Pressemelding -
Nasjonalmuseet åpner den tredje utstillingen under vignetten «Norge 1814»: Christiania – fra provinsby til hovedstad
Nasjonalmuseet åpner
den tredje utstillingen under vignetten «Norge 1814»
Fra
15. februar er «Klassisk Christiania. Norge 1814» åpen for publikum. Dette er
den siste – og minste – av Nasjonalmuseets tre utstillinger under
fellesvignetten Norge 1814 og vises i
Hvelvet i Nasjonalmuseet – Arkitektur.
Utstillingen presenterer enkeltverk fra tiårene før og etter 1814. Tidens stil var Empire, og den skulle prege Norges nye hovedstad. «Klassisk Christiania» presenterer denne forandringens tid gjennom to sentrale aktører – en kjent og en ukjent arkitekt.
Den danske arkitekten Charles Stanley oppholdt seg bare et par år i Norge. I denne perioden tegnet han både en større ombygging av hovedbygningen på Eidsvoll verk og et auditorium for Kathedralskolen i Christiania. Noen år seinere var førstnevnte åsted for grunnlovsforhandlingene og sistnevnte landets første stortingssal. Til tross for disse to viktige verkene er ikke arkitekt Stanley særlig kjent. Gjennom utstillingene «Design og mote. Norge 1814», som allerede har åpnet i Kunstindustrimuseet, og «Klassisk Christiania» blir Stanley for første gang bredt presentert.
Det klassiske Christiania var hovedsakelig begrenset til Kvadraturen, og på 1820-tallet tenkte man seg at området rundt Bankplassen ville bli sentrum i den nye hovedstaden. Her lå bygningen til Norges Bank (i dag Nasjonalmuseet – Arkitektur) og etter hvert også Christiania Teater. Utstillingen «Klassisk Christiania. Norge 1814» omhandler også disse og andre bygninger av arkitekt Heinrich Christian Grosch, som skulle bli en dominerende figur i den etterfølgende perioden av norsk arkitekturhistorie.
For flere opplysninger om utstillingen, kontakt kurator Bente Aass Solbakken eller kurator formidling Ole Gaudernack.
Utstillingen vises t.o.m. 8. juni 2014
Emner
Kategorier
Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!