Gå videre til innhold
Nasjonalmuseets bidrag til grunnlovsjubileet i 2014

Pressemelding -

Nasjonalmuseets bidrag til grunnlovsjubileet i 2014

I forbindelse med grunnlovsjubileet viser Nasjonalmuseet totalt fem utstillinger, tre historiske og to samtidige. De tre historiske går under fellestittelen Norge 1814.  Våre to samtidskunstutstillinger er «Grip friheten! Take Liberty!» i Museet for samtidskunst og vandreutstillingen «I Nasjonalmuseets blindsone» som åpner i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Litt om de fem bidragene:
Første visningssted for Oslo-utstillingene er Nasjonalgalleriet. «Tidsbilder. Norge 1814» åpner 17. januar og viser blant annet landskapsbilder som sjelden eller aldri har blitt vist tidligere samt portretter av sentrale personer i arbeidet for oppbygningen av den unge nasjonen. Utstillingen står til 18. mai. Kuratorer er Nils Messel og Mai Britt Guleng. Ellen Lerberg er formidlingsansvarlig. Førvisning for pressen umiddelbart etter pressekonferansen.

Neste visningssted er Kunstindustrimuseet der utstillingen «Design og mote. Norge 1814» åpner 2. februar. I opptakten til 1814 var praktbygningen Paleet en av de viktigste bygningene i datidens Christiania og fungerte som kongebolig både for Eidsvoll-kongen Christian Frederik og senere Karl Johan. Paleet brant i 1942, men gjennom interiører inspirert av bygningen, føres publikum fra rokokkoens overdådighet til empirens nøkternhet. Utstillingen står til 31. august. Kuratorer er Knut Astrup Bull, Anne Kjellberg, Inger Helene N. Stemshaug og Bente Solbakken. Cathrine Lorange er formidlingsansvarlig.

I Nasjonalmuseet – Arkitektur åpner utstillingen «Klassisk Christiania.  Norge 1814» 15. februar i Hvelvet. Vandreutstillingen«I Nasjonalmuseets blindsone» har også startpunkt her samme dag. «Klassisk Christiania»: Etter 1814 ble Christiania ikke bare hovedstad, men også sete for en ny statsadministrasjon som krevde nye bygninger. Deriblant Norges bankfilial (1826), tegnet av Christian Heinrich Grosch, i dag Nasjonalmuseet – Arkitektur. I forbindelse med utstillingen blir det arrangert guidede turer i Kvadraturen hvor flere av disse bygningene står eller har stått. Utstillingen vises frem til 8. juni. Kurator er Bente Solbakken. Ole Gaudernack er formidlingsansvarlig.

Vandreutstillingen «I Nasjonalmuseets blindsone» stiller spørsmål om kunsten og kunstnerens funksjon i samfunnet. Følgende syv kunstprosjekter er representert i utstillingen:

Atelier Populaire Oslo / Palestinerleir (2012) – en dokumentasjon av Andrea Lange: www.atelierpopulaire.no
Any Other Business(2011) av Nicoline Van Harskamp: www.vanharskamp.net
Cousins in Peace(2012) av Farhad Kalantary: www.farhad.no
Laaroussa (2011–2014) ved Selma og Sofiane Ouissi og kollektivet l’Art Rue: www.laaroussa.org
russianmarket.info(2006–2014) ved Mobile Kultur Byrå: www.russianmarket.info
Vesentlig Oversikt(1996–2013) (2014)og AMFIBIA 15 (2014) av SEX TAGS
Truth is Concrete(2012) ved Steirischer Herbst Festival: www.truthisconcrete.org

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og TrAP (Trans National Arts Production). Kurator for utstillingen er Samir M' kadmi.

I Museet for samtidskunst åpner «Grip friheten! Take Liberty!» 11. april. Den internasjonale gruppeutstillingen tematiseres begreper som demokrati, nasjonal identitet og personlig frihet. Kunstnerne reflekterer rundt muligheten til å uttrykke seg fritt i en verden som fortsatt er preget av brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Utstillingen reflekterer over og tolker de filosofiske og politiske idealene fra 1814 og setter dem inn i et samtidsperspektiv. Den viser blant annet den kinesiske samfunnskritiske kunstneren Ai Weiwei (f. 1957) som gjennom sosiale medier har nådd langt ut over Kinas grenser med sin kunst. Til gjengjeld har myndighetene stengt bloggen hans, banket ham opp og holdt ham i husarrest. Utstillingen står til 10. august. Kurator for utstillingen er Andrea Kroksnes.

Se for øvrig vårt utstillingsprogram for komplett oversikt over alle våre utstillinger i 2014.


Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544