Pressemelding -
Har kunstfeltet i Norge en klasseutfordring?
Har kunstfeltet i Norge en klasseutfordring? spør Fanfare i årets andre debatt i Nasjonalmuseets nye debattserie der museet og de inviterte tidsskriftene Fanfare, Subjekt og Kunstkritikk kaster et kritisk blikk på kunst- og kulturfeltet.
– Rammene for hva og hvem som slipper til i den «frie» offentlige sektoren – fra utdanningssystem til støttesystem til visningssted – problematiseres ikke nok. Derfor er vi glade for at det nettopp er Nasjonalmuseet som åpner dørene for denne debatten, sier Synne Øverland Knudsen, ansvarlig redaktør i Fanfare.
Fanfare på museet: Klassefesten
Torsdag 12. april kl. 18.00. Dørene åpner kl. 17.30.
«For jeg har verken arvet mann eller foreldre, og så vidt jeg vet har jeg ikke noen arv som vil utgjøre noen særlig forskjell i fremtiden heller. Jeg har ikke engang lappen. Jeg hadde aldri pengene til lappen den gangen jeg ville turt å kjøre bil, og mitt kunstnerliv har derfor vært preget av mer prosaiske, men også ydmykende situasjoner, som for eksempel alle de gangene jeg har gått gatelangs eller tatt trikk og t-bane med flyttelass i overfylte svarte søppelsekker. Enten på vei fra en hybel til en annen, eller fra et atelier til et annet. Alltid fra en rivningsgård til en annen i indre Oslo øst.»
Dette skriver Lotte Konow Lund i det nyeste nummeret av tidsskriftet Fanfare – «Den alternative kulturmeldingen».
«Hun påpekte at studiet hadde mye komplisert teori. Var jeg klar for det?» forteller den nå kunstutdannede rapperen Daniel Yalew Steinset om sitt første møte med Kunsthøgskolen, på opptaksprøve. «‘Det er vel ikke så komplisert at det ikke kan læres, vel?’ svarte jeg. Da tok en av de andre rundt bordet meg i forsvar og sa at ingen der hadde forutsetningene for å si noe om mitt læringspotensial.»
Har norsk kunst en klasseutfordring? Forskning viser at kunstnere som kommer fra penger, tjener bedre som voksne. Og det er lite som tyder på at kunstutdanninger skiller seg fra norsk, gratis, offentlig høyere utdanning for øvrig: Det er en arena for sosial reproduksjon. Hvordan kan man da bli kunstner – uten å sitte godt i det fra før av?
I panelet: Lotte Konow Lund (billedkunstner), Stine Hebert (dekan ved Kunstakademiet), Jørn Ljunggren (sosiolog som blant annet jobber med ulikhet og geografiske klasseskiller), Daniel Yalew Steinset (utdannet kunstner og rapper). Ordstyrer: Synne Øverland Knudsen.
Info på nettsted |Info på Facebook
***
Arrangementet er nummer to i en ny debattserie der Nasjonalmuseet og de inviterte tidsskriftene Fanfare, Subjekt og Kunstkritikk kaster et kritisk blikk på kunst- og kulturfeltet.I løpet av 2018 arrangerer Fanfare, Subjekt og Kunstkritikk to debatter hver i samarbeid med Nasjonalmuseet. Her skal kunst, kultur, institusjoner og gjerne Nasjonalmuseet bli diskutert.
– Nasjonalmuseet ønsker å bidra til å åpne opp debatten og løfte den kritiske samtalen i kulturfeltet ut til publikum. Derfor har vi invitert de agendasettende tidsskriftene Kunstkritikk, Fanfare og Subjekt til museet for å kaste sine kritiske blikk på temaer i kulturfeltet som de mener er viktige, sier Karin Hindsbo, direktør i Nasjonalmuseet.
24. mai er Subjekt på museet. Mer info om vårens siste debatt kommer. Det samme gjelder høstens tre debatter. Alle debattene finner sted i Mellomstasjonen – informasjonssenteret for det nye Nasjonalmuseet torsdager kl. 18.00. Du finner Mellomstasjonen på Brynjulf Bulls plass 2 (Vestbanen).
___________________________
Kontakt:
Eva Engeset, pressekontakt, Nasjonalmuseet, eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 46 95 01 02.
Synne Øverland Knudsen, ansvarlig redaktør, Fanfare, synne@fanfare.as / tlf.: 48 23 79 07.
Danby Choi, redaktør, Subjekt, danby@subjekt.no / tlf.: 98 03 74 75.
Jonas Ekeberg, ansvarlig redaktør, Kunstkritikk, jonas.ekeberg@kunstkritikk.no / tlf.: 41 50 52 02.
Emner
Nasjonalmuseet - Vi skaper nye generasjoner av kunstentusiaster