Pressemelding -
Nasjonalmuseet styrker samlingen med norske kvinnelige kunstnere fra 1800-tallet
Antallet kvinnelige kunstnere økte markant i siste halvdel av 1800-tallet, Nasjonalmuseet ønsker å øke representasjonen av kvinnelige kunstnere fra denne perioden. I løpet av det siste halve året har Sigrid Bøllings Fatigué. Bondekone fra Normandie (1888), Kris Laache Tornes Portrett av Lalla Hvalstad (1895) og Mathilde Dietrichsons Sigarrøykende gutter (1877) blitt kjøpt inn til samlingen.
Sigrid Bøllings (1852-1917) Fatigué. Bondekone fra Normandie er et av hennes mange motiver som viser kvinner i arbeid. Fra før av har Nasjonalmuseet Bøllings Den gamle brønn i Concarneau (1886) som også viser arbeidende kvinner på den franske landsbygda.
– Motivet i Fatigué. Bondekone fra Normandie er interessant i relasjon til andre verk i Nasjonalmuseets samling, blant annet Bastien-Lepages Fatigué (1881) og Aasta Nørregaards Bondekone fra Normandie (1889), fordi det viser en forbindelse mellom de norske damene og tidstypiske franske motiver. De studerte i Paris og forholdt seg til fransk kunst. Nørregaard og Bøllings bilder uttrykker sympati med de hardtarbeidende kvinnene i deres egen tid, sier kurator i Nasjonalmuseet Vibeke Waallann Hansen
Sigrid Bølling fikk i sin tid utmerkelser for utstillinger i Paris, og ble innkjøpt av den franske stat i 1897. Dette var noe veldig få kvinner fikk oppleve på den tiden. Bølling var representert på Høstutstillingen mellom 1886 og 1889 og høstet mer anerkjennelse enn de fleste av sine samtidige kvinnelige kolleger.
Viktig portrett til samlingsutstillingen
Kris Laache Torne (1867-1946) var maler og tekstilkunstner. Hun fikk særlig god omtale for sine portretter. Laache Torne var elev av Eilif Peterssen og Harriet Backer, og senere hos J. F. Willumsen i København. Portrettet som er kjøpt inn er av hennes nære venninne og kollega Ragnhild (Lalla) Hvalstad. Hvalstad var også kunstmaler, men størst suksess fikk hun med sitt keramikkverksted i Bærum som hun drev sammen med Lilli Scheel. Scheel og Hvalstad-keramikk er å finne i Nasjonalmuseets samling.
Portrettet kommer med en fantastisk ramme utført av Laache Tornes ektemann, Oluf Wold-Torne. Nasjonalmuseet har fra før to broderte tekstiler av Laache Torne, gjort etter ektemannens skisser. Portrettet har vært i familiens eie til nå, og dette er det første maleriet av Laache Torne som kommer inn i en museumssamling. Bildet blir å se i et rom med kunstnerportretter i det nye Nasjonalmuseet.
Mørkt sjangermaleri
Mathilde Dietrichson (1837-1921) var en av de første norske kvinnelige kunstnerne som levde av kunsten. Maleriet Sigarrøykende gutter viser hennes mørke og sentimentale uttrykk fra 1870-årene. Verket ble til i München, og går inn i en sjangertradisjon som særlig utviklet seg i miljøet rundt kunstakademiet der. Typisk for sjangermaleriet fra denne tiden er at det gjerne forteller en historie om dyr eller barn; i dette verket er det to små gutter som smugrøyker. Maleriet var med i utstillingen «Svermeri og virkelighet» i Nasjonalgalleriet i 2002. Fra før av har Nasjonalmuseet seks malerier og syv tegninger av Dietrichson.
Emner
Nasjonalmuseet - Vi skaper nye generasjoner av kunstentusiaster