Åpent seminar: Kunstnerisk frihet – hvordan praktiseres den?
Kunstnerisk frihet – hvordan praktiseres den? Hvilken rolle kan kunsten spille i et demokratisk samfunn versus et land der det er risikabelt å uttrykke seg fritt?
Kunstnerisk frihet – hvordan praktiseres den? Hvilken rolle kan kunsten spille i et demokratisk samfunn versus et land der det er risikabelt å uttrykke seg fritt?
Nasjonalgalleriets sommerutstilling ”Rom for abstraksjon” åpner 13. juni og viser blant annet fotografier av verk signert Inger Sitter og Odd Tandberg som befinner seg i Høyblokka i Regjeringskvartalet.
Nasjonalmuseet inviterer til filmvisning og paneldiskusjon med ex-Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova og regissørene bak filmen Pussy vs Putin. Tid: 25. mai kl. 15.00. Sted: Museet for samtidskunst, Bankplassen 4, Oslo.
Nasjonalmuseet inviterer til kunstverksted under festivalen Miniøya i Oslo 24.–25. mai. I verkstedet kan barn og voksne være med og lage en kunstinstallasjon.
Celle VIII blir en fast installasjon på Museet for samtidskunst over Per Inge Bjørlo rommet i andre etasje. I tillegg til Celle VIII viser museet flere Louise Bourgeois verk som langtidslån. Bourgeois presentasjonen blir tilgjengelig for publikum fra 16. mai.
Nasjonalmuseet og Munch-museet er tildelt Kunstkritikerprisen 2013 for utstillingen «Munch 150».
Hva kjennetegner generasjonen av unge norske arkitekter, og hvordan posisjonerer de seg i det norske og internasjonale landskapet? Hvem er disse arkitektene, og hva er de opptatt av? På hvilke måter skaper og former de noe nytt, og i hvilken grad vil de prege framtidens arkitektur?
Kittelsens dramatiske fremstilling av Nøkken er kjent. Men mange kjenner kanskje ikke de stemningsfulle tegningene hans fra landskapet på øya Jomfruland utenfor Kragerø? I sommer fra 13. juni frem til 7. september, viser Nasjonalgalleriets prosjektrom i andre etasje en serie med motiver derfra.
Om seks år åpner dørene i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Nasjonalmuseets visjon er å skape en ny fremtid for kunsten, og i den forbindelse søker museet ekstern bistand til å utvikle en ny merkevareprofil.
Utstillingen tar for seg den abstrakte kunstens storhetstid med utgangspunkt i sentrale aktører knyttet til Norge. Anna-Eva Bergman, Jan Groth, Gunnar S. Gundersen,Arnold Haukeland, Ramon Isern, Jens Johannessen, Irma Salo Jæger, Berit Soot Kløvig, Johs. Rian, Knut Rumohr, Aase Texmon Rygh, Inger Sitter, Kjartan Slettemark, Olav Strømme, Odd Tandberg, Lars Tiller og Jakob Weidemann.
Utstillingen «Grip friheten!» viser verk av kunstnere som gir uttrykk for en helt konkret og personlig frihetskamp. Hver av disse kampene er egenartet. Det som forener de nærmere 130 kunstverkene i utstillingen, er at de tar for seg både enkeltmenneskets ønske om frihet og deres behov for fellesskap og solidaritet. Pressevisning onsdag 9. april kl. 11.00 i Museet for samtidskunst.
Visste du at Nasjonalmuseets Monet-maleri Regnvær, Étretat er det første Claude Monet-maleriet som ble kjøpt inn til en offentlig kunstsamling? Eller at en tegning museet kjøpte, som hadde tilhørt J.C. Dahl, i ettertid har vist seg å være laget av selveste Rembrandt?