Gå videre til innhold

Nyhetsarkiv

​En utstilling som setter nordisk kunst og design i et nytt lys: Japanomania i Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet

Opplev japansk- inspirerte verk av Gerhard Munthe, Helene Schjerfbeck, Oda Krohg og Nikolai Astrup sammen med verk av Monet, Gauguin og van Gogh. Nasjonalmuseet ønsker velkommen til førvisning for pressen 16. juni kl. 11 i Kunstindustrimuseet og deretter går turen til andre del av utstillingen som er i Nasjonalgalleriet. Påmelding til pressesjef elise.lund@nasjonalmuseet.no innen man. 13. juni.

​KUNST I OSLO I SAMARBEID MED RØDE KORS

​KUNST I OSLO I SAMARBEID MED RØDE KORS

Oslo Kunstforening har sammen med Tegnerforbundet og Nasjonalmuseet tatt initiativ til «Kunst i Oslo», som er et samarbeid med Røde Kors om fri entré til grupper som befinner seg i en integreringsfase. Totalt er 19 museer og kunsthaller i Oslo med i denne ordningen. Billettene er tilgjengelige via aktivitetene i Oslo Røde Kors, som for eksempel Flyktningguiden og Stella – Røde Kors kvinnesenter.

Utstilling om Nordens begeistring for det eksotiske Japan: Japanomania i Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet

For første gang vises den japanske kunstens mangfoldige innflytelse på nordisk kunst og design omkring 1900. Verk av Gerhard Munthe, Thorvald Bindesbøll, Bruno Liljefors, Helene Schjerfbeck og Oda Krohg, presenteres sammen med verk av pionerer som Monet, Gauguin og van Gogh. Utstillingen åpner 17. juni, og vises på to steder som innbefatter både Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet.

​Nasjonalmuseet låner ut 21 Frits Thaulow-bilder til museum i Frankrike

​Nasjonalmuseet låner ut 21 Frits Thaulow-bilder til museum i Frankrike

​ Når dørene åpnes på Musée des Beaux-Arts de Caen lørdag 16. april, er det med 21 malerier fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen med sin franske tittel «Frits Thaulow, paysagiste par nature», inngår i festivalen «Normandie impressioniste», som omfatter flere byer og museer i Normandie.

CANICA + NASJONALMUSEET ER SANT!

CANICA + NASJONALMUSEET ER SANT!

Stein Erik Hagens selskap Canica og Nasjonalmuseet har inngått en omfattende samarbeidsavtale. Avtalen omfatter blant annet plan om utstilling i Nasjonalgalleriet i 2017 og samarbeid om visning av utvalg fra Canicas kunstsamling i den faste samlingen i det nye Nasjonalmuseet.

Nasjonalgalleriets franske forbindelser– nå i bokform

Nasjonalgalleriets franske forbindelser– nå i bokform

Nyere fransk kunst av Delacroix, Courbet, Manet, Degas, Cézanne, Matisse og Picasso var sjelden vare i Norge før første verdenskrig. Men under verdenskrigen strømmet bilder av disse berømte franskmenn inn på det skandinaviske markedet. Forfatter av boka er kunsthistoriker Nils Messel og bokens tittel er «Franske forbindelser».

Arkitekt Lars Backer – mannen som brakte «funkisen»  til Norge

Arkitekt Lars Backer – mannen som brakte «funkisen» til Norge

Med restaurant Skansen, Ekebergrestauranten og Horngården innledet arkitekten Lars Backer funksjonalismen i Norge. Mange hadde følt at en ny tid var i emning – nå var den kommet. Utstillingen «Arkitekt Lars Backer. En pioner i norsk funksjonalisme» forteller historien om Lars Backers liv og hans bidrag til norsk arkitektur, og belyser tiden han levde i.

Stille revolt: Historien om den glemte norske konseptkunsten

Stille revolt: Historien om den glemte norske konseptkunsten

Konseptkunsten har fått en sentral plass i den internasjonale kunstens kanon, men har glimret med sitt fravær i norsk kunsthistorie. Med utstillingen «Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 1970- og 80-tallet» ønsker Nasjonalmuseet å revidere forestillingen om konseptkunsten som et tomrom i vår nære historie.

Vis mer