Gå videre til innhold
Dahl og Friedrich i dialog

Pressemelding -

Dahl og Friedrich i dialog

Vi ønsker pressen velkommen til dobbel pressevisning i «Alene med naturen. Dahls og Friedrichs landskaper 1810–40» og «Rauschenberg visker ut de Kooning» torsdag 9. oktober kl. 11.00 i Nasjonalgalleriet. Påmelding: eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 469 501 02.


«Alene med naturen. Dahls og Friedrichs landskaper 1810–40» viser en dialog mellom Johan Christian Dahl og Caspar David Friedrich. Utstillingen presenterer verk fra den viktigste perioden i deres liv, da de fant sine motiver og deres kunstneriske mesterskap ble utviklet.

Utstillingen er basert på de rike samlingene av malerier og tegninger av Johan Christian Dahl (1788–1857) i Oslo og av Caspar David Friedrich (1774–1840) i Dresden. Ikke siden den store utstillingen «Dahls Dresden» i Nasjonalgalleriet i 1980 har det vært vist et større antall malerier av Friedrich i Norge.

Venner og kolleger i Dresden
Både Dahl og Friedrich underviste i landskapsmaleri ved Kunstakademiet i Dresden. For begge var dette den viktigste perioden i deres liv, da de fant sine motiver og utviklet sitt kunstneriske mesterskap. Både som mennesker og kunstnere var de to forskjellige. Men de ble gode venner og inspirerte hverandre. Dahl var den utadvendte og jordnære, med en klar forståelse av sin nasjonale oppgave som skildrer av naturen hjemme i Norge. Friedrich var den introverte og himmelvendte, med en metafysisk forståelse av verden og kunsten.

Fornyet billedkunsten
Tidlig på 1800-tallet var Dahl og Friedrich med på å fornye billedkunsten. Landskapsmaleriet fikk nå en langt større betydning enn tidligere. Naturen var ikke lenger bare en idyllisk eller dramatisk bakgrunn for historiske eller mytologiske begivenheter, men fikk en verdi i seg selv. Samtidig kunne malerne også uttrykke en sterk og mer subjektiv tilknytning til natur og landskap.

En ytre og en indre reise
Utstillingen er formet som en reise gjennom forskjellige landskapstyper med ulike stemninger og symbolske betydninger. Som Dahl og Friedrich beveger vi oss fra rike Dresden og kulturlandskapet rundt byen til den uberørte naturen i Tyskland og Norge. Vi deltar samtidig på en vandring sammen med de små, ryggvendte menneskeskikkelsene i bildene. I deres anstrengelser, begeistring, frykt og lengsel kan vi kanskje gjenfinne oss selv?

–Dette er ikke bare en utstilling for kunstkjennere, men for alle naturelskere, sier utstillingens kurator Frode Ernst Haverkamp.

Arrangementsprogram
Utstillingen følges av et fyldig arrangementsprogram. Se hele programmet her: http://bit.ly/1qZEHhE


«
Alene med naturen. Dahls og Friedrichs landskaper 1810–40» vises i Nasjonalgalleriet 10. oktober 2014–04. januar 2015. Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet i Oslo og Staatliche Kunstsammlungen i Dresden, hvor utstillingen skal vises i 2015.

H.M. Dronning Sonja er utstillingens høye beskytter.


Pressekontakt: Eva Engeset, eva.engeset@nasjonalmuseet.no / tlf.: 469 50 102


Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Ole-Morten Fadnes

Ole-Morten Fadnes

Pressekontakt Konstituert kommunikasjonsdirektør +47 932 56 211
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544