Gå videre til innhold
Nasjonalmuseet kjøper politisk verk av den samiske kunstneren Máret Ánne Sara. Foto: Matti Aikio
Nasjonalmuseet kjøper politisk verk av den samiske kunstneren Máret Ánne Sara. Foto: Matti Aikio

Pressemelding -

Nasjonalmuseet kjøper politisk verk av den samiske kunstneren Máret Ánne Sara

Nasjonalmuseet styrker samlingen av samisk kunst frem mot det nye museet. Nyeste innkjøp er Máret Ánne Saras politiske verk Pile o´ Sápmi Supreme (2017).

Máret Ánne Saras teppe av reinsdyrhoder med skuddhull i panna har figurert i offentligheten siden januar 2016. Da gikk lillebroren Jovsset Ánte Sara til rettssak mot den norske stat og tvangspålegget om å slakte flokken ned til 75 rein. Sara hevder at han ved dette tvinges til konkurs og dermed vekk fra sin tradisjonelle livsstil, sin kultur og sin og familiens nedarvede rettigheter.

Kunstner Máret Ánne Sara har stilt ut installasjoner av reinsdyrskallene for hver rettssak. Saken nådde Høyesterett i desember 2017. Mens saken pågikk, demonstrerte Sara verket utenfor Stortinget. Verket vakte stor oppmerksomhet i internasjonal presse i det Høyesterett dømte saken i statens favør.

- Jeg lager verkene for å skape debatt om det ugjennomtrengelige systemovergrepet vi lever under og om den brutale nykoloniseringen som i dag utføres via lov, politikk og forvaltning i det vestlige demokratiets makt og myndighet. Verket slik det er nå, skal bestå som vitne om det nasjonale kapitlet i denne saken og vår tid. Det er riktig og viktig at den blir stående synlig i det nasjonale bildet, sier kunstneren Máret Ánne Sara.

Gjennom kunsten bidrar Sara til et sterkt vitnesbyrd i debatten og kampen om samiske rettigheter og selvråderett for reindriftssamene og det samiske samfunnet. Hennes kunst formidler dagens konflikter ved å speile og utvide det historiske koloniale begrepet Pile o’ Bones. Verket Nasjonalmuseet kjøper består av 400 reinsdyrshoder, systematisert og heist opp som et teppe med motivreferanse til de to samiske flaggene; det uoffisielle flagget fra den samiske rettighetskampen på slutten av 70-tallet og det nåværende offisielle samiske flagget.

– Vi er stolte av å inkludere Máret Ánne Saras verk Pile o´ Sápmi i Nasjonalmuseets samling. Verket er vakkert, rått og slående - og med mange lag av verdenshistorie, symbolikk og fortolkning. Det tok nesten pusten fra meg da jeg så det på Documenta i fjor. Brennende aktuelt, men samtidig uttrykker det den historiske samiske kampen. Jeg gleder meg til vi skal vise det frem i det nye museet, sier direktør i Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo.


Nasjonalmuseet har også nylig styrket samlingen med følgende verk: Synnøve Persen, Utkast til samisk flagg, 1979, Hans Ragnar Mathisen, Kart over Sábmiog Sámi namat Tråm’sa guovllos (Kart over Sápmi og Stedsnavn i Troms), 1974. Innen kunsthåndverk og design har museet ervervet et halssmykke av Inger Blix Kvammen, Far II, 2015, og et større tekstilverk av Aslaug Magdalena Juliussen, Multiple Stiches- Sight in Absence, 2016.

_______________________________________________________________________________

Om verket Pile o´ Sápmi
Máret Ánne Saras verk Pile o´ Sápmi (2017) er inspirert av den nord-amerikanske koloniseringshistorien fra 1800-tallet der europeere massakrerte bøffelstammen på over 50 millioner dyr for å få tilgang til landet og kontroll over urbefolkningen. Sara har jobbet med verket siden 2015. De400 reinsdyrkraniene i verket er samlet inn for hver rettssak og installasjon, parallelt som tvangsreduseringen har pågått. Hodene er slaktet, kokt, renset og tørket, deretterpreparert og montert sammen som et teppe med det samiske flagget som motiv. Hodene fra den første rettssaken har blitt lagret ute der vær og vind har slitt skallene hvite. Hodeskallene som har blitt slaktet og kokt til de to siste rettssakene har en mørkere farge. Med fargeforskjellen i hodene kan man skimte en kombinasjon av det første utkastet til det samiske flagget flettet inn i det nye og offisielle samiske flagget som vi i dag kjenner det. Pile o´ Sápmi ble vist på den anerkjente internasjonale samtidskunstutstillingen «Documenta 14» i Kassel i 2017. Verket vakte internasjonal oppsikt, høstet stor anerkjennelse og ble nominert som ett av de ti fremste kunstverkene under utstillingen.

Om Máret Ánne Sara
Máret Ánne Sara (1983) er kunstner og forfatter, og bor og arbeider i Kautokeino. Sara arbeider med politiske, spirituelle og økologiske aspekter i sine verk. Foruten egne verk, jobber Sara med store og tverrfaglige kunstprosjekter. I Pile o´Sápmi kuraterer og produserer hun omfattende tverrfaglige kunstprogrammer og nyproduksjoner som tematisk opplyser og belyser forskjellige tematikker i debatten om kolonisering og samiske rettigheter. Sara er initiativtaker og grunnlegger av det samiske kunstnerkollektivet Dáiddadállu i Kautokeino som i dag huser 17 samiske kunstmedlemmer. Sara har i sitt forfatterskap utgitt to romaner. Hennes debutbok Ilmmiid gaskkas (Mellom verdener) ble nominert til Nordisk råds barn- og ungdomslitteraturpris i 2014. Sara har stilt ut egne verk siden 2003 og er aktiv både nasjonalt og internasjonalt.

_______________________________________________________________________________


Kontakt:
Eva Engeset, pressekontakt, Nasjonalmuseet, eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 46 95 01 02.

Emner


Nasjonalmuseet - Vi skaper nye generasjoner av kunstentusiaster

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544

Relatert innhold

Máret Ánne Sara, Gutted – Gávogálši (2022). Installation view, ‘The Sámi Pavilion’, 59th International Art Exhibition – La Biennale di Venezia. Photo: Michael Miller / Office for Contemporary Art Norway

Nasjonalmuseet har kjøpt inn Máret Ánne Saras kunstverk "Gutted – Gávogalši".

Gutted – Gávogalši er et av verkene som Sara laget til utstillingen ‘The Sámi Pavilion’ under Veneziabiennalen i 2022.

Utstillingen ble kuratert av Office for Contemporary Art Norway (OCA).
Installasjonen består av fire takhengte skulpturer laget av tørkede reinmager. I sin kunstneriske praksis bearbeider Sara deler av reinsdyr i tråd med samisk kultur og materialkunnskap. Gjennom kunstv