Gå videre til innhold
Pieter Bruegel den eldre, «Klokskap», 1559. Innlån fra Belgias kongelige kunstmuseer, Brussel. Foto: Johan@artphoto.solutions
Pieter Bruegel den eldre, «Klokskap», 1559. Innlån fra Belgias kongelige kunstmuseer, Brussel. Foto: Johan@artphoto.solutions

Pressemelding -

Nasjonalmuseet viser gamle mestertegninger

«Livet i tegning. Verk fra Bruegels og Rubens’ tid» bringer publikum tett på detaljrike tegninger fra nederlandske og flamske kunstnere på 1500- og 1600-tallet. Utstillingen åpner 9. juni.

«Livet i tegning. Verk fra Bruegels og Rubens’ tid»
Galleri grafikk og tegning, Nasjonalmuseet
9. juni–10. september 2023

Pressevisning onsdag 7. juni kl. 11.00
Kuratorene Møyfrid Tveit og Stephan Kuhn vil være til stede. Vi ber om påmelding til olefa@nasjonalmuseet.no
innen kl. 12.00 tirsdag 6. juni.

Nasjonalmuseets utstilling viser verk fra siste del av 1500-tallet og utover 1600-tallet. I denne perioden blomstret mangfoldet i flamsk og nederlandsk tegnekunst. I tillegg til Pieter Bruegel den eldre og Peter Paul Rubens, vises en rekke av deres kunstnerkollegaer som arbeidet i de drøyt 100 årene utstillingen spenner over: Peeter Baltens, Hans Bol, Jan Harmensz. Muller og Frans Snyders, med flere.

Tegningene har opprinnelig hatt ulike funksjoner, fra utkast for malerier og veggtepper til studier etter naturen. Enkelte av dem kan også betraktes som selvstendige verk.

Utstillingen er basert på et sjenerøst innlån fra den rikholdige samlingen ved Belgias kongelige museer i Brussel. I tillegg vises et utvalg av Nasjonalmuseets egne tegninger fra perioden. Verkene er svært lysømfintlige og stilles derfor sjelden ut.

Mytologi, allegori og bibelske scener

1500- og 1600-tallets Europa var preget av økonomisk vekst og religiøse konflikter mellom protestanter og katolikker. Dette førte til at kunstnere ofte flyttet på seg i løpet av karrieren. Mange dro også på studiereiser til Italia for å bli kjent med samtidens kunst og antikkens idealer. Inspirasjon herfra kan ofte spores hos de nordeuropeiske kunstnerne.

Motivene i utstillingen spenner fra landskap og dyr til mytologiske, allegoriske og bibelske scener. I Pieter Bruegel den eldres Klokskapsymboliseres den klassiske dyden på ulike måter – en stige og slukningsredskaper som varsler om brannfare, en slakterscene der man forbereder seg på hungersnød og lagrer brensel for vinteren.

Rubens’ tegning i utstillingen er den eneste sikre museet har i samlingen. Han har til gjengjeld tegnet på begge sider av arket. Framstillingen av et liggende småbarn på et teppe er iøynefallende, utførlig tegnet i rødkritt med høylys i hvitt. Baksiden viser en kampscene raskt nedtegnet med penn.

Tilgjengelig for ny forskning

Tegningene av de såkalte «gamle mesterne» ble gjerne samleobjekter blant kjennere, både i samtiden og utover 1800-tallet. Forskning knyttet til tegningenes eierhistorikk, tilblivelse og opphavsperson, såkalt attribusjonsproblematikk, gir oss kunnskap om verkene.

I forbindelse med utstillingen blir Nasjonalmuseets egen samling med nederlandske eldre tegninger fotografert, katalogisert og publisert på nett. På denne måten vil de bli tilgjengelige for et internasjonalt forskningsmiljø, som kan gi ny kunnskap om flere av museets verk.

I utstillingsperioden vises også pop up-utstillinger knyttet til temaene i Nasjonalmuseets studiesal for grafikk og tegning.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211