Gå videre til innhold
Lene Charlotte Tangen, «Glacier's End», 2023. Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen
Lene Charlotte Tangen, «Glacier's End», 2023. Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Pressemelding -

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling åpner etter søkerrekord

Utstillingen viser hva som beveger seg i kunsthåndverket i Norge akkurat nå. I 2023 vises den for første gang i det nye Nasjonalmuseet.

«Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2023»
Nasjonalmuseet, 1. etasje
20. oktober–30. desember 2023

Pressevisning tirsdag 17. oktober kl. 11.00. Vi ber om påmelding til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen kl. 12.00 mandag 16. oktober.

Nasjonalmuseets juryrepresentant Inger Helene N. Stemshaug og kurator formidling Stine Olstad vil være til stede, i tillegg til Norske Kunsthåndverkeres leder Lise Stang Lund og formidlingsleder Marit Lønning Reiten, samt Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal.

Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling er den største årlige mønstringen av samtidskunsthåndverk i landet. Alle som jobber med materialbasert kunst i Norge kan søke om å bli med, og til årets utgave ble det sendt inn over 2000 verk. Det er stor spredning i kunstnernes alder, erfaring og hvor de kommer fra. 14 av dem er debutanter i Årsutstillingen.

Disse kunstnerne er valgt ut

I Årsutstillingen 2023 møter publikum et bredt spekter av teknikker, temaer og uttrykk. Det er verk i materialer som keramikk, tekstil, glass, tre og metall, alt fra unike bruksgjenstander, skulpturer og veggarbeider til installasjoner og performance.

Noen av verkene forteller historier om forvandlingen de har vært gjennom, og flere materialer gir inntrykk av å være noe annet enn hva de er: «Leire minner om lær og kniplinger, og tekstiler flommer som kaskader av rennende vann», skriver juryen i sin katalogtekst.

Utstillingen viser også hvordan kunsthåndverk er med på å kommentere og påvirke samtiden vi lever i. Temaer som peker seg ut er blant annet kropp og kvinnehelse, identitet og kulturelle møter, klima og natur.

Både velkjent og nyskapende
Årets utstilling inkluderer i alt 63 verk av 56 kunstnere, som til sammen viser noen av de viktigste tendensene i samtidskunsthåndverket i Norge.

«Årsutstillingen gjenspeiler noe av det som ulike kunsthåndverkere interesserer seg for og jobber med akkurat nå, og selv om vi ikke kan dekke hele kunsthåndverksfeltet, så kan vi vise at det er komplekst. Vi ville både presentere det som anses som ‘klassisk’ og velkjent, og det som framstår nytt og uventet», skriver juryen.

Prisutdelinger og møter med kunstnerne
I forbindelse med åpningen vil det bli delt ut tre priser til kunstnere som er med i utstillingen: Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond, Finn Erik Alsos’ minnepris og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris. Les mer om prisene og tidligere vinnere her.

De tre prisvinnerne deltar i en kunstnersamtale i Nasjonalmuseets auditorium lørdag 21. oktober. Det videre arrangementsprogrammet inkluderer blant annet juryomvisninger, kunstnersamtale med Terje Grimen, performance ved Silje Kjørholt og et internasjonalt fagseminar i regi av Norwegian Crafts, samt ordinære omvisninger. Ta kontakt for nærmere informasjon.

Fakta om Årsutstillingen
Årsutstillingen 2023 er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere og Nasjonalmuseet. Den vises i de to rommene for midlertidige utstillinger i museets første etasje. Juryen har bestått av glasskunstner Kjersti Johannessen (juryleder), smykkekunstner Ingjerd Hanevold, keramisk kunstner Moa Håkansson og Nasjonalmuseets juryrepresentant, kurator Inger Helene N. Stemshaug.

Årsutstillingen ble første gang vist i 1975. Den har åpen innsendingsrett og juryeres av Norske Kunsthåndverkeres nasjonale jury. Utstillingen har ikke fast visningssted, men har vært vist i det tidligere Kunstindustrimuseet en rekke ganger. Les mer her.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544