Pressemelding -
Mestermøter i Nasjonalmuseet
Utstillingen Mestermøter viser noen av verdens flotteste strykeinstrumenter sammen med kunstverk fra Nasjonalmuseets samling. I de 16 dagene utstillingen varer omformes Nasjonalmuseet til en festivalscene.
Mestermøter
4.-19. februar 2023
Nasjonalmuseet
Pressevisning holdes fredag 3. februar klokken 10. Det blir en minikonsert, og kuratorer og representanter fra Nasjonalmuseet og Sparebankstiftelsen DNB Dextra Musica vil være til stede. Vi ber om påmelding til olefa@nasjonalmuseet.no innen klokken 15.00 torsdag 2. februar.
Hva skjer når billedkunst og musikk møtes? Mestermøter tar for seg inspirasjonen som oppstår mellom musikere og billedkunstnere. Dextra Musica, Sparebankstiftelsen DNBs samling av sjeldne strykeinstrumenter, blir utstilt sammen med kunstverk fra Nasjonalmuseets samling.
I utstillingen kan du se unike instrumenter og lære om deres berømte makere. Det blir dessuten urfremføringer av musikk inspirert av verk i samlingen, musikalske eventyr, kunst- og musikkomvisninger, filmkvelder og musikknatt på museet.
Musikk og billedkunst henger sammen
Utstillingen omfatter 20 kunstverk, der mange av dem sjelden har vært vist frem, blant annet av Edvard Munch, Karen Holtsmark, Kai Fjell, Aage Storstein og en innlånt versjon av Brudeferd i Hardanger.
- Musikk og billedkunst henger tett sammen. Kunstnere er inspirerte av musikk, musikere er inspirerte av billedkunst. Her stiller Nasjonalmuseet ut mange av verdens flotteste strykeinstrumenter fra Dextra Musicas samling, sammen med viktige verk fra museet. Dette er en unik utstilling vi håper mange vil benytte anledningen til å oppleve, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.
Unikt i verdenssammenheng
Et av utstillingens absolutte høydepunkter er instrumenter utstilt i fire strykekvartetter laget av de verdensberømte italienske instrumentmakerne og makerfamiliene Stradivari, Guarneri, Guadagnini og Gofriller. Hver kvartett, som er laget av en av makerne eller makerfamiliene, inneholder to fioliner, én bratsj, én cello. Det er første gang i historien at kvartetter fra alle disse makerne presenteres samlet i en utstilling.
- Mestermøte er en sjelden anledning hvor man både får se og høre noen av verdens fremste strykeinstrumenter i Norges fantastisk flotte nye Nasjonalmuseum. I løpet av 16 dager fyller vi museet med over 100 konserter og arrangementer, så her er det mye å glede seg til, sier Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.
Hurtigmaling i atelieret
Instrumentene presenteres blant annet sammen med verk av den danske kunstneren Peder Severin Krøyer. Han skapte verkene mens den berømte Nerudakvartetten spilte i hans København-atelier. Der tegnet og malte han musikerne og tilskuere i et forrykende tempo.
- Denne utstillingen gjør det mulig ikke bare å se verkene våre, men også å høre dem. Peder Severin Krøyers Musikk i atelieret ble kjøpt allerede i 1886, og er sett på som et av malerens hovedverk. Nå kan vi gjenskape kvelden i atelieret hans med musikken Krøyer opplevde da han malte verket. Det er mulig å forestille seg i et lite sekund at man er en del av publikummet i maleriet, sier kurator Cynthia Osiecki ved Nasjonalmuseet.