Faldbakken (2009), Marte Aaas (2010), Snorre Ytterstad (2011), Camilla Løw (2012), og Ida Ekblad (2013). I disse utstillingene har kunstnerne hatt hele første etasjen i museet til disposisjon, det fortsetter vi med i Rameaus nevøer.
Seriens tittel refererer til den franske opplysningsfilosofen Denis Diderots (1713–1784) manuskript Rameaus nevø, den andre satiren (Le Neveu de Rameau, ou La Satire seconde), som ble utgitt etter hans død. Den til dels motsigelsesfulle satiriske teksten kretser rundt karakteren Rameaus nevø og hans fiktive samtale med en fortellerstemme som representerer filosofien. Diderot lar Rameaus nevø opptre som en ironisk og tidvis selvmotsigende rabulist.
Sidesprang: Jeg er telefonen din, og jeg elsker deg!
Som et sidesprang til utstillingen presenteres prosjektet «Jeg er telefonen din, og jeg elsker deg!» Tolv kunstnere som arbeider med tekst har bidratt med telefonsvarerbeskjeder i video- og lydformat: Sofie Berntsen / Nils Bech, Caroline Bergvall, Lars Mørch Finborud, Marthe Ramm Fortun, Iselin Linstad Hauge, Ebba Moi / Anna Carin Hedberg, Karl Holmqvist, Kristian Skylstad, Vibeke Tandberg og Arne Vinnem.
Under utstillingsperioden kan folk i hele landet ringe gratis til tlf.nr. 800 400 50 for å høre kunst og poesi - eller besøke jegertelefonendin.no. Prosjektets fysiske del kan oppleves i Museet for samtidskunst: en klassisk rød telefonkiosk.
Prosjektet er en hyllest til den amerikanske poeten og performancekunstneren John Giornos (f. 1936) verk Dial-a-Poem fra 1969. I museets kafé kan du lytte til dette verket. Giorno ville spre poesi til et bredere publikum. Folk i hele USA kunne ringe et gratis nummer for å lytte til poesi fra blant andre John Ashbury, Bobby Seale, Ed Sanders, William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Diane Di Prima, John Cage og Jim Carroll.
«Jeg er telefonen din, og jeg elsker deg!» er produsert i samarbeid med Telenor Kulturarv.
–Telenor Kulturarv forvalter telehistorien og for oss er bevaring av kulturminner en levende prosess. Derfor stiller vi vår historie til disposisjon for nye prosjekter og tanker, og særlig spennende er det at dette prosjektet gir nytt liv til to av våre mest ikoniske apparater, nemlig den grå 67-telefonen og telefonkiosken, sier Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar i Telenor Norge.
Arrangementsprogram i utvalg (med forbehold om endringer)
– Utstillingsåpning 6. november 2014 kl. 18.00. Sanger Sofia Jernberg tolker verk av Sofie Berntsen og Karl Holmqvist. Performance med Sofie Berntsen, Karl Holmqvist, Ei Arakawa og studenter fra KHiO/Kunstakademiet.
– Life is a killer! 20. november 2014 kl. 17.00. Performance og samtale om poesi og kunst med John Giorno og Quinn Latimer.
– Performance 21. januar 2015 kl. 18.00. Performance og uroppføring av det nyskrevne lydverket Rio Recordings (2014) av og med Arto Lindsay og Karl Holmqvist
Kurator for utstillingen er Stina Høgkvist. Utstillingen følges av en katalogboks som kun er tilgjengelig i utstillingsperioden. Kunstnerne er presentert i hver sin katalog, med tekster blant annet av kurator Stina Høgkvist, kunstner og skribent Henrik Plenge Jakobsen, samt kunstkritiker og redaktør Line Ulekleiv. «Rameaus nevøer. Sofie Berntsen og Karl Holmqvist» vises i Museet for samtidskunst 7. november 2014–8. mars 2015.
Pressekontakt: Eva Engeset, eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 469 50 102
Emner
Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!