Gå videre til innhold
Mark Rothko, Uten tittel, 1958, privat samling © 2023 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko / Artists Rights Society (ARS), New York / BONO
Mark Rothko, Uten tittel, 1958, privat samling © 2023 Kate Rothko Prizel & Christopher Rothko / Artists Rights Society (ARS), New York / BONO

Pressemelding -

Nordens første store Rothko-utstilling åpner i Nasjonalmuseet

Han er kjent for sine lodne farge-rektangler og fornyelse av det abstrakte maleriet. Nå kan du oppleve en av 1900-tallets viktigste kunstnere Mark Rothko i Nasjonalmuseet.

«Mark Rothko. Malerier på papir»

Nasjonalmuseet, Lyshallen

16. mai – 22. september 2024 

Pressevisning: Mandag 13. mai, kl. 11.00-13.00
Vi ber om påmelding til mari.arntzen@nasjonalmuseet.no innen fredag 10. mai kl. 12.00. NB! Påmeldte til pressevisningen må møte i hovedinngangen senest kl. 11.00. Museet er stengt for publikum denne dagen.


Mark Rothkos (1903-1970) fargesterke malerier brakte nytt liv til den abstrakte kunsten og gjorde ham til en av de viktigste kunstnerne i det forrige århundre. Denne sommeren viser Nasjonalmuseet, i samarbeid med The National Gallery of Art i Washington D.C., et bredt utvalg av Rothkos produksjon og en litt mindre kjent side: Nærmere 80 verk av hans malerier på papir fra tidlige figurative arbeider og surrealistiske eksperimenter, via hans kjente fargefeltmalerier og fram til hans siste arbeider.

– Rothkos fargefeltmalerier gjorde ham til en av de banebrytende og mest sentrale kunstnerne på 1900-tallet. Og han er fortsatt aktuell. Tidligere i år har både Fondation Louis Vuitton i Paris og The National Gallery of Art i Washington D.C. hatt fantastiske utstillinger av maleriene hans. Og nå er det mulig å oppleve en Rothko-utstilling i Nasjonalmuseet. Den opplevelsen er vi utrolig stolte av å gi alle våre besøkende, sier direktør Ingrid Røynesdal ved Nasjonalmuseet.

– Rothko kom fra en jødisk familie og opplevde tidlig etnisk forfølgelse og senere fremmedfølelse da hans familie emigrerte fra dagens Latvia til USA, og så på avstand; holocaust. Ut av dette skapte han abstrakte malerier som er ladet med følelser, atmosfærer og tilstander, inkludert sorg og tragedie. Det gjør maleriene hans uttrykksfulle på en usigelig vakker måte, sier kurator ved Nasjonalmuseet, Øystein Ustvedt

Viser hele kunstnerskapet
Mark Rothko er kjent for sine ruvende, abstrakte malerier på store lerret, men han malte også rundt tusen verk på papir. Maleriene på papir utfordrer forestillingene om hva et maleri er, og viser en side ved Rothkos kunstnerskap som med denne utstillingen får mer oppmerksomhet. Motivene spenner fra landskap, portretter og surrealistiske prosjekter til hans karakteristiske, rektangulære fargefelt.

Nasjonalmuseets utstilling tar for seg fire sentrale perioder hvor malerier på papir var viktige for Rothkos kunstneriske utvikling og søken etter et eget språk. I Lyshallen i Nasjonalmuseet får du se utviklingen gjennom hele hans kunstnerskap.
Etter et hjerteinfarkt i 1968, ble Rothko oppfordret til å arbeide med mindre krevende materialer og formater. Det gjorde at han økte produksjonen av malerier på papir. En del av verkene fra denne tiden hadde en mørk fargeskala med mye sort, brunt og grått, noe som ofte blir knyttet til hans psykiske helse og selvmord i 1970. Men flere av Rothkos siste verk har også lyse toner av lilla, rosa og blått, og gir et mer sammensatt bilde av hans siste år. Det får vi se i Nasjonalmuseets utstilling.

– Rothko ønsket å være intim og menneskelig og ville kommunisere direkte med betrakteren. I møtet med maleriene hans, må vi tilbringe litt tid foran verkene før den fulle effekten gjør seg gjeldende. Maleriene har da en unik evne til å fremkalle sterke følelser og engasjement, sier Karianne Ommundsen, kurator formidling ved Nasjonalmuseet.

Arrangementer og bøker
Utstillingen har et rikt arrangementsprogram, blant annet med en egen samtale for museets medlemmer med Mark Rothkos sønn, Christopher Rothko, om farens liv og kunstnerskap.

Mandag 13. mai lanserer Nasjonalmuseet boken «Mark Rothko. En røff guide» (Nasjonalmuseet, 2024) skrevet av utstillingens kuratorer Øystein Ustvedt og Karianne Ommundsen. Boken er en A til Å-guide om Mark Rothko og hans kunst.

Med utstillingen følger også katalogen «Mark Rothko. Paintings on Paper» (National Gallery of Art/Yale University Press, 2023) av Adam Greenhalgh, kurator ved The National Gallery of Art i Washington D.C.

Rothko i Samlingsutstillingen
Samtidig med utstillingen «Mark Rothko. Malerier på papir» vises et av Rothkos større malerier på lerret i Nasjonalmuseets samlingsutstilling. Verket «No. 8» fra 1949 er innlånt fra The National Gallery of Art og kan oppleves i rom 75 i hele utstillingsperioden. Det er mulig å se verket under pressevisningen.

Til stede under pressevisningen: Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal, kurator Øystein Ustvedt og kurator formidling Karianne Ommundsen ved Nasjonalmuseet. Kurator Adam Greenhalgh fra The National Gallery of Art, Washington D.C., USA.

Pressebilder
NB! Merk særskilte vilkår for bruk av pressebilder av Mark Rothkos verk:
Bildet må kun vises i sin helhet og ikke beskjæres eller endres i format.
Bildet må ikke overlappes av andre bilder eller tekst.
Krediteringen må være ordrett og inneholde hele krediteringsteksten.

Sommerens utstillingsprogram i Nasjonalmuseet
«Britta Marakatt-Labba. Sylkvasse sting»
15. mars – 25. august
Lyshallen

«Kandinskij. Inn i det ukjente»
3. mai – 18. august
Galleri grafikk og tegning
2. Etasje

«Veldig ulike tendenser. Et utvalg nye verk i samlingen»
31. mai – 25. august
1. etasje

«Hun blir Anna-Eva Bergman»
14. juni – 24.november
Lyshallen

Related links

Kontakter

Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969