Gå videre til innhold
Grandma er en sentral skikkelse i Laure Prouvosts kunstnerskap. (Laure Prouvost, Untitled (Above Front Tears Oui Float), 2022. © Laure Prouvost / BONO, 2022. Courtesy of the artist. Photo: Alex Kachkaev)
Grandma er en sentral skikkelse i Laure Prouvosts kunstnerskap. (Laure Prouvost, Untitled (Above Front Tears Oui Float), 2022. © Laure Prouvost / BONO, 2022. Courtesy of the artist. Photo: Alex Kachkaev)

Pressemelding -

Nasjonalmuseet: Laure Prouvost først ut med soloutstilling i Lyshallen

Den franske kunstneren Laure Prouvost har skapt et fascinerende og kontrastfylt univers i Lyshallen. Utstillingen Above Front Tears Oui Float åpner for publikum 5. november.

Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float.
5. november 2022–12. februar 2023.
Nasjonalmuseet, Lyshallen.

Pressevisning av denne utstillingen holdes onsdag 2. november klokken 12.00. Kunstner Laure Prouvost og kurator Eva Klerck Gange, samt Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo og samlingsdirektør Stina Högkvist, vil være til stede. Vi ber om påmelding til olefa@nasjonalmuseet.no innen tirsdag 1. november klokken 12.00.

Laure Prouvosts utstilling fyller to av de tre salene i Lyshallen på toppen av Nasjonalmuseet. Kunstneren har tatt i bruk Lyshallens store format og skapt utstillingen Above Front Tears Oui Float, som inneholder installasjon, film, lyd, performance, skulpturer, tekstil og tekst.

- Laure Prouvost har et rikt kunstnerskap som syder av en livsbejaende humor og et dypt alvor. I Lyshallen har hun skapt et kontrastfullt univers. Der vises den globale oppvarmingens ødeleggelser og fuglenes kamp for å overleve, samtidig som vi oppfordres til å sveve over skyene i et grenseløst univers hvor vi i fellesskap kan oppleve glede, kjærlighet, og frykt for terror og krig, sier kurator Eva Klerck Gange.

Laure Prouvost er en konseptkunstner som henter inspirasjon fra flere perioder innen kunsthistorien - dadaisme, surrealisme og eldre kunsthistorie - med objekter som grotter og fontener. Som surrealistene leker Prouvost med grensene mellom fiksjon og virkelighet. I de monumentale videoinstallasjonene møter vi Grandma - en sentral skikkelse i Prouvosts kunstnerskap - som har oppfylt drømmen om å sveve som en fugl. Hun nyter følelsen av vektløshet oppe blant skyene, og ser på verden fra fugleperspektiv.

Hybrider av ulike slag er viktige i Laure Prouvosts kunstnerskap. Dette viser seg tydelig i Grandma som menneskefugl, og i tittelen Above Front Tears Oui Float, som blander engelsk og fransk. Et annet hybridmotiv finner vi i en fontene skapt av glass og stein, som fremstiller en sammensatt skikkelse av en fugl, kvinne og fisk. Fugl og fisk er sentrale symboler innen religion, og Prouvost trekker opp de historiske linjene i et nytt poetiske uttrykk.

– Det er en stor fornøyelse å ønske Laure Prouvost velkommen inn i Lyshallen som første soloutstiller. Vi er glade for at Fredriksen Commissions gjør det mulig å supplere samlingspresentasjonen vår med samtidskunstnere som skaper stedsspesifikke utstillinger i verdensklasse, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Laure Prouvost er første kunstner ut i The Fredriksen Commissions for Nasjonalmuseet. Fredriksen Commissions er et ambisiøst utstillingsprogram, der fem utstillinger over ti år vil gjøre det mulig å se store verk av ledende internasjonale kunstnere. Hver kunstner vil bli invitert til å lage et verk eller en installasjon for Lyshallen.

Laure Prouvost
Laure Prouvost ble født i Lille, Frankrike (1978) og har for tiden base i Brussel. Hun tok sin bachelorgrad ved Central St Martins, London i 2002 og masterstudier ved Goldsmiths College, London. Hun deltok også i LUX Associate-programmet. Laure Prouvost mottok MaxMara Art Prize for Women i 2011 og mottok den prestisjetunge Turner-prisen i 2013. Hun representerte Frankrike på Veneziabiennalen i 2019.

Fredriksen-samarbeidet
Samarbeidsavtalen mellom Nasjonalmuseet og Cecilie og Kathrine Fredriksen innebærer etablering av en unik kunstsamling med vekt på samtidskunst og moderne kunst, fem utstillinger i Lyshallen – de såkalte The Fredriksen Commissions – og et forskningsprogram. Avtalen tilfører Nasjonalmuseet kunst i verdensklasse.

Emner


Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Nasjonalmuseet åpnet 11. juni 2022. Det nye bygget, tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk (Kleihues + Schuwerk), er det største kunstmuseet i Norden. Med et areal på 54.600 kvadratmeter, inkludert 13.000 kvadratmeter utstillingsareal, kostet det nye museet 6,15 milliarder kroner.

Det nye museet samler samlingene til fire norske institusjoner – Nasjonalgalleriet, Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst – under ett tak.

Mer enn 6000 verk fra antikken til i dag er utstilt i samlingspresentasjonen. Høydepunkter inkluderer Edvard Munchs Skrik(1893) og Madonna (1894-95), Vincent van Goghs Selvportrett(1889) og Harald Sohlbergs Vinternatt i Rondane (1914) som er kåret til Norges nasjonalmaleri.

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327