Gå videre til innhold
«Britta Marakatt-Labba (født 1951). Hedersportrett 2022» © Marja Helander. Foto: Marja Helander
«Britta Marakatt-Labba (født 1951). Hedersportrett 2022» © Marja Helander. Foto: Marja Helander

Pressemelding -

Nasjonalmuseet åpner omfattende utstilling om Britta Marakatt-Labba

«Britta Marakatt-Labba. Sylkvasse sting» vil presentere en av Sápmis og Nordens fremste tekstilkunstnere for et større publikum.

«Britta Marakatt-Labba. Sylkvasse sting»
Nasjonalmuseet, Lyshallen
15. mars–25. august 2024

Pressevisning tirsdag 12. mars kl. 11.00. Vi ber om påmelding til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen kl. 12.00 mandag 11. mars.

Kunstneren vil være til stede, sammen med utstillingens kuratorer Randi Godø og Anne Sommerin Simonnæs, kurator formidling Camilla Frøland Sramek og direktør i Nasjonalmuseet, Ingrid Røynesdal. Ta kontakt ved ønske om egen tid til intervju.

Gjennom et halvt århundre har Britta Marakatt-Labba (f. 1951 i Idivuoma) vært en av Sápmis mest sentrale kunstnere. Med nål og tråd skaper hun et rikt og mangfoldig visuelt univers, der miljøkamp og klimaproblematikk fra urfolksperspektiv står sentralt. Nasjonalmuseets «Sylkvasse sting» er den største utstillingen om hennes kunstnerskap som er laget. Her vises både broderi og andre tekstilarbeider, grafikk, installasjoner og skulptur, fra hennes tidligste arbeider på 70-tallet og fram til i dag.

Marakatt-Labba har siden 1970-tallet markert seg som en helt spesiell stemme i den nordiske kunstverdenen. Hun formidler et univers av historier knyttet til sine egne erfaringer fra samisk liv og kultur, med et budskap om at vi må bevare naturressursene. Myter, drømmer og tro er også viktige temaer i bildene hennes, som gjerne er preget av en humoristisk undertone.

Sentralt i utstillingen står det monumentale hovedverket Historjá, et 24 meter langt broderi der hun skildrer scener fra samisk historie, mytologi og hverdagsliv. Besøkende får oppleve ikoniske verk som Garjját/Kråkene (1981) og Girdi noaiddit/Flygende Sjamaner (1985), i tillegg til et utvalg av de første skissene og tegningene hennes, som aldri tidligere har vært vist. Til utstillingen har hun dessuten laget et bestillingsverk, Luođđat/Spor, der hun advarer mot konsekvensene av storsamfunnets industrialisering i naturen, slik vi ser den i byggingen av vindkraftverk i reindriftsområder og den inngripende gruvedriften i Marakatt-Labbas hjemkommune Kiruna/Giron.

Britta Marakatt-Labba var med på å etablere den politisk radikale kunstnergruppen Mázejoavku (Masi-gruppen) i 1978, en gruppe som fikk stor betydning for synligheten av samisk kunst og organisasjonsliv. Hun deltok i Alta-aksjonen og protesterte mot utbyggingen av Alta-Kautokeinovassdraget. Garjját/Kråkene fra 1981 ble laget i forbindelse med aksjonen, og har blitt et symbol på den norske stats overgrep mot samene gjennom historien. Som kunstner og miljøaktivist er hun en sterk inspirasjon for en ny generasjon unge som kjemper for naturvern generelt og samiske rettigheter spesielt.

Det har vært stor interesse for Marakatt-Labbas kunstnerskap etter det internasjonale gjennombruddet hun fikk på samtidskunstutstillingen documenta 14 i Tyskland i 2017. Hun var en del av hovedutstillingen på Veneziabiennalen i 2022, er kjøpt inn av mange museer og samlere, og har mottatt en lang rekke priser og utmerkelser. I 2020 ble hun tildelt Prins Eugen-medaljen av den svenske kongen for fremragende kunstnerisk virksomhet. Etter utallige utstillinger i inn- og utland i over 40 år, regnes hun som en av de fremste tekstilkunstnerne i Sápmi og Norden.

Fakta om Britta Marakatt-Labba

  • Født 1951 i Idivuoma, svensk side av Sápmi
  • Bor i dag i Övre Soppero/Badje Sohppar i Kiruna kommune. Familien er reindriftsutøvere.
  • Var med på å etablere kunstnergruppen Mázejoavku (Masi-gruppen) i Kautokeino/Guovdageaidnu i 1978
  • Fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter at hun stilte ut på den toneangivende samtidskunstmønstringen documenta i Tyskland i 2017
  • Vist i hovedutstillingen på Veneziabiennalen i 2022
  • Ble samme år portrettert i kinodokumentaren «Historjá – Broderi for Sápmi»

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544