Gå videre til innhold
Carroll Dunham, «Places and Things (#4)», The Grenfell Press, 1992 © Dunham, Carroll/BONO. Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik
Carroll Dunham, «Places and Things (#4)», The Grenfell Press, 1992 © Dunham, Carroll/BONO. Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

Pressemelding -

Carroll Dunham gir 161 verk til Nasjonalmuseet. 3. februar åpner utstillingen.

«Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022» viser et utvalg fra en omfattende gave gitt av den amerikanske kunstneren. Utstillingen åpnes av Hennes Majestet Dronning Sonja.

Carroll Dunham. Hvor er jeg? Grafikk 1985-2022
3. februar–21. mai 2023
Nasjonalmuseet, Galleri grafikk og tegning

Pressevisning holdes onsdag 1. februar kl. 11.00. Kunstner Carroll Dunham, kuratorer Wenche Volle og Geir Haraldseth, samt Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo vil være til stede. Vi ber om påmelding til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen tirsdag 31. januar kl. 11.00. Ta kontakt i forkant ved ønske om en-til-en-intervju med kunstneren.

Carroll Dunham (f. 1949) er internasjonalt kjent for sine malerier, tegninger og grafiske verk. I 1984 begynte han å utforske grafikk som medium, og dette ble begynnelsen på en betydelig grafisk produksjon. Han arbeider gjerne i serier og har en forkjærlighet for grafiske mapper, som samler og omslutter de grafiske bladene til en helhet.

Dette er den første museumsutstillingen i Norden av hans grafikk.

Viser helt nye verk
Gaven fra Carroll Dunham inneholder hele 25 av hans serier og grafiske mapper, til sammen 161 verk, fra midten av 1980-tallet og frem til i dag. Det er et utvalg av disse som presenteres i utstillingen. Den rommer flere av hans mest kjente og ikoniske motiver, blant annet badere (Where am I?), brytere (Wrestlers) og trær (Tree) – samt den helt ferske serien Green Self Models (2022), som aldri tidligere er vist i utstillingssammenheng.

Dunhams grafikk viser et stort spenn i uttrykk, teknikk, motiv og tema. Gjennom kunstnerskapet har han utforsket grafiske teknikker som litografi, etsning, linosnitt og trestikk, og vært knyttet til flere av de viktigste grafiske verkstedene i USA. Inspirert av kunsthistorie, popkultur og egne erfaringer, retter han blikket mot både det lille og det store – fra universets uendelighet til kroppslige figurer og fremstillingene av bladverket på et tre. De samme motivene dukker opp igjen og igjen, stadig i endring og i dialog med tegningene og maleriene.

Åpnes av Dronningen
Det blir Dronningen som foretar den offisielle utstillingsåpningen torsdag 2. februar. Et begrenset antall billetter til åpningsarrangementet er lagt ut for publikum på museets nettside. Utstillingen åpner for ordinært besøk fredag 3. februar.

I forkant av arrangementet vil Dronningen få en omvisning i utstillingen, med kunstneren og Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo. Pressefotografer som ønsker å dekke besøket ved fotopunkt kan melde seg til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen onsdag 1. februar kl. 11. Oppmøte 17.30.

Kunstnersamtale, katalog og pop up
Lørdag 4. februar møter Carroll Dunham utstillingens kuratorer Wenche Volle og Geir Haraldseth til kunstnersamtale i museet. Hvordan jobber Dunham med serier og grafiske mapper, og hvordan startet karrieren hans som grafiker? I samtalen vil han også fortelle om sine kunsthistoriske forbilder og hvordan livet som kunstner i New York har endret seg fra 1980-tallet og fram til i dag.

Til utstillingen er det laget en utfyllende katalog som presenterer gaven i sin helhet. Det vil også bli mulig å oppleve flere av verkene i en serie pop up-utstillinger i museets studiesal for grafikk og tegning. Studiesalen ligger vegg i vegg med Galleri grafikk og tegning der utstillingen vises.

I tillegg står flere foredrag og verksteder på utstillingsprogrammet. Oversikt over arrangementer og omvisninger knyttet til utstillingen finnes her og blir løpende oppdatert.Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544