Gå videre til innhold
Christian Krohgs gripende realisme

Pressemelding -

Christian Krohgs gripende realisme

Christian Krohg (1852–1925) preget norsk kunstdebatt i flere tiår, både med sine malerier og gjennom de posisjonene han inntok. Sommerutstillingen i Nasjonalgalleriet Christian Krohg. Bilder som griper viser en samfunnsengasjert kunstner som gav ansikt til samtidens marginaliserte.

Gripende sosialrealisme

- En av Krohgs ambisjoner var å lage kunst som skulle engasjere og kommunisere med et bredt publikum, og dette inspirerte ham noen av hans viktigste motiver: Albertine i politilegens venteværelse, Syk pike, Kampen for tilværelsen og Trett, sier kurator Vibeke Waallann Hansen ved Nasjonalmuseet.

Det er 25 år siden siden siste Christian Krohg-utstilling i Nasjonalgalleriet og tiden er inne for å gi et nytt publikum innblikk i hans kunstnerskap. I utstillingen har Nasjonalmuseet valgt å gjøre et dyppdykk i hans produksjon fra 1880- og 90-årene. Sentralt i utstillingen er Krohgs Albertine-tema. Romanen Albertine (1886) og det velkjente maleriet har i nordisk sammenheng blitt stående som selve eksempelet på kunstens mulighet for å bidra aktivt i samfunnsdebatten. Få norske kunstverk har skapt et så bredt engasjement. I utstillingen kan publikum se skisser og dokumentasjonsmateriale fra debatten omkring bildet og romanen.

De nære relasjoner

- Christian Krohg var også en mann med blikk for de nære relasjoner, og familiemotiver utgjør en betydelig del av hans produksjon, forteller kurator Vibeke Waallann Hansen. I utstillingen vises flere bilder som handler om de små øyeblikkene av nærhet og omsorg: Bestefar som vugger vogga, mor som leser for barna, eller mann og kone i taust, fortrolig samvær.

Gav mange et ansikt

Å være i sin tid var for Krohg å male tidens folk, folk fra alle samfunnslag. Krohg valgte å portrettere personer som ikke ellers inntok noen synlig eller betydelig rolle i det offentlige rom. Det slående med mange av hans motiver er den respekt og innlevelse personene blir gjengitt med. Det enkle og alminnelige gis en positiv verdi, slik vi for eksempel kan se i utstillingens signalbilde ”Visergutt drikker kaffe” (1885).

Nasjonalgalleriet 15. juni16. september 2012

For mer informasjon se vedlagte bakgrunnsnotat og høyoppløselige pressebilder.

Kontakt: kurator Vibeke Waallann Hansen tlf 481 09 198 vibeke.hansen@nasjonalmuseet.no

Pressen er velkommen til førvisning 13. og 14. juni, mellom klokken 11. 00 og 16.00. For nærmere avtale, kontakt pressesjef Elise Lund tlf. 993 21 942 elise.lund@nasjonalmuseet.no.

Related links

Emner

Kategorier


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544