Gå videre til innhold
Høyhuset Kenyatta Internasjonal Conference Senter i Nairobi ,Kenya, 1966–1973.  arkitekt Karl Henrik Nøstvik. Foto: Iwan Baan
Høyhuset Kenyatta Internasjonal Conference Senter i Nairobi ,Kenya, 1966–1973. arkitekt Karl Henrik Nøstvik. Foto: Iwan Baan

Pressemelding -

​2. november åpner Erik Solheim Nasjonalmuseets utstilling «Forms of Freedom» i Nairobi.

Utstillingen som høstet internasjonal oppmerksomhet under arkitekturbiennalen i Venezia 2014, vises nå i Nairobi National Museum hvor Erik Solheim, leder av FNs miljøprogram og assisterende generalsekretær i FN forestår den offisielle åpningen.

«Forms of Freedom. African Independence and Nordic Models» viser den første kartleggingen av nordiske arkitekters bidrag til nasjonsbyggingen i Øst-Afrika på 60- og 70 tallet.

Den nordiske velferdsmodellen som forbilde.Frigjøringen av Tanzania, Kenya og Zambia på 1960-tallet sammenfalt med opprettingen av statlig bistand i Norden. Kontakten mellom de nordiske sosialdemokratiene og de nye afrikanske statene var sterk preget av gjensidig utviklingsoptimisme. Utstillingen «Forms of Freedom» undersøker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur inngikk som en vesentlig del av nordisk bistand i det østlige Afrika på 1960- og 70-tallet, og hvordan den nordiske velferdsmodellen kom til uttrykk i en rekke av byggeprosjektene. Denne arkitekturen var et uutforsket og udokumentert felt i nordisk og internasjonal arkitekturhistorie fram til denne utstillingen ble produsert til Arkitekturbiennalen i Venezia, som hadde «Absorbing modernity» som tittel for de nasjonale paviljongenes bidrag.

Nasjonalmuseet er spesielt glad for å kunne vise utstillingen iKenya, som er ett av de sentrale landene i utstillingen. Kenya fikk sin selvstendighet i 1963 og var ett av de første landene Norsk utviklingshjelp, senere NORAD, sendte ekspertdelegasjoner til. De første arkitektene kom i 1965, og skulle bistå med å bygge skoler, regjeringsbygg, industri, sykehus og andre institusjoner som var nødvendige for de nye, selvstendige nasjonene.

Visningen i Nairobi legger blant annet vekt på den norske arkitekten Karl Henrik Nøstvik, som kom til Nairobi i 1965, og spesielt hans arbeid med det etter hvert ikoniske høyhuset Kenyatta International Conference Center (KICC) (1966–73). KICC ble tegnet som den første regjeringsbygningen for den nye uavhengige nasjonen.

Hva utstillingen viser. Utstillingen gjengir arkivmateriale som tegninger, fotografier, byplaner og avisutklipp fra 60- og -70-tallets nordiske arkitekturproduksjon i Øst-afrika. Samarbeidet mellom de nordiske og de afrikanske landene beskrives gjennom gamle fjernsynsopptak av afrikanske presidenter på besøk i Norden og nordiske statsministre som klipper snorer i Øst-Afrika, og man kan høre taler av presidentene Kenyatta, Nyerere og Kaunda i kunstneren Ignas Krunglevicius telepromterinstallasjon. Utstillingen legger også stor vekt på samtidsdokumentasjon av hvordan prosjektene lever videre i dag. I 2013 ga Nasjonalmuseet den anerkjente nederlandske arkitekturfotografen Iwan Baan og den norske kunstfotografen Mette Tronvoll oppdrag om å dokumentere hvordan utvalgte bygninger fra 60- og 70-tallet brukes i dag. Iwan Baan fanget bilder av Nøstviks KICC-bygning og fiskerifrysefabrikk i Turkana. Mette Tronvolls fotografier avdekker nye fortellinger om livet på noen av de såkalte systemskolene i Zambia, planlagt og tegnet av norske ingeniører og arkitekter på 1970-tallet.

I forbindelse med utstillingen arrangerer Nasjonalmuseet i samarbeid med University of Nairobi, School of Built Environment et seminar den 3. November med dagsaktuelle temaer som urbanisering og slumvekst i byer som Nairobi. (lenke til info om seminaret)

Visningen i Kenya er støttet av Det kongelige norske utenriksdepartement.

  • For mer informasjon, kontakt avdelingsdirektør arkitektur Nina Berre, 90107912 nina.berre@nasjonalmuseet.no, eller prosjektleder Cathrine Furuholmen, 91844684, cathrine.furuholmen@nasjonalmuseet.no 

Emner


Nasjonalmuseet - Vi bygger en ny fremtid for kunsten!

Kontakter

Alv Hågård Gustavsen

Alv Hågård Gustavsen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 916 76 358
Simen Joachim Helsvig

Simen Joachim Helsvig

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 917 64 327
Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 924 04 969
Birgitte Lie

Birgitte Lie

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 480 06 189
Rannveig Falkenberg-Arell

Rannveig Falkenberg-Arell

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 414 79 544