Gå videre til innhold
Ida Ekblad med ny utstilling og verk laget in situ i Museet for samtidskunst!

Pressemelding -

Ida Ekblad med ny utstilling og verk laget in situ i Museet for samtidskunst!


Det største gallerirommet i Museet for Samtidskunst, ’Banksalen’, er for øyeblikket omgjort til atelier for den norske samtidskunstneren Ida Ekblad. Frem mot utstillingsåpning jobber Ekblad frem nye arbeider som utgjør en performativ arkitektur satt sammen av industrielt skrapmetall, funnene materialer og malerier ’malt’ med hjulene på handlevogner. Totalt nærmere 30 nye verk fyller 1. etasjen i Museet for samtidskunst i tillegg til en rekke tidligere utstilte arbeider.

Ekblad arbeider er ofte prosessorientert og hennes virkemidler beskrives gjerne som spontane og uredde.  Det som tilsynelatende har mistet sin verdi og havnet på en skarphaug har fått ny betydning ved gjenvinning i et kunstverk med andre egenskaper og konnotasjoner. Arbeidene hennes pendler mellom utemmet fantasi og hennes kjennskap og henvisninger til kunsthistorien. Maleriene hennes er modige demonstrasjoner av relevansen og mulighetene i den ekspressive kunstneriske gesten. Ekblad jobber parallelt og uhierarkisk med forskjellige medier som skulptur, installasjon, maleri, collage, film og poesi.

-Ekblads inspirasjonskilder inkluderer kunsthistoriske bevegelser som Situasjonismen, Abstrakt ekspresjonisme og kunstnergruppen COBRA. Samtidig lar hun seg inspirere av uttrykksformer i moderne pop og subkultur som ikke nødvendigvis gir seg visuelt utslag, men i litteratur og musikk. Etter en periode hvor arbeidene hennes hadde en mer konseptuel orientering, vier hun nå fornyet oppmerksomhet til maleriske og poetiske sider ved kunsten, sier utstillingens kurator, Andrea Kroksnes.

Utstillingen er en del av museets serie av presentasjoner av norske samtidskunstnere midtveis i karrieren, og som siden starten i 2009 har inkludert separatutstillinger med Camilla Løw, Matias Faldbakken, Snorre Ytterstad og Marte Aas.

.

Utstillingen åpner 26. april og står til 15. september og  presenterer Ekblads kunstnerskap fra de siste fem årene.

Utstillingen er del av et samarbeidsprosjekt med Kunstmuseum Lucern, i Sveits og De Vleeshal i Nederland. Utstillingen akkompagneres av en rikt illustrert katalog med tekster av Fanni Fetzer, Andrea Kroksnes, Quinn Latimer og Barry Schwabsky.

Ida Ekblad er utdannet ved Kunsthøgskolen Oslo (2007), Mountain School of Arts, Los Angeles, USA (2008). Ekblad har rukket å bli en internasjonalt anerkjent kunstner med deltakelse i flere museumsutstillinger og representasjon i hovedutstillingen under Veneziabiennalen 2011.
Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544