Gå videre til innhold
Grayson Perry, The Agony in the Car Park (2012) © Grayson Perry. Courtesy the artist and Victoria Miro
Grayson Perry, The Agony in the Car Park (2012) © Grayson Perry. Courtesy the artist and Victoria Miro

Pressemelding -

Grayson Perry: en av Storbritannias mest kjente samtidskunstnere presenteres i hele sin bredde for et norsk publikum

11. november åpner den første soloutstillingen med Grayson Perrys kunst i Norge. Her blir man kjent med en av Storbritannias mest feirede og internasjonalt anerkjente kunstnere.

Grayson Perry. Innafor og utafor
Nasjonalmuseet, Lyshallen
11. november 2022–23. mars 2023

Pressevisning: Tirsdag 8. november kl. 11.00


Kunstner Grayson Perry, kurator Knut Astrup Bull, samt Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo og samlingsdirektør Stina Högkvist, vil være til stede. Vi ber om påmelding til alv.hagard.gustavsen@nasjonalmuseet.no innen mandag 7. november klokken 12.00.


«Pottery is my gimmick», har Grayson Perry selv sagt.

Men som kunstner spenner han mye bredere. Foruten keramikk inkluderer utstillingen Grayson Perry. Innafor og utafor skulpturer, grafikk, monumentale bildevever og broderier. Flere av verkene formidler humoristiske og provoserende bildefortellinger. Dette har blitt et varemerke for Grayson Perry, som startet som bildekunstner, men begynte å eksperimentere med keramikk i 1980-årene.

Grayson Perry er ingen hvemsomhelst i Storbritannia. I tillegg til å være en anerkjent samtidskunster er han også allemannseie. Han har spredd sitt virke i både dokumentarserier og bøker og regnes som en av Storbritannias mest innflytelsesrike kulturpersonligheter.

– Perrys personlige og mellommenneskelige blikk på samfunnet vil komme tydelig fram i utstillingen. Verkene kretser om temaer som identitet, samfunnsklasser, kjønnsroller og konsumersamfunnet. Kunsten hans avdekker og utfordrer samfunnets normer, verdier og tabuer. Dette er strukturer som påvirker både vår selvoppfattelse og selvutfoldelse og hvordan andre ser på oss, sier kurator for utstillingen, Knut Astrup Bull.


Grayson Perry har hatt soloutstillinger ved Stedelijk Museum Amsterdam, British Museum og Serpentine Gallery i London, The Andy Warhol Museum i Pittsburgh, 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, for å nevne noen. Han er innkjøpt av blant annet nevnte Stedelijk Museum Amsterdam, British Museum, Tate, Victoria and Albert Museum og Nasjonalmuseet.

I 2003 vant Perry den prestisjetunge Turner-prisen for sine nyskapende bildefortellinger og sitt skarpe satiriske blikk på engelsk kultur- og samfunnsliv. Han er tildelt ordenen Commander of the Order of the British Empire og er medlem the Royal Academy of Arts.


– Nasjonalmuseet skal være et visningssted i verdensklasse. Utstillinger med internasjonalt anerkjente kunstnere som Grayson Perry bygger opp under dette. Den norske kunsthistorien er fremdeles ryggraden i museet, men det er naturlig og viktig å supplere med internasjonale referanser, sier direktør ved Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo.

Grayson Perry. Innafor og utafor gir et innblikk i Grayson Perrys kunstneriske produksjon fra 1980-årene fram til i dag. Mangfoldet av verk og sjangre i utstillingen representerer sentrale temaer i Perrys kunstnerskap.


Utstillingen står fram til 26. mars 2023.

Related links

Emner

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358