Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

CANICA + NASJONALMUSEET ER SANT!

CANICA + NASJONALMUSEET ER SANT!

Stein Erik Hagens selskap Canica og Nasjonalmuseet har inngått en omfattende samarbeidsavtale. Avtalen omfatter blant annet plan om utstilling i Nasjonalgalleriet i 2017 og samarbeid om visning av utvalg fra Canicas kunstsamling i den faste samlingen i det nye Nasjonalmuseet.

Nasjonalgalleriets franske forbindelser– nå i bokform

Nasjonalgalleriets franske forbindelser– nå i bokform

Nyere fransk kunst av Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Cézanne, Matisse og Picasso var sjelden vare i Norge før første verdenskrig. Men under verdenskrigen strømmet bilder av disse berømte franskmenn inn på det skandinaviske markedet. Forfatter av boka er kunsthistoriker Nils Messel og bokens tittel er «Franske forbindelser».

Arkitekt Lars Backer – mannen som brakte «funkisen»  til Norge

Arkitekt Lars Backer – mannen som brakte «funkisen» til Norge

Med restaurant Skansen, Ekebergrestauranten og Horngården innledet arkitekten Lars Backer funksjonalismen i Norge. Mange hadde følt at en ny tid var i emning – nå var den kommet. Utstillingen «Arkitekt Lars Backer. En pioner i norsk funksjonalisme» forteller historien om Lars Backers liv og hans bidrag til norsk arkitektur, og belyser tiden han levde i.

Stille revolt: Historien om den glemte norske konseptkunsten

Stille revolt: Historien om den glemte norske konseptkunsten

Konseptkunsten har fått en sentral plass i den internasjonale kunstens kanon, men har glimret med sitt fravær i norsk kunsthistorie. Med utstillingen «Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 1970- og 80-tallet» ønsker Nasjonalmuseet å revidere forestillingen om konseptkunsten som et tomrom i vår nære historie.

​Nå blir marinemaleriet dominerende i Nasjonalgalleriet: «Langs kysten. Gude og hans elever omkring 1870»

Kjente kunstnere som Kitty Kielland, Frits Thaulow og Christian Krohg, var alle blant Gudes elever på kunstskolen i Karlsrohe. Denne utstillingen viser hvordan Gude og disse elevene flytter dramatikken fra høyfjellet til sjøkanten. Førvisning for denne ramsalte utstillingen torsdag 18. februar kl. 11 i Nasjonalgalleriet. Påmelding til pressesjef elise.lund@nasjonalmuseet.no

Ny utstilling tar for seg en brytningstid i norsk designhistorie på 1970- og 1980-tallet:   «Ekstrem Ekstrøm. Norsk møbel- og industridesign»

Ny utstilling tar for seg en brytningstid i norsk designhistorie på 1970- og 1980-tallet: «Ekstrem Ekstrøm. Norsk møbel- og industridesign»

«Sitt rett, gutt!» Som ung gutt fikk designeren Terje Ekstrøm ofte høre disse ordene. Selv sa han: «Man kan trygt si at Ekstrem var bygd på personlige erfaringer.» Ekstrem stolen er i dag er et ikon i norsk designhistorie. «Ekstrem Ekstrøm» åpner for publikum 14. 2. i Kunstindustrimuseet. Førvisning for pressen arrangeres 11.2. kl.11. Påmelding til pressesjef elise.lund@nasjonalmuseet.no

Villa Tugendhat: Mies van der Rohes best bevarte funkisvilla, og et forbilde for Arne Korsmos Villa Stenersen

Villa Tugendhat: Mies van der Rohes best bevarte funkisvilla, og et forbilde for Arne Korsmos Villa Stenersen

Vi ønsker pressen velkommen til førvisning i «Villa Tugendhat» torsdag 4. februar kl. 13.00 i Villa Stenersen. Velkommen også til utstillingsåpning samme dag kl. 14.00. Villa Tugendhat-museets direktør Iveta Černá, Pavel Ciprian, direktør ved Brno bymuseum, og Sidsel Levin, Jødisk Museum Oslo, vil være til stede under pressevisningen. NB! Maxitaxi fra Nasjonalgalleriet kl. 12.45.

Nasjonalmuseets nye utstillinger i kunståret 2016

Begeistring for det japanske, Hans Gudes glitrende sjø, funksjonalismens gjennombrudd, ekstrem møbeldesign og Sidsel Paaskes mangefasetterte kunstnerskap. Dette er kunståret 2016 i Nasjonalmuseet:

Vis mer