Pressemelding -
Nasjonalmuseet åpner «Skakke folkedrakter» i Valdres
Seks unge kunstnere har laget verk inspirert av norske og samiske drakt- og håndverkstradisjoner. Utstillingen skal vises åtte steder spredd utover hele landet.
«Skakke folkedrakter»
18. juni 2023–30. september 2025
Valdres Folkemuseum, Kautokeino bygdetun, Sunnfjord museum, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Bymuseet i Bodø, Bomuldsfabriken, Hordaland Kunstsenter, Hadeland Folkemuseum
Pressevisning lørdag 17. juni kl. 12.00 på Valdres Folkemuseum. Vi ber om påmelding til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen fredag 16. juni kl. 12.00.
Kurator Maja L. Musum og formidlingskurator Eli Solsrud vil være til stede, i tillegg til Valdresmuseas direktør Ole Aastad Bråten og kunstnerne Márjá Karlsen, Harald Beharie, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel.
Mange har et forhold til bunader, kofter og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet og stolthet, men også av utenforskap, skam og sinne.
I kunstutstillingen «Skakke folkedrakter» er Márjá Karlsen, Harald Beharie, Rafiki, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel invitert til å utforske og utfordre draktskikker, identitet og håndverkstradisjoner. I prosessen har de undersøkt motsetninger og gått i dialog med håndverkere og kunnskapsbærere. De har skapt sine egne uttrykk gjennom blant annet fotografi, vev, perlearbeid, porselen, installasjoner, instrumenter og dans.
Utstillingen er like mye en hyllest som et opprør – en utstilling om drakter som er langt fra en draktutstilling. En utstilling der drakter ikke først og fremst er drakter, men symboler og ideer som former vår tid, vår selvforståelse, våre relasjoner og vår historie.
17. juni åpner den turnerende utstillingen hos Valdres Folkemuseum på Fagernes. Åpningen markeres med en helaftens bygdefest som innledes av pride-parade gjennom Fagernes sentrum.
«Skakke folkedrakter» er den første turnéutstillingen Nasjonalmuseet har produsert siden det nye museet åpnet i fjor. Prosjektet ble startet opp i forbindelse med Skeivt kulturår 2022. Utstillingen er utviklet av Nasjonalmuseet i samarbeid med Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt, og en rekke museer og visningssteder over hele landet. Frem til høsten 2025 skal den vises åtte ulike steder:
2023
18. juni–17. september: Valdres Folkemuseum
6. oktober–2. november: Guovdageainnu gilišillju – Kautokeino bygdetun
20. november–17. mars: Sunnfjord Museum
2024
23. juni–22. september: Stiklestad Nasjonale Kultursenter
5. oktober–8. desember: Bymuseet i Bodø – Nordlandsmuseet
2025
Januar–mars: Bomuldsfabriken Kunsthall
April–mai: Hordaland kunstsenter
13. juni–30. september: Hadeland Folkemuseum