Gå videre til innhold
Formidlingsseminar og forskningskonferanse i regi av Nasjonalmuseet i slutten av november på Litteraturhuset.

Pressemelding -

Formidlingsseminar og forskningskonferanse i regi av Nasjonalmuseet i slutten av november på Litteraturhuset.

Hvordan nå neste generasjon museumsbesøkende og beholde dem? Det vil bli inngående diskutert og debattert på Nasjonalmuseets formidlingsseminar med anerkjente innledere innen feltet.

På den påfølgende forskningskonferansen kommer blant annet kunsthistoriker og forsker Francesca Bacci fra Universitetet i Trento, Italia. Bacci vil redegjøre for tverrfaglig forskning på sansenes relasjoner til kunsterfaring.

Dag 1: 26. november, Formidlingsseminaret

11.00 Registrering og kaffe
11.30 Velkommen ved Per Odd Bakke, avdelingsdirektør landsdekkende program, Nasjonalmuseet
11.45 Hvordan møte neste generasjon av museumsbesøkende?Anne Boysen, fremtidsforsker og grunnlegger av After the Millenials.Trender endres nå raskere enn før, og de yngste generasjonene er ofte de første til å gjøre disse nye trendene alminnelige. Hvilken betydning har dette for museene? 
12.30 Fra gamle menn til unge damer. Lars Petter Hagen, direktør og kunstnerisk leder for Ultimafestivalen og Cathrine Nysæther, informasjonssjef i Ultimafestivalen. I denne presentasjonen forteller vi om erfaringer med publikumsarbeidet i Ultimafestivalen de siste seks årene, og om tenkningen rundt forholdet mellom program og kommunikasjon.
13.00 Kaffe og kaker
13.30 Youth to the Industry.Elise By Olsen, sjefredaktør Recens Paper og Morteza Vaseghi, grafisk designer / art director Recens Paper.Vi lever i et samfunn der vi som ungdomsgenerasjon har blitt ofre for urealistiske skjønnhetsstandarder, kommersialisme og kjønnsstereotyper som putter oss i bokser. Frustrasjon knyttet til dette og ønsket om å utfordre samfunnet og bransjens standarder, førte til fødselen av ungdomskulturmagasinet Recens Paper.
14.00 Not the art, but the presentation by Johan Idema. Nye publikumsgrupper oppfører seg annerledes enn tidligere museumsbesøkende. Hvordan? 
Ferdig ca. kl. 15.00
19.00 Middag i Mathallen, Oslo.En smak av Mathallen, for påmeldte. Adresse: Vulkan 5

Dag 2: 27. november, Formidlingsseminaret

08.30 Registrering og kaffe
09.00 Ekte – ikke fake. 
Hermann Sabado, skuespiller ved Nationaltheatret. Hvordan fremstå som ekte og autentisk i formidlerrollen? Hvilke virkemidler og teknikker anvender skuespillere?
09.30 Makt og magi – og rollespill. Ragnhild Hutchison, historiker og rollespiller og Nina Denney Ness, kurator for utstillingen «Makt og magi», Nasjonalmuseet. Fantasysjangeren er blitt mainstream. «Alle» har et forhold til spisse ører, trollmannsstaver og vanndøde. Nina Denney Ness snakker om fantasysjangerens norske kunsthistoriske røtter slik utstillingen «Makt og magi» utforsker. Ragnhild Hutchison snakker om hvordan rollespill og laiv er en inngangsport til historie og læringsopplevelser.
10.00 Kaffe og boller
10.30 Spor etter hendelser. Anna Carin Hedberg, kurator formidling, Nasjonalmuseet og Marius Charles Johnsen, Eirik Mikkelborg og Franco Cortez, studenter ved avdeling grafisk kunst og tegning ved Kunsthøgskolen i OsloHva skjer i møtet mellom kunstner og publikum når kunstneren arbeider i selve utstillingen? Blir kunsten mer tilgjengelig? I Nasjonalmuseets aktuelle utstilling «Avtrykk. Tresnitt fra fem århundrer» deltar tre studenter med arbeidet Tresnitt i prosess.
11.00 Nullfriksjon. Simon Souyris Strumse, gründer av Filmgrail. Enten det er snakk om et museum, Netflix eller Facebook, så konkurrerer de i dag om den samme begrensede ressursen: oppmerksomhet. Hvordan kan da små og store norske museer vinne kampen om oppmerksomheten?
11.45 Lunsj
13.00 ArOs for de unge. Birgit Pedersen, leder formidlingsavdelingen på ARoS. Pedersen går inn på baggrunden for ARoS27 og hvad ARoS27 betyder for ARoS. Hvorfor skabte vi et koncept for unge, hva har vi lært i forhold til kommunikasjon, og hvor står vi i dag?
13.30 ABC i samtidskunst – «Kunst eller pipe? Forstå deg på kunst, du også». Hanne Nilsen Nygård, formidler ved Museet for samtidskunst, Nasjonalmuseet. Samtidskunst er laget i vår tid, og reflekterer livene til oss som lever i dag. Mange føler seg likevel utilstrekkelige i møte med samtidskunsten. Med «ABC i samtidskunst» ønsker vi å gi vårt publikum noen redskaper for å ta til seg samtidskunsten på sin egen måte. Hva er egentlig konseptkunst, installasjonskunst og performance?
14.00 Hæ, et fag i krise, sier du? / Hæ, et fag, sier du? . Gerd-Elise Mørland, kurator, redaktør for nettstedet Periskop og høyskolelektor på Høgskolen i Oslo og Akershus. Kunstformidlingen styres i større og større grad av markeds- og kommunikasjonsavdelingene på de store institusjonene. Er suksesskriteriene for formidlingen til unge voksne først og fremst synlighet og rekkevidde på sosiale medier, effektiv omdømmebygging og høye publikumstall?
Ferdig ca. kl. 14.45

For ytterligere informasjon, kontakt prosjektleder Yngvill Sjööstentlf.: 45962634 / 92486815. Med forbehold om endringer.
See more at: http://nasjonalmuseet.no/module=Articles&action=Article.publicOpen&id=2436#sthash.rYAu9GC0.dpuf


FORSKNINGSKONFERANSEN «KUNSTEN Å DELE − 2015. Forskning på kunstformidling til barn og unge»,  

Hvordan kan vi gjøre møtene mellom kunst og barn og unge meningsfulle? Hvordan skaper vi mening i formidlingen av kunst til barn og unge?

Til årets konferanse kommer blant annet professor Matthew Reason fra York St. John University i England, som undersøker hvordan barn opplever teater og dans; Elise Seip Tønnessen, forsker ved UiA, foredrar om hvordan barn og unge forholder seg til litteratur på flere medieplattformer; kunsthistoriker og forsker Francesca Bacci fra universitetet i Trento, hvor hun er involvert i tverrfaglig forskning på sansenes relasjoner til kunsterfaring, vil snakke om sin forskning på skulptur og berøring.

PROGRAM 30. NOVEMBER
11.00–12.00 Lunsj og registrering
12.00–12.05 Åpning ved Knut Fougner, Norsk Forfattersentrum
12.05–13.00 «Sculpture and Touch» – Francesca Bacci, kunsthistoriker/forsker ved Universitetet i Trento
13.00–13.45 «Musikaliska möten man minns» – Johanna Ray, PhD ved TUM School of Education, München Tekn. Universitet
13.45–14.00 Kaffe- & kakepause
14.00–14.45 «Drømmedryss » – Mayra Elena Henriques, KODE Kunstmuseene i Bergen
15.00–15.45 «Museumslæring i klasseværelset» – Sanne Margrethe de Fine Licht Raith, stipendiat ved Roskilde Universitet

PROGRAM 1. DESEMBER
10.00–10.45 «The Young Audience: Exploring and Enhancing Children’s Experiences of Theatre» Matthew Reason, professor i teater ved York St. John University
10.45–11.30 «KROM på tvers – koreografisk tekning i en større sammenheng» – Rom for dans 
Camilla Myhre og Caroline Wahlstrøm Nesse 
11.30–11.45 Kaffe- & kakepause 
11.45–12.30 «Litteratur på tvers av medier». Elise Seip Tønnesen, Universitetet i Agder 
12.30–13.30 Lunsj 
13.30–14.15 Medietilsynet – modell for aldersklassifisering 
14.15–15.00 «Lyderia, musikkunivers for ny læring». Kjetil Moen og Caroline Hambro, Rikskonsertene 
15.00–15.30.Oppsummering og avslutning

Arrangører: Film & Kino, Forfattersentrum, Kulturrådet v/kulturarv, Nasjonalmuseet, Norsk barnebokinstitutt, Rikskonsertene og Scenekunstbruket
Med forbehold om endringer.

Påmelding til forskningskonferansen:
Pris kr 600,– for begge dager (kr 300,– for studenter/utøvere)Kjøpte billetter refunderes ikke. Alle billettkjøp foretas via Deltager.no, vi sender ikke faktura. Plassbegrenset. Påmeldingsfrist 23. november.

For ytterligere informasjon, kontakt spesialrådgiver Anne Qvale på tlf.: 93021810, e-post: anne.qvale@nasjonalmuseet.no

See more at: http://nasjonalmuseet.no/no/utstillinger_og_aktiviteter/arrangementer/andre_steder/Forskningskonferansen%3A+%C2%ABKunsten+%C3%A5+dele+%E2%88%92+2015%C2%BB.b7C_wtrI3o.ips#sthash.kgTBzyhJ.dpuf

Emner


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544